Redīsu un biezpiena salāti

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Līdz ar pirmajiem redīsiem un zaļumiem virtuvē ienāk jauns pavasaris. Savā ziņā to var uzskatīt par jauna gada sākumu – kad pirmie zaļie loku asni izspraucas no tumšā kaktiņā rāmi dusoša sīpola, TAS ir klāt.  Tos sīpolus – tos nekādi nevar piemānīt, viņi ZINA! (Es vienmēr ar interesi pārgriežu sīpolu, cerībā, ka reiz uztrāpīšu svarīgajam brīdim, kad no viena viduča skaistie, simetriskie gredzeni sašķeļas vairākās daļās, divos, trīs gredzenu sakopojumos, lai vairotos un kuplotu jaunajos lokos. Pagaidām man nav izdevies – vai nu viducis ir viens, vai jau vairāki. Nez, vai tas šī šķelšanās notiek tik ātri, ka cilvēks nevar to pamanīt?).

Pirmajiem zaļumiem seko acis priecējošie sarkanie redīsi. Kamēr tie vēl nav saauguši pašu dārzā, tirdziņā jāņem tie, kuri sasieti buntītēs, un kuru lapiņas ir svaigas un zaļas, paši redīsi – stingri, ar baltu, cietu viduci.

Šie salāti ir dzīvesprieka avots. Redīsi ir ņipri un drusku sīvi, biezpiens un krējums garšu padara maigāku. Savukārt kārtīga zaļumu deva gan papildina garšas buķeti, gan izceļ redīsu mizu sarkano toni.

Mājas kārtībā šos salātus visgardāk ēst tieši no bļodas, ar lielu karoti, brokastīs vai vakariņās. Ja gaidāmi viesi, salātus var uzlikt uz rupjmaizes šķēlītēm, rotāt ar redīsu ripām un kādu dilli vai loku.

Paldies Initai Plēsumai par skaistajiem traukiem!

Sastāvdaļas

  • 1 bunte redīsu
  • 200 g biezpiena
  • 100 g skāba krējuma
  • zaļumi
  • šķipsniņa sāls

Soļi

Solis 1

Redīsus un zaļumus noskalo. Ja redīsi jauni un svaigi, salātiem var lietot arī lapiņas, ko atliek malā kopā ar zaļumiem.

Solis 2

Biezpienu liek traukā. Redīsus sagriež ripiņās, pievieno biezpienam. Zaļumus smalki sagriež kopā ar redīsu lapiņām, ja tādas ir, un pievieno biezpienam. Piejauc skābo krējumu, šķipsniņu sāls, un visu samaisa.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pieneņu pumpuri marinādē

Pieneņu pumpuri marinādē

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu.

Mūsu sadarbības partneri