Persiku torte
Unas māsīca
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
01.05.2022
Ēdieni, kas saistās ar dažādām emocionālām atmiņām, ir īpaši. Kādu laiku Rīgā dzīvojām Āgenskalna ielā, un mūsu kaimiņš bija ģeniālais fotogrāfs Gunārs Janaitis (18.12.1934.-11.03.2022.). Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem. Gunārs reiz bija pasūtījis Unu speciāli mūsu mācību uzņēmuma Digital Guru Ziemassvētku ballei. Ar visu logo virsū. Zinot, ka Una garšo visiem.
Kopš dzīvojam Ogrē, Unas torte mums ir reti pieejama. Es pat nezinu, vai to joprojām cep Gustava Beķerejā, kas nāca Globusa vietā. Kad pie kafijas tases ļoti sakārojas Unas gabaliņu, pie cepšanas jāķeras pašiem.
Kā vienmēr, savā virtuvē ir tā labā iespēja visas sastāvdaļas un proporcijas izvēlēties pēc garšas. Unas tortes smilšu mīklai pievienots biezpiens, kas pēc atdzišanas pamatni padara cietāku nekā parastās smilšu mīklas slāni. Tas man ne pārāk patīk, es labāk cepu klasisko smilšu mīklas groziņu.
Kā taupīgai saimniecei man nepatīk tas, ka oriģinālajā receptē olas dzeltenumi paliek neizmantoti. Es tos ieputoju pie vārītā krēma. Un bezē kārtu taisu plānāku. Šī kūka vispār ir viena no krēmīgākajām un sulīgākajām, kādu nācies ēst. Garšos visiem, kam ne visai patīk biezi un smagnēji biskvīti. Ja kāds vēlas šo kūku izcept bez glutēna, kviešu miltu vietā var lietot rīsu miltu un mandeļu miltu maisījumu. Paldies Lienei Sondorei, kura padalījās ar oriģinālo recepti!
Vakardien (2022. gada 30. aprīlī) zemes klēpī guldījām Gunāra pelnus. Blakus viņa mammai. Un šodien Gunāra piemiņai izcepu šo torti. Lai viegli tajā saulē, Gunār!
Ieraksts tapis sadarbībā ar Kafijas draugu. Viņu sortimentā ir daudz dažādu interesantu kafijas šķirņu.
Sastāvdaļas
Smilšu mīklas pamatnei
- 50 g cukura
- 100 g auksta sviesta
- 150 g miltu
- Nedaudz skābā krējuma
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- (Var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu ( ~ 300g),
ko es no sirds neieteiktu darīt)
Pildījumam
- 800 ml kārba persiku kompota
- 500 ml piena
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 3 olu dzeltenumi
- 65 g kukurūzas cietes (var aizstāt ar vaniļas pudiņa pulveri, tad vaniļas cukuru neliek)
- 600 g skābā krējuma
- 150 g cukura
Bezē kārtai
- 3 olu baltumi
- 100 g cukura
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- Šķipsniņa sāls
- Nedaudz pūdercukura pārkaisīšanai
- Ēdamie ziediņi rotāšanai pēc izvēles (mums bija vijolītes, bet lietojiet tikai tādus, par kuriem esiet droši, ka tie nav indīgi!)
Tortes forma 26 cm diametrā ar noņemamu malu
Soļi
Solis 1
Sagatavo smilšu mīklu. Sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos un saberž drupačās ar cukuru, cepamo pulveri, vaniļas cukuru un miltiem, lai veidojas slapjām smiltīm līdzīga struktūra.
Solis 2
Karoti skābā krējuma pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz krējuma.
Solis 3
Mīklu izlīdzina formā, veidojot groziņu ar gludu pamatni un maliņām. Ja lieto formu, kuras mala nav noņemama, ieklāj cepamo papīru, izlīdzinot malas pēc iespējas gludas. Formā ieklāj mīklu tā, lai veidotos groziņš. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.
Solis 4
Persikiem notecina sīrupu un augļus sagriež gabaliņos.
Solis 5
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. To dara ļoti uzmanīgi, lai ne ne grams no dzeltenuma netiek baltumos. Olu baltumus noliek vēsumā.
Solis 6
Nomēra vajadzīgo piena daudzumu. Daļu piena ielej bļodā, daļu lej katliņā, liek uz plīts un sāk karsēt.
Solis 7
Olu dzeltenumus ar putojamo slotiņu saputo ar atlikušo pienu, cukuru, vaniļas cukuru un kukurūzas cieti (vai vaniļas pudiņa pulveri). Vārošu pienu tievā strūkliņā lej pie olu dzeltenumu masas, samaisa, lej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, karsē, līdz masa sabiezē.
Solis 8
Olu masā iemaisa persiku gabaliņus un skābo krējumu.
Solis 9
Mīklas formu pārlej ar sagatavoto masu. Liek cepties krāsnī 175 °C temperatūrā ~40 minūtes.
Solis 10
Īsi, pirms kūka beigs cepties, sagatavo olbaltumu virskārtu. Olu baltumus puto ar šķipsniņu sāls, līdz parādās vieglas putas. Pamazām pa daļām pievieno cukuru, vaniļas cukuru un turpina putot. Pārbauda konsistenci, palaikam izslēdzot mikseri un pacilājot putojamās slotiņas – masai jābūt tik biezai, lai tā veidotu smailes.
Solis 11
Kūku izņem no krāsns, ar karoti liek bezē masu uz kūkas un ar silikona lāpstiņu vai plakanu karoti nogludina virsmu.
Solis 12
Liek atpakaļ krāsnī uz vēl 15 minūtēm, lai bezē virsa apraujas, pēc tam temperatūru samazina līdz 110 °C, cep vēl 10 minūtes. Izslēdz plīti, atver plīts durtiņas un ļauj kūkai lēni atdzist.
Solis 13
Torti pasniedz pilnībā atdzesētu. Mīkla ir trausla un vidus – krēmīgs un sulīgs. Ja formas mala nav noņemama, kūku uzmanīgi izņem, pieturot aiz papīra, un pārliek uz šķīvja vai dēlīša sagriešanai.
Solis 14
Pēc vēlēšanās pārkaisa ar pūdercukuru un rotā ar ēdamiem ziediņiem. Mums bija vijolītes, bet der ekoloģiski audzētas atraitnītes, plūmju, ķiršu, ābeļu ziei vai ceriņu ziedi, pieneņu vai mārpuķīšu ziedlapiņas. Tā kā ir arī indīgi ziedi (piemēram, maijpuķītes, vizbulītes, narcises un citi), pirms rotā, pārliecinies, vai tie ir droši uzturā.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Vai pildījumā kukurūzas cieti un pudiņa pulveri nevar aizstāt ar vēl ko citu? Ar parastiem kviešu miltiem nevar?
Var aizstāt ar kartupeļu cieti.
Sveika. Dzeltenumi tiek izmantoti smilšu mīklā.Daudz gadu nostrādāju Kalnciema ielas Globusā:)
Sveicināta, Airita! Paldies par dalīšanos! Un paldies par darbu Kalnciema ielā! Mēs agrāk dzīvojām tuvu un vēl šodien atceramies absolūti brīnišķīgās kūkas un svaigās maizītes!
Ja ir kaut kas iedrošinošs, skaidrs, īsts un tāpec izcils Latvijas internetā, tad Garšīgā Latvija tà ir.
Īpašs paldies (astoņās skaļās un cimperlīgās balsīs) par šo recepti un āgenskalniešu bērnības atcerēšanos. Turpmāk cepsim Unu- katru mīļu brīdi.
Ak, paldies par paldies, šādi vārdi silda sirdi! Priecīgu jūsu ģimenei trešo adventi, visus gada nogales svētkus, un lai izdodas viss iecerētais!