Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Ēdieni sezonā

Jaunākās receptes

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Maija bole ar smaržīgo madaru

Miešķa bole jeb maija bole ar smaržīgo madaru skaisti aprakstīta Ēriha Maria Remarka leģendārajā romānā “Trīs draugi”. Kad padsmitnieka vecumā pirmo reizi lasīju grāmatu, man nebija ne jausmas, kas ir miešķis. Toreiz likās, ka tas ir kas ļoti eksotisks, kam nav nekāda sakara ar Latviju.

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Jēra stilba cepetis

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls.

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Ķirbju maize

Ķirbju maizes pirmais valdzinošais iespaids rodas no saulaini dzeltenās krāsas. Jau sen gribējām tādu izcept. Laimīgā kārtā sakrita laiks, kad no Barkānu ģimenes mūsmājās ievēlās milzu ķirbja puse un ieradās Latvijas Mediju iedāvinātā tematiskā avīze ar daudz un dažādām maizes receptēm, arī Gunas Ķiberes ķirbju maizei.

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Jebkura šo materiālu pilnīga vai daļēja izmantošana pārpublicēšanai ir aizliegta bez "Garšīgā Latvija" rakstiskas atļaujas.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta