Zemeņu tartes jeb groziņi

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.

Virtuvē man patīk darboties radoši, reizēm paņemto kaut ko no vienas receptes un izmēģinot to citā. Gluži kā spēlēties ar lego klučiem. Šajā reizē saliku kopā lielisko smilšu mīklu, ko mūsu mājas lapā var atrast pie riekstiņu cepumu receptes, un vienkāršāko no vārītajiem krēmiem, kādu nācies gatavot. To aizņēmos no rabarberu deserta ar karamelizētiem auzu kraukšķiem. Rezultāts ir brīnišķīgs. Pagājušajā gadā šo recepti gatavoju sadarbībā ar Dansukker Latvija TV raidījumam “Māmiņu klubs”, iesācājiem varbūt noder ielūkoties arī video pamācībā.

Nolēmu, ka recepti ielikšu arī šeit. Zemeņu vietā var lietot jebkuras citas ogas, kas nu kuram tīk. Ļoti garšīgi groziņi izdodas ar meža zemenēm, avenēm un mellenēm. No dārza ogām tāpat der sulīgās lielogu mellenes, arī jāņogas vai upenes. Var arī likt mazliet no vienām, mazliet no otrām, veidojot krāšņu krāsu spēli. Ja pieliek klāt vēl zaļu piparmētras lapiņu un mazliet pārkaisa pūdercukura migliņu, kūkas derēs pat smalkākajās viesībās.

Tā kā krēms ir caur un cauri izkarsēts, tas gluži labi pacieš siltāku laiku, kūkas var mierīgi likt galdā karstā vasaras dienā un nebēdāt par to, ka krēms izkusīs vai saskābs. Tāpat šī iemesla dēļ kūkas var ņemt līdzi kā ciemakukuli, ja tās ved tālākā ceļā ar auto. Kūkas piknikam var vest līdzi arī “izjauktā” veidā – mīklas čauliņas atsevišķi, krēmu kādā slēgtā traukā un ogas – kastītē. Kad nonāc mielasta vietā, tad arī tartes var sapildīt un izrotāt. Un iesaistīt šajā darbiņā bērnus vai arī pieaugušos bērnus. Vārdu sakot, lieliskas kūkas vasaras svinēšanai.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 500 g miltu
  • 160 g pūdercukura
  • 300 g sviesta
  • 1 ola
  • Šķipsna vaniļas cukura
  • 1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas
  • Šķipsna sāls

Krēmam

  • 350 ml piena
  • 100 g cukura
  • 1 tējkarote ar kaudzi vaniļas cukura
  • 2 olu dzeltenumi
  • 40 g kukurūzas cietes
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzi skābā krējuma
  • 1 citrona vai laima miziņa pēc izvēles

Rotājumam

  • 500 g zemeņu vai citu ogu
  • Piparmētras lapiņas un pūdercukurs pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Gatavo mīklu. Sviestu sagriež gabaliņos vai sarīvē uz rupjās rīves, apkaisa ar miltiem un pūdercukuru, pievieno cepamo pulveri, sāli un vaniļas cukuru un ar pirkstiem saberž drupačās. Pievieno olu un mīklu ātri samīca. Ar rokām izveido cilindra formu, diametrā apmēram 10 cm, un ietin pārtikas plēvē. Mīklu liek ledusskapī līdz nākamajai dienai vai vismaz uz divām stundām, lai tā sacietē.

Solis 2

Mīklu izņem no ledusskapja, iztin no pārtikas plēves, liek uz dēļa un ar asu nazi sagriež apmēram 5 mm biezās ripās, ko tūlīt liek formiņās. Mīklas ripas ar pirkstiem iespiež formiņās. Pamatnīti nogludina, sākot no vidus, lai mīkla nosegtu arī maliņas un iegultu krokās.

Solis 3

Mīklas pamatnītes sadursta ar dakšiņu. Formiņas liek ledusskapī un atdzesē vismaz stundu, lai mīkla kļūst stingra.

Solis 4

Gatavo krēmu. Nomēra vajadzīgo piena daudzumu un sadala uz pusēm. Pusē aukstā piena ar putojamo slotiņu iekuļ cukuru, kukurūzas cieti, olas dzeltenumus un vaniļas cukuru.

Solis 5

Otru pusi piena lej katliņā un karsē. Brīdī, kad piens sāk „kāpt uz augšu”, to tievā strūkliņā maisot pievieno otrai piena daļai, kurā iejauktas citas sastāvdaļas, tūlīt lej atpakaļ katliņā un turpina karsēt, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu. Kad krēms sabiezē, karsējot pievieno un iemaisa skābo krējumu. Pašās beigās pievieno no viena citrona vai laima norīvētu miziņu (ja tie nav bioloģiski audzēti, augļi vispirms rūpīgi jānomazgā).

Solis 6

Krēmu atdzesē, ik pa brīdim apmaisot vai pārklājot ar vāku, lai tas neapkalstu.

Solis 7

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 C grādu temperatūrai. Piepildītās formiņas ņem laukā no ledusskapja un tūlīt liek cepties. Ja mīkla nebūs pietiekami auksta un stingra, maliņas cepoties var noslīdēt uz leju. Cep apmēram 10–15 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna. Ja cepoties mīklas pamatnes mazliet pacēlušās uz augšu, vēl karstas tās var mazliet nospiest uz leju. Jāuzmanās, lai tartes nesadrūp.

Solis 8

Kad formiņas atdzisušas, tartes uzmanīgi apgāž un izņem no formiņām.

Solis 9

Tartes pilda ar krēmu un rotā ar zemenēm vai citām ogām, pēc izvēles var pielikt kādu zaļu pirparmētras lapiņu vai pārkasīt nedaudz pūdercukura. Ja zemenes ir lielas, tās vispirms var sagriezt gabaliņos. Tartes pasniedz uz šķīvīšiem un ēd ar kūku dakšiņu vai karotīti, jo mīkla ir ļoti trausla.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Mūsu sadarbības partneri