Piektdiena, 19 janvāris, 2018 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Groziņi ar sviesta krēmu

Grozini_1180020

Groziņkūka ir mana bērnības kūka. Atceros to Vecrīgas kafejnīcas, kurp mani veda vecāki vai vecvecāki. Vēlāk, kad mācījos “lietišķajos” (mākslas vidusskolā), ar kursabiedriem bieži pusdienojām Nicā. To gan visi sauca latviskā izrunā, par Nīcu. Nicas groziņi bija perfekti, vienmēr līmenī. Līdzīgus joprojām var nopirkt Vecrīgā vai Ozoliņa konditorejā. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 15 decembris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Šokolādes piparmētru bezē cepumi

Beze_VO_7200024

Kādos Ziemassvētkos saņēmu īpaši man gatavotu dāvanu no meitas Mildas. Tās ir pašas jaukākās dāvanas, kas slepenībā veidotas, īpaši piedomājot pie saņēmēja kaislībām un vēlmēm. Piparmētru un šokolādes savienību allaž esmu meklējusi un ar prieku baudījusi gan konfektēs, gan saldējumā, gan šokolādes tāfelītēs. Īpaši mīļa man ir Ritter Sport kvadrāts, šogad ir parādījies arī pašmāju jaunums – Laimas zefīrs šokolādē ar piparmētrām. Bet nekas no tā visa nestāv ne tuvu pašdarinātiem maigiem bezē cepumiem ar piparmētru šokolādes pildījumu, kuru tavs bērns tev uzdāvina svētkos, skaisti iesaiņotus. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 17 novembris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Leģendām apvītā Mimītes kūka jeb Mīlestības kūka

 

Mimites-kuka

Dace Baumgarte dalās ar kūkas recepti, ko ir mantojusi no savas vecmāmiņas, ģimenē sauktu par Mimīti. Nu jau Mimīte visus vēro no mākoņu maliņas, bet ģimenē kūku turpina cept svētku reizēs. Mimīte kūku cepusi uz katru mazbērnu dzimšanas un vārda dienu. Viņa to saukusi par Mīlestības kūku, jo tā ir ļoti darbietilpīga. Gatavo 4 līdz 5 stundas, un tās patiešām ir piepildītas ar nepārtrauktu darbošanos – puto vai rullē, taisa kārtas, pilda, un tā līdz gatavībai.

 

Ģimenē katram radiniekam ir sava atšķirīga leģenda par receptes līkloču ceļiem. Kādam atmiņā balerīna no Pirmskara Latvijas laika, kāds piemin no Pēterburgas pārbēgušu krievu aristokrāti. Kas to vairs var atšķetināt, kāda bijusi katra cilvēka loma, bet par vienu faktu visi ir vienisprātis – šī recepte pie Mimītes nonākusi no Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes bērnu auklītes, kura to cepusi uz bērnu dzimšanas dienām. Tāpēc Latvijas dzimšanas dienas priekšvakars šķiet labs laiks, lai mēs interesanto recepti plašākai iepazīšanai piedāvātu tieši tagad. Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 31 augusts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kristīnes kārtainā ābolkūka smilšu mīklas groziņā

 

Abolkuka_VO_250315

Recepti mums atsūtīja Kristīne Bleka, atsaucoties uz mūsu aicinājumu dalīties ar receptēm, iemainot tās pret rupjmaizes ieraugu. Kristīnes recepte pie mums atnāca jau pērn, bet glabājām to publicēšanai ābolu laikā. Kad sulīgi, kraukšķīgi, smaržīgi augļi dārzos paukšķ nakti un dienu, nu ir pienācis īstais brīdis kūkas iznācienam. Kristīne kūku cep gan savai ģimenei, gan cienā kolēģus darbā. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 12 maijs, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Burkānkūka ar pavasara ziediem

 

Burkāntorte

Burkānkūka ar putukrējumu un atraitnītēm ir veltīta visiem pavasara gaidītājiem, kuriem maija vidū ziemas mēteļi un dūnu jakas joprojām ir jātur pa ķērienam. Un vēl tā veltīta visiem čaklajiem cilvēkiem no saimniecības Bites. Viņu atraitnītes mūsu dārzā esam stādījuši gadiem, nu jau daudzās dobēs tās sasējušās uz palikšanu un pavasarī mostas un zied, nebaidoties salnu un cīruļputeņu. Šogad tas ir īpaši aktuāli. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 27 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Eklēri

VO_3096356

Eklēri ir kūkas ar bagātīgu asociatīvu vēsturi. Par nosaukuma izcelsmi vairāk lasiet mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”. Rīdziniekiem šīs kūkas atsauks atmiņā vīru, kurš uzrāpās Vanšu tiltā un nebija ar mieru kāpt lejā, līdz kāds viņam neatvedīs eklērus. Notikuma attīstībai varēja sekot visi brauktgribētāji, jo kustība uz tilta bija apturēta, līdz eklēru kārotājs tika lejā. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 7 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ābolu pankūkas

Ābolu pankūkas

Recepte veltīta Paulai un Mārcim.

Ābolu pankūkas vairākas reizes gadā ir īpašas. Pirmo reizi tās var cept vasaras pilnbriedā, kad dārzos sāk birt “dzidrie” vai rožāboli. Otrā reize ir tad, kad ienākas “antonovkas”. Bet uz pavasara pusi ļoti labi var izlietot arī maķenīt apvītušus ābolīšus, kuri no skata vairs nav tik pievilcīgi. Pankūkām tas nekaitē. Jo āboli skābāki, jo vairāk cukura vajadzēs iejaukt mīklā. Bet īstās pankūkas var izcept tikai no skābajiem āboliem, kas cepoties kļūst mutē kūstoši un maigi. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 3 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Biezpienmaize ar rozīnēm un smilšu mīklas pamatni. Klasiska recepte

 

Biezpienmaize, smilšu miikla

Biezpienmaizītes ir klasiska un tradicionāla vērtība latviešu virtuvē. Tās klasiskās ir atrodamas vitrīnās līdzās kruasāniem un citiem drošiem un pārbaudītiem gardumiem, sākot ar konditorejām, beidzot ar benzīntankiem. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 20 februāris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ierauga rupjmaize. Sandras Ošiņas recepte

Ierauga maize

Nu jau divu gadu garumā katru nedēļu cepu ierauga rupjmaizi. Ieraugs ledusskapī omulīgi veļ savus burbuļus, vēl ne reizi nav pievīlis, un esam ar to regulāri dalījušies ar citiem kārīgiem rupjmaizes cepējiem. Ierodoties pēc maģiskās burciņas, viņi pie viena nogaršo mūsu mājās cepto maizi. Tūlīt seko jautājums, vai tā ir cepta pēc mājas lapā publicētās kurzemnieču receptes. Sāku gan ar šo recepti, bet laika gaitā esmu to pielāgojusi pēc mūsu vēlmēm. Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 29 septembris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Burkānu kēksi

 

Burkānu ingvera kekss

 

Burkānu kēksu recepti mums atsūtīja Daiga Štālberga–Senoussaoui, latviešu tekstilmāksliniece, kura dzīvo Parīzē un savu apciemojumu reizēs lutina mūs ar garšīgām dāvaniņām. Reiz Daigas ciemakukuļa grozā bija cukurotas ingvera lapiņas. Kad apjautājos, kā Daiga tās izmanto virtuvē, viņa atsūtīja šo brīnišķīgo kēksu recepti, kuru esam iemīļojuši un cepam regulāri. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas