Otrdiena, 28 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Skābu kāpostu zupa

VO-1124447

Šī nu ir viena patiešām latviska zupa, ar ko tik jauki iesākt rudeni, izturēt ziemu un sagaidīt pavasari. Ļoti vienkārša, izcili garšīga un arī veselīga. Tā kā mūsu ģimenē nav veģetāriešu, neesam mēģinājuši, bet pieļauju, ka arī bez gaļas šī zupa ir ļoti laba.

Vislabāk, ja kāposti pašu skābēti (kā to paveikt, lasi šeit). Ja tādu nav, var labi izlīdzēties ar zemnieku tirdziņos nopērkamajiem. Tirgotājam jāvaicā tieši zupas kāposti. Tie, kas paredzēti svaigai ēšanai, ir saldāki. Mani allaž dara uzmanīgu ļoti balti tirgū nopērkami kāposti, jo tas norāda uz iespējamu etiķa pievienošanu, kas šajā gadījumā nu nekādi nav vajadzīgs. Esmu par to tirgū aprunājusies – tirgotāji saka, ka dabīgā veidā skābētos kāpostus ar ķimenēm nepērkot, jo tie esot tumšāki un cilvēkiem tik labi nepatīkot tieši izskata dēļ. Ja man jāizvēlas, tad labāk paņemu lielveikala plauktā tumšākus, bet bez etiķa piedevas.

Gaļu var izvēlēties pēc apstākļiem un rocības – der gan klasisks cūkgaļas gabaliņš ar kauliņu, gan ribiņas vai zupas izlases, gan stilbiņš. Mēs parasti vārām ar svaigu gaļu, bet zinu, ka šo zupu mēdz vārīt arī ar žāvējumu.

Tā kā skābā vidē kartupeļus nevar izvārīt mīkstus, tos gatavo atsevišķi un ēd klāt. Te nu ir iespējas visādām variācijām – var uzvārīt kartupeļus mundierī, tas ir visvienkāršāk. Otrā dienā šos mundiera kartupeļus var sacept uz pannas, sagrieztus gabaliņos. Svētdienās, kad visi mājās un sēžas pie pusdienu galda kopā, var atļauties kartupeļus sacept cepeškrāsnī, nomizotus, uz pusēm vai četrām daļām sagrieztus, ierīvētus ar sāli un eļļu. Šādi tie jāēd tūlīt, tikko no krāsns izvilkti. Atdzisuši tie zaudē labo garšu, un to nevar atgūt ar sildīšanu.

Toties zupu gan var sildīt, tā arvien tikai kļūst gardāka. No veciem laikiem ir teiciens, ka kāposti, uzsildīti septīto reizi, pārvēršas par gaļu. Mūsu ģimenē pie šīs zupas nevienam negaršo skābs krējums, bet zinu, ka ir cilvēki, kuri krējumu liek klāt ikkatram ēdienam, arī skābiem kāpostiem. Kam garšo svaigi sīpoli, var smalki sagriezt un pievienot krietnu sauju zupā tieši pirms ēšanas. Kam sīpoli negaršo, var pievienot lociņus. Būsim stipri un veseli līdz pat pavasarim.

Sastāvdaļas

cūkgaļa– stilbiņš, ribiņas vai cits gabals, apmēram 1 kg

pāris sauju miežu putraimu (var arī grūbas vai auzu pārslas pēc izvēles)

1,5 kg skābu kāpostu

nomizots un sarīvēts burkāns pēc izvēles

ķimeņu sēklas (ja tās jau ir liktas pie skābēšanas, mazāk, ja nav, tad vairāk)

sāls, 2 lauru lapas,

pipari pēc garšas

Pasniegšanai

atsevišķi vārīti vai cepti kartupeļi

svaigs sīpols vai zaļie sīpolloki

ja kādam garšo, var pievienot skābo krējumu

Darba gaita

1. Gaļu liek lielā katlā, aplej ar ūdeni, uzvāra, noputo.

2. Pievieno putraimus, (ja pievieno rīvētu burkānu, to arī liek klāt) un kāpostus ar visu sulu. Ja kāposti ļoti skābi, sulu var nospiest un kāpostus pirms vārīšanas noskalot. Vāra gandrīz gatavus. Laiks var atšķirties no vienas līdz trīs stundām – ja kāposti skābēti vecā mēnesī, tie izvārās ātrāk.

3. Gatavo kartupeļus – uzvāra ar miziņu vai uzcep (uz pannas šķēlītēs vai cepeškrāsnī, grieztus uz pusēm vai četrās daļās, ierīvētus ar sāli un eļļu).

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas