Violas Bīriņas rabarberu maize
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas. Recepte Violai saglabājusies ar roku rakstītā kladītē. Tā kā šo maizīti Viola cep gadiem ilgi, viņa neko vairs nesver un nemēra, bet visu liek “uz aci”. Par pannas izmēru. No šeit aprakstītajiem daudzumiem iznāk lielā panna, kādas ir cepeškrāsnīs. Jo mazākā pannā ceps, jo maize būs biezāka. Ja nav lielās plāts, labāk visas sastāvdaļas ņemt mazāk.
Pie receptes tikām šādi. 2023. gada maijā kādā nedēļas nogalē kopā ar mūsu Digital Guru dabas fotogrāfu klubiņu devāmies foto plenērā uz Rēzeknes pusi. Bija ceriņu un pieneņu laiks. Fotogrāfi medīja saullēktus un saulrietus, kadros ķēra putnus, stirnas, zaķus un citas radības, kā jau tas pavasarī un laukos pieklājas. Atšķirībā no plenēriem parastajiem, šoreiz bija iekļauts arī kāds kultūras pasākums.
Sestdienas vakarā koncertzālē Gors bija Latvijas Radio kora koncerts par godu Imanta Ziedoņa jubilejai ar foršiem solistiem un mūziķiem. Ja jau bijām tik tuvu, to garām nevarējām laist. Diriģents Sigvards Kļava nesen bija nosvinējis apaļu jubileju, un nolēmām, ka tam par godu derētu kāda latgaliska dāvana. Tā nu zvanīju keramiķei Violai Annai Bīriņai, vai mēs varētu pēs stundiņas piebraukt. Mums par laimi, viņa bija mājās. Tikām pie skaista šķīvja un arī pie ļoti garšīgas, siltas rabarberu maizes. Un nu arī pie receptes, par ko lielais paldies, tāpat kā par visu pārējo.
Viola Anna Bīriņa Cukrasātā strādā radošā tandēmā ar savu dzīvesbiedru Staņislavu Viļumu, kurš reiz kopā ar Evaldu Vasiļevski (1953–2018) un Ilmāru Veceli dibināja “Pūdnīku skūlu”. Viņi visi lielākoties strādā ar melno keramiku, katrs savā atpazīstamā rokrakstā un tiešām pārsteidzošā daudzveidībā. Kurina cepļus un savās prasmēs apmāca citus interesentus. Viola keramiķa arodu iemācījusies no sava vīra, bet, atšķirībā no viņa, nestrādā ar virpu. Viola traukus veido ar rokām, izmantojot koka faktūru un mežģīņu nospiedumus, vai arī vienkārši gludus traukus. Vēl Viola spēlē vijoli, muzicē kopā ar kolēģiem. Un vēl viņai ir uzvarējusi televīzijas šovā “Īstā latvju saimniece” 2021. gada sezonā.
To arī mēs varam apliecināt: Viola gatavo brīnišķīgi, laužot mītus par mūsdienu dzīvi Latgales lauku sētā, kādus bieži nākas satapt plašsaziņas līdzekļos. Ja cilvēki ir strādīgi, gudri un izglītoti, izmanto visas mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas, tad var dzīvot laukos, darināt traukus pārdošanai tirdziņos un gadatirgos, sadarboties ar dizaina veikaliem, jā, arī ārpus Latvijas, un dzīvot brīvu dzīvi. Savā mājā baudīt maltītes kā restorānā, un uz Violas un Stasa traukiem jebkurš ēdiens izskatās un garšo tieši tā! Var uzcept rabarberu maizīti negaidītiem ciemiņiem, kas pēc tam tiek pie saviem traukiem tam īpaši iekārtotā ēkā, kurā iebraukti rati un izveidota ekspozīcija. Bet dzīvojamajā mājā Stass ir uzmūrējis tādu krāsni, kādas agrākos laikos bija tikai pilīs. Pats savām rokām darinājis greznos, zaļos podiņus (skatieties bildes galerijā zem receptes). Kam par godu un kā krāsns tapusi, brauciet noskaidrot pie viņiem paši. Viola un Staņislavs gaida ciemos gan ikdienā, gan reizēs, kad kurina cepli. Brauciet, iepriekš piesakoties!
Sastāvdaļas
- 4 olas
- 2 glāzes kefīra (glāze 200 ml)
- 2 glāzes (vai mazliet mazāk) cukura
- 4 glāzes miltu
- Skābais krējums pārliešanai
- 2 tējkarotes dzeramās sodas (bez kaudzes)
- Šķipsniņa sāls
- Malts kanēlis pēc izvēles
- Šķipsniņa vaniļas cukura pēc izvēles
- Smalki sagriezti rabarberi 3 glāzes vai vairāk
- Lielā cepeškrāsns plāts un cepamais papīrs
Soļi
Solis 1
Saputo biezās putās 3 olas ar 1,5 glāzēm cukura un mazu šķipsniņu sāls.
Solis 2
Pielej kefīru, apmaisa un tad lēnām iecilā miltus, kas sajaukti ar dzeramo sodu.
Solis 3
Mīklu pilda ar sviesta (cepamo) papīru izklātā pannā. Mīklai virsū izbārsta rabarberu gabaliņus.
Solis 4
Saputo 1 olu ar skābo krējumu (Viola krējumu nesver un nemēra, bet liek bļodiņā “uz aci”), atlikušo pusglāzi cukura un vaniļas cukuru, pārlej pāri rabarberiem.
Solis 5
Pēc izvēles virsu var vēl pārkaisīt ar maltu kanēli (Sandra Ošiņa: es vēl papildināju ar brūno cukuru).
Solis 6
Liek līdz 180 °C temperatūrā uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 40 minūtes, līdz virspuse brūna un maize sāk labi smaržot.
Solis 7
Lai labi garšo!
Attēlu galerija
Saistītās receptes
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs
Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.
Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.