Siera kūka Leopards
Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
24/02/2023
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. It kā jau dīvaini, ja bērniem skolas brīvlaikā regulāri demonstrē seriālu par karu, par tankistiem ar suni. Tagad, kad karš notiek tiešā tuvumā un ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Es sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar mākslīgā intelekta robotiem, izveidojot ilustrāciju par sapņa tēmu. Paldies Robertam Rezenbergam par palīdzību, es pati vēl nebūtu tikusi ar to galā!

Ilustrācijai daļēji izmantota mākslīgā intelekta (AI) programma Midjourney
Domājot par leopardu, atcerējos kādu kūkas recepti, kurā gaišā krēmsiera pamatne rotāta ar brūniem, šokolādīgiem raibumiem. Pirms krietna laika biju to iekopējusi sarakstā pie receptēm, ko gribētos kādreiz izmēģināt. Nu šī diena ir klāt. Oriģinālā kūka saucas Polka Dot Cheese cake. Vai zināji, ka par Polka dot sauc visu, kas rotāts apaļiem, lieliem punktiem, un nosaukumam ir saistība ar deju polka? Punktu mode ik pa laikam atgriežas, punkti ir mīlīgi. Tiesa, es izmantoju tikai paņēmienu, un raibumus apzināti pavilku ne tik apaļus, jo leopardam tie tādi nemaz nav.
Kad Ziemassvētki garām, reizēm pāri paliek piparkūkas. Gada sākumā, kad domas sliecas uz askēzi, veselīgu dzīvesveidu un viegliem atslodzes ēdieniem, ne vienā vien mājā bļodiņa ar brūnajiem, smaržīgajiem cepumiņiem kļūst par tādu kā interjera elementu. Tik labu mantu kā piparkūkas jau ārā nemetīsi, kaut nav vairs sezona. Labā ziņa – piparkūkas nebojājas. Un siera kūkas pamatne ir labs veids, kā tās izmantot arī pēc krietna laiciņa. Mīklu gatavoju pēc savas ierastās, vismīļākās siera kūkas receptes, brūnajai daļai pievienojot kausētu šokolādi.
Šo recepti var gatavot arī līdzīgi kā pudiņu, cepot kūku karsta ūdens peldē un cepumu drupačas pārkaisot, kad kūka gatava, atdzesēta un apmesta otrādi. Šādā veidā gatavotu kūku nevar ēst tajā pašā dienā, tai noteikti ir jāatdziest un jāsavelkas stingrai. Kad kūka cepas, smarža mājās ir tik laba, tur vajag ļoti stingru raksturu, lai to varētu izturēt, nepamēģinot kaut mazliet tūlīt pat.

Šomēnes apritēs gads, kopš jūtam līdzi ukraiņiem cīņā ar Krievijas okupantiem. Atceros pirmos kara mēnešus, kad sēdējām pie ekrāniem, nespējot domāt ne par ko citu. Līdz es skaidri sapratu, ka ir jādzīvo tālāk, jo būt bailēs sastingušiem – tas ir tieši tas, ko ienaidnieks vēlas. Un to mēs nevaram atļauties. Dzīvojam tālāk, atbalstām Ukrainu darbos un domās, cik vien tas iespējams, un ceram, ka šis murgs drīzumā beigsies.
Paldies Dansukker par sadarbību receptes ieraksta tapšanā!
Sastāvdaļas
Pamatnei
- 100 g piparkūku vai šokolādes cepumu (der jebkuri cepumi)
- 100 g sviesta
Pildījumam
- 2 paciņas biezpiena, katra 275 g
- 500 g Mascarpone vai cita krēmsiera
- 3 olas
- 200 g Dansukker Baltā cukura
- 50 ml piena
- 50 g mannas putraimu
- 1 paciņa sausā vaniļas pudiņa maisījuma (38 g)
- 60 g tumšās šokolādes (var aizvietot ar dažām ēdamkarotēm kakao pulvera)
- Cepamā forma
- Konditoru turza ar apaļu uzgali apmēram rādītājpirksta resnumā
Pasniegšanai
- Avenes, zemenes, mellenes (var arī saldētas un blendētas)
- vai šokolādes mērce
Soļi
Solis 1
Piparkūkas vai cepumus sasmalcina. To var darīt blendera krūzē vai arī lielā bļodā saspiest ar kartupeļu stampu, var ielikt cepumus cieši noslēgtā maisiņā un uz galda rullēt pāri ar mīklas rulli, līdz rodas smalku drupaču masa.
Solis 2
Piparkūku vai cepumu drupačas sajauc ar izkausētu sviestu, ar šo maisījumu pārklāj cepamās formas pamatni, masu vienmērīgi izlīdzinot un piespiežot pamatnei. Formas maliņas ieziež ar sviestu un formu liek ledusskapī, lai pamatne sacietē. Var arī formu vispirms izklāt ar cepamo papīru, tad maliņas nav jāietauko.
Solis 3
Lielā bļodā liek biezpienu, krēmsieru, mannas putraimus, cukuru, vaniļas pudiņa pulveri, pielej pienu, piesit olas un visu izmaisa vienmērīgā masā. Masu var sablendēt, bet ne pārāk ilgi. Jo vairāk gaisa nonāks mīklā, jo vairāk kūka pūtīsies, bet pēc tam sakritīsies.
Solis 4
Divas trešdaļas vai mazliet vairāk mīklas lej formā (mīklai vajadzētu aizņemt tik daudz no formas, lai atliktu vismaz pirksta biezuma tiesa no augšas, bet baltās mīklas daļai jābūt pietiekami augstai, lai pietiek vietas šokolādes masas bumbām). Atlikušajai trešdaļai vai mazliet mazāk mīklas piejauc izkausētu šokolādi (var aizvietot ar izsijātu kakao pulveri).
Solis 5
Sagatavo konditorejas maisu ar apaļu pirksta resnuma uzgali. Lejas daļā maisu virs uzgaļa savirpina uz riņķi un nostiprina ar gumiju vai knaģi, lai mīkla pirms laika netek laukā no maisa. Brūno mīklu lej maisā, aizgriež un nostiprina maisa augšdaļu.
Solis 6
Virs baltās mīklas atver turzas lejas daļu, piespiež uzgali baltajai mīklai un iespiež brūnās mīklas lodītes baltajā mīklā. Sāk no vidus, turpinot virzīties uz malām. Izmēri bumbiņām var atšķirties, var mazliet variēt formas. Sākumā brūnās mīklas plankumiem ir smailes, cepoties tās pašas izlīdzināsies.
Solis 7
Kūku cep 170 °C temperatūrā uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni stundu. Ja virspuse sāk apcepties par brūnu, tai var pārklāt foliju. Gatavību pārbauda, iedurot koka iesmiņu – ja tas iznāk laukā tīrs, kūka ir gatava.
Solis 8
Kūka ir garšīga viegli silta, bet to var pārklāt un atstāt pilnībā atdzist. Nākamajā dienā tā ir savilkusies un kļuvusi stingrāka. To var ēst tāpat vai papildināt ar ogām un/vai šokolādes mērci. Kūka ir ērti pārvadājama, labi piemērota ciema kukuļiem. Garšīga arī pēc vairākām dienām. Uzglabā vēsumā zem vāka vai apsegtu ar pārtikas plēvi.

Saistītās receptes

Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.