Piektdiena, 17 novembris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Leģendām apvītā Mimītes kūka jeb Mīlestības kūka

 

Mimites-kuka

Dace Baumgarte dalās ar kūkas recepti, ko ir mantojusi no savas vecmāmiņas, ģimenē sauktu par Mimīti. Nu jau Mimīte visus vēro no mākoņu maliņas, bet ģimenē kūku turpina cept svētku reizēs. Mimīte kūku cepusi uz katru mazbērnu dzimšanas un vārda dienu. Viņa to saukusi par Mīlestības kūku, jo tā ir ļoti darbietilpīga. Gatavo 4 līdz 5 stundas, un tās patiešām ir piepildītas ar nepārtrauktu darbošanos – puto vai rullē, taisa kārtas, pilda, un tā līdz gatavībai.

 

Ģimenē katram radiniekam ir sava atšķirīga leģenda par receptes līkloču ceļiem. Kādam atmiņā balerīna no Pirmskara Latvijas laika, kāds piemin no Pēterburgas pārbēgušu krievu aristokrāti. Kas to vairs var atšķetināt, kāda bijusi katra cilvēka loma, bet par vienu faktu visi ir vienisprātis – šī recepte pie Mimītes nonākusi no Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes bērnu auklītes, kura to cepusi uz bērnu dzimšanas dienām. Tāpēc Latvijas dzimšanas dienas priekšvakars šķiet labs laiks, lai mēs interesanto recepti plašākai iepazīšanai piedāvātu tieši tagad. Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 31 augusts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kristīnes kārtainā ābolkūka smilšu mīklas groziņā

 

Abolkuka_VO_250315

Recepti mums atsūtīja Kristīne Bleka, atsaucoties uz mūsu aicinājumu dalīties ar receptēm, iemainot tās pret rupjmaizes ieraugu. Kristīnes recepte pie mums atnāca jau pērn, bet glabājām to publicēšanai ābolu laikā. Kad sulīgi, kraukšķīgi, smaržīgi augļi dārzos paukšķ nakti un dienu, nu ir pienācis īstais brīdis kūkas iznācienam. Kristīne kūku cep gan savai ģimenei, gan cienā kolēģus darbā. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 12 maijs, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Burkānkūka ar pavasara ziediem

 

Burkāntorte

Burkānkūka ar putukrējumu un atraitnītēm ir veltīta visiem pavasara gaidītājiem, kuriem maija vidū ziemas mēteļi un dūnu jakas joprojām ir jātur pa ķērienam. Un vēl tā veltīta visiem čaklajiem cilvēkiem no saimniecības Bites. Viņu atraitnītes mūsu dārzā esam stādījuši gadiem, nu jau daudzās dobēs tās sasējušās uz palikšanu un pavasarī mostas un zied, nebaidoties salnu un cīruļputeņu. Šogad tas ir īpaši aktuāli. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 27 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Eklēri

VO_3096356

Eklēri ir kūkas ar bagātīgu asociatīvu vēsturi. Par nosaukuma izcelsmi vairāk lasiet mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”. Rīdziniekiem šīs kūkas atsauks atmiņā vīru, kurš uzrāpās Vanšu tiltā un nebija ar mieru kāpt lejā, līdz kāds viņam neatvedīs eklērus. Notikuma attīstībai varēja sekot visi brauktgribētāji, jo kustība uz tilta bija apturēta, līdz eklēru kārotājs tika lejā. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 7 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ābolu pankūkas

Ābolu pankūkas

Recepte veltīta Paulai un Mārcim.

Ābolu pankūkas vairākas reizes gadā ir īpašas. Pirmo reizi tās var cept vasaras pilnbriedā, kad dārzos sāk birt “dzidrie” vai rožāboli. Otrā reize ir tad, kad ienākas “antonovkas”. Bet uz pavasara pusi ļoti labi var izlietot arī maķenīt apvītušus ābolīšus, kuri no skata vairs nav tik pievilcīgi. Pankūkām tas nekaitē. Jo āboli skābāki, jo vairāk cukura vajadzēs iejaukt mīklā. Bet īstās pankūkas var izcept tikai no skābajiem āboliem, kas cepoties kļūst mutē kūstoši un maigi. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 3 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Biezpienmaize ar rozīnēm un smilšu mīklas pamatni. Klasiska recepte

 

Biezpienmaize, smilšu miikla

Biezpienmaizītes ir klasiska un tradicionāla vērtība latviešu virtuvē. Tās klasiskās ir atrodamas vitrīnās līdzās kruasāniem un citiem drošiem un pārbaudītiem gardumiem, sākot ar konditorejām, beidzot ar benzīntankiem. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 20 februāris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ierauga rupjmaize. Sandras Ošiņas recepte

Ierauga maize

Nu jau divu gadu garumā katru nedēļu cepu ierauga rupjmaizi. Ieraugs ledusskapī omulīgi veļ savus burbuļus, vēl ne reizi nav pievīlis, un esam ar to regulāri dalījušies ar citiem kārīgiem rupjmaizes cepējiem. Ierodoties pēc maģiskās burciņas, viņi pie viena nogaršo mūsu mājās cepto maizi. Tūlīt seko jautājums, vai tā ir cepta pēc mājas lapā publicētās kurzemnieču receptes. Sāku gan ar šo recepti, bet laika gaitā esmu to pielāgojusi pēc mūsu vēlmēm. Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 29 septembris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Burkānu kēksi

 

Burkānu ingvera kekss

 

Burkānu kēksu recepti mums atsūtīja Daiga Štālberga–Senoussaoui, latviešu tekstilmāksliniece, kura dzīvo Parīzē un savu apciemojumu reizēs lutina mūs ar garšīgām dāvaniņām. Reiz Daigas ciemakukuļa grozā bija cukurotas ingvera lapiņas. Kad apjautājos, kā Daiga tās izmanto virtuvē, viņa atsūtīja šo brīnišķīgo kēksu recepti, kuru esam iemīļojuši un cepam regulāri. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 12 augusts, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Melleņu torte ar vārīto krēmu, šokolādi un marcipānu

 

Melleņu torte, vārītais krēms, šokolāde, marcipāns

 

Melleņu laikā pienāk brīdis, kad apnīk visas ierastās receptes un gribas kādu jaunu garšu salikumu. Mani iedvesmoja kāda internetā atrasta recepte, kuru pielāgoju mūsu ģimenes izpratnei par salda un skābena ideālām attiecībām. Šī recepte nonāks pie mūsu ģimenes mīļāko kūku repertuāra. Ja man būtu sava konditoreja, es šo noteikti piedāvātu saviem viesiem kā lielisku sezonālo kārumu!

Oriģinālās receptes autori iedvesmojis kāds stāsts par skandināvu ģimeni, kura vasarās dzīvojusi uz salas. Dienās, kad kādam bijusi dzimšanas diena, devušies ar laivu pēc tortes. Jaukais stāsts iedvesmojis pagatavot torti, kurā apvienotas mellenes ar zviedru tik iemīļoto marcipānu.

Pirmajā reizē torti cepu no klasiskā biskvīta, katru kārtu no 3 olām. Izdevās ļoti maiga un sulīga. Otrajā reizē pamēģināju cept no krējuma biskvīta mīklas, kura atrodama mūsu lapā pie Dzērveņu – šokolādes tortes, par ko paldies Vijai Bitei. Šis biskvīts pēc izcepšanas ir stingrāks. Ja torti paredzēts vest kā ciemakukuli, labāk izvēlēties šo biskvīta veidu. Un vēl to var daudz ātrāk izcept, jo nav jāatdala olas baltumi no dzeltenumiem un atsevišķi jāputo.

Pirmajā reizē biju izcepusi mandeļu bezē kārtu, kāda tā aprakstīta oriģinālajā receptē. Garša bija brīnišķīga, bet šī vidējā kārta ļoti ātri izmirka un saplaka, ko arī varēja sagaidīt. Ja torti ēd tūlīt pēc sapildīšanas, tad šis variants ir derīgs. Ja vēlas, lai garšas savelkas, bezē vietā labāk cept vienu brūnā biskvīta kārtu, kas tāpat padara garšas salikumu interesantāku.

Iedvesmas avots: https://www.cooked.com/uk/Trine-Hahnemann/Quadrille-Publishing/Scandinavian-Baking/Cakes-and-pastries/Tillys-dream-cake-recipe

Piektdiena, 6 maijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Medus torte

Medus torte

Medus torte ir viena no iecienītākajām mūsu ģimenes kūkām. Sausāku vai sulīgāku, saldāku vai skābāku, šo našķi gluži lietojamu var nopirkt arī ikvienā veikalā vai konditorejā, un tā ir latviešu kūku klasikas stabila pamatvērtība. Tā kā man kūku cepšana ir viens no vaļaspriekiem, vēl pirms gadiem nolēmu izmēģināt medus torti izcept mājās. Liels bija pārsteigums, ka recepti nevarēju atrast nevienā no mājās esošajām agrāk izdotajām latviešu pavārgrāmatām. Esmu izmēģinājusi gan internetā atrastās, gan žurnālos publicētās receptes. Izdevās ēdami, bet ne izcili. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas