Lakšu maizītes. Ir varianti
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Lakšu maizītes ir ļoti vienkārši pagatavojamas un bezgala garšīgas. Tās gatavo no veikalā nopērkamas kārtainās mīklas, der gan ar raugu (maizītes būs mīkstākas), gan bez rauga (tad tās būs kraukšķīgākas). Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu, būs garšīgāk. Vēl esmu šīs maizītes cepusi no ātrās kārtainās mīklas, ko viegli pagatavot mājās. Tad maizītes arī būs kraukšķīgas un to gatavošana būs maciņam draudzīgāka. Lai nemulsina, ka šī mīkla ir pie Napoleona kūkas – tā ir bez cukura.
Par lakšiem. Pagaidām Latvijā savvaļas lakši ir aizsargājami augi. Mums ir liegts tos vākt mežā. Atliek paļauties uz pārdevēju godaprātu un pirkt šos meža ķiplokus no viņiem. Vai ar lidmašīnu vest tos no Austrijas, Vācijas vai Šveices, kur tos var brīvi lasīt dabā. Vai arī pašiem ieaudzēt savā dārzā zem krūmiem vai kokiem. Fragments no mana raksta “Maija “nelegālā” delikatese – lakši” klik.lv portālam:
“Vai ir iespējams tikt pie godīgi dārzā izaudzētiem lakšiem, lai mielotos bez grēka un šaubu ēnas? Jā. Bet lakši nav izaudzējami ikvienā dārzā tik vienkārši kā redīsi vai salāti, tiem ir savas noteiktas prasības. Ar padomiem dalās Sandra Marcinkēviča no dārzniecības “Dobītes”. Sandra ir profesionāla stādu audzētāja, un viņai patiešām ir izdevies ieaudzēt lakšus piemājas dārzā. Dobītēs var iegādāties dažādu pašu audzētu puķu, dārzeņu un garšaugu stādus, cita starpā nelielos daudzumos arī lakšu stādus, kurus pavasarī izrok no dārza un sadala pārdošanai.
Tiesa, stādiņus vērts pirkt tikai tad, ja tavā dārzā ir trekna, mitra melnzeme un iespēja lakšus iestādīt zem kokiem vai krūmiem, radot tiem līdzīgus apstākļus, kādi ir pamežā. Lakši neaugs smilts un māla augsnē. Tiem arī nepatīk tieši saules stari klajā vietā.
Pavasarī lakšiem izaug lapas, pēc tam tie zied baltiem ziediņiem (arī tie ir ēdami), pēc tam lakši nobriedina un izkaisa sēklas, vēl pēc tam lapas nodzeltē un nokalst, līdzīgi kā tas ir citiem sīpolaugiem, piemēram, tulpēm un narcisēm. Tāpēc stādi un sīpoli labāk ieaug pavasarī, bet sēklas – augustā, kad lakši paši dabīgi izsējas no sēklām. Augustā vai septembrī sēklas var iestrādāt zemē zem krūmiem vai kokiem. Sandra stāsta, ka pēc tam uz rudens pusi pāri sabirst lapas, sēklas ierušinās vēl dziļāk zemē, tas rada labvēlīgus apstākļus pārziemošanai, lai pavasarī no zemes sprauktos jaunie lakšu dzinumi.
Ja sēklas vēlas sēt pavasarī, rīkojas citādi. Sēklas vispirms vēlams ierušināt mitrā zemītē vai kūdrā un uz mēnesi, pusotru ielikt ledusskapī, tikai pēc tam tās sēt dārzā.
Lai lakšus ieaudzētu tā, ka zaļās lapiņas var plūkt saujām, būs vajadzīgi vismaz divi, trīs gadi. Ja gribi ar lakšiem pacienāt visus draugus un radus, jāapbruņojas ar pacietību. Ja lakši ieaugsies dārzā, tie paši atradīs sev labvēlīgāko vietu. Sandra smej, ka visi augi ir gudri un meklē, kur labāka vieta, bet lakši ir īsti klejotāji. Paši pameklē, kur zemīte treknāka, piemēram, apdobēs, un aug tik iekšā. Ja tiem patiks vieta, tālāk jau tie augs paši no sevis. Kad lakši ieaugušies, tie nav kaprīzi, tos nevajag nedz speciāli mēslot un laistīt, nedz ravēt, jo tie pavasarī izaug pirms nezālēm.
Rēķinoties ar šīm lakšu īpašībām, labāk tos stādīt kādās nomaļās dārza vietās, sētmalēs zem ogu krūmiem, lai tie varētu brīvi klejot un netraucēt citiem augiem vai kādām stingri izplānotām dobēm. Turklāt ņem vērā, ka pavasara priecīgi zaļais lapu klājiens vēlāk izzudīs.”
Šai lakšu pīrāga receptei iedvesmojos no šveiciešu mājas lapas helvetickitchen.com. Rikotas siera vietā izvēlējos lietot mūsu pašu biezpienu, un lakšu vietā var izmantot arī pāris daiviņas ķiploka, vien tad vajadzēs mazliet vairāk spinātlapu.
Lai sasniegtu augstāko laimību, ēdiet šo visu siltu!
Sastāvdaļas
- 2 x 400 g kārtainās mīklas (der saldēta, labāk ar sviestu, ar vai bez rauga)
- 1 ola pārsmērēšanai
- 250 g biezpiena
- nedaudz skābā krējuma, ja biezpiens ir sauss
- 100–150 g spinātu
- 15–20 lakšu lapas
- (vai 2 daiviņas ķiploka, tad spinātus ņem vairāk)
- 1 citrons
- 1 sīpols
- Šķipsniņa sāls un maltu melno piparu
- Cepamais papīrs un plāts
Soļi
Solis 1
Ja mīkla ir saldēta, to siltumā atlaidina.
Solis 2
Sīpolu nomizo, sasmalcina un viegli apcep sviestā, līdz gabaliņi mīksti un caurspīdīgi.
Solis 3
Pannā pievieno noskalotus un sasmalcinātus spinātus un lakšus (vai nomizotas un saspiestas ķiploku daiviņas, tādā gadījumā spinātus liek vairāk) un maisot nedaudz izkarsē, līdz tie kļūst mīksti.
Solis 4
Bļodā liek biezpienu (ja biezpiens ļoti graudains, to var mazliet izblendēt), pievieno sāli, maltus melnos piparus, rīvētu citronu miziņu un mazliet sulas, visu kopā izmaisa un saberž.
Solis 5
Biezpienam pievieno sacepto pannas saturu un visu izmaisa. Ja biezpiens ir sauss un graudains, var pievienot mazliet skābā krējuma.
Solis 6
Cepamo papīru izklāj uz plāts. Kārtainās mīklas plāksnītes pārgriež vidū uz pusēm. Izveidosies kvadrātam tuvas formas mīklas plāksnes. Tās izrullē, šablonam izmanto pēc izmēra derīgu šķīvi vai bļodiņu un ar nazi izgriež apļus.
Solis 7
Pirmajam aplim uzklāj pildījumu, ārmalu atstājot brīvu, uzliek otru mīklas plāksni, vidū uzliek otrādi apgāztu glāzi un piespiež. Ar nazi no glāzes malas pārgriež mīklas slāņus uz malām 16 vienādās daļās. Katru no 16 daļām savirpina divas reizes, ar dakšiņu saspiež ārmalas kopā.
Solis 8
Mīklas atgriezumus saliek kopā un izrullē. Starp divām plāni izrullētām mīklas plāksnēm ieziež pildījumu, sagriež garas strēmeles, tās savirpina uz riņķi un liek uz plāts garenas vai arī no tām savij apaļas maizītes. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 C grādu temperatūrai. Maizītes apsmērē ar viegli sakultu olu un cep apmēram pusstundu vai līdz zeltaini brūnai gatavībai.
Solis 9
Gatavas maizītes mazliet atdzesē, bet visgaršīgākās tās ir siltas.
Saistītās receptes
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.
Neredzu sīpolu pie sastāvdaļām. Sīpolu kopā ar spinātiem un lakšiem? Es parasti gatavoju spinātus ar ķiplokiem, man liekas visai dīvaina kombinācija kopā ar ķiplokiem un lakšiem, bet var jau būt, ka nav slikti…
Paldies par vērību, ielikām sīpolu vietā! Es to recepti noskatījos no šveiciešiem, un ir ļoti garšīgi. Manuprāt, tieši citrons ir tas, kas šīs maizītes padara tik ļoti labas. Bet ikviens jau var kaut ko pielabot un uzlabot pēc savām vēlmēm 😊