Aprikožu ievārījums. Aprikožu marmelāde

Aprikožu ievārījums ir jāvāra katru vasaru. Viens no pirmajiem ievārījumiem, ar ko atklāt sezonu, un tas ir viens no maniem visvisvis… nujā, kādai burciņai vienmēr ir jābūt ledusskapī.

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ēdieni sezonā

Jaunākās receptes

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Pupiņu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Annas Romanovskas rupjmaize

Annas Romanovskas rupjmaize

Ar šo rudzu rupjmaizes recepti dalās Anna Roamer, un tā nāca kā liels pārsteigums. Ar Annu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos vienā laikā mācījos “lietišķajos” (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā).

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām.

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Jebkura šo materiālu pilnīga vai daļēja izmantošana pārpublicēšanai ir aizliegta bez "Garšīgā Latvija" rakstiskas atļaujas.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta