Zahertorte

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Recepti veltu Lidijai un Pēterim Umbraško

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Zaheratorti izgudroja konditora māceklis Francis Zahers, kad 1832. gadā Vīnē viņš kopā ar citiem konditoriem bija uzaicināts pie izsmalcinātā gardēža firsta Meterniha gatavot mielastu lielām viesībām. Kāpēc vēlāk torti sāka cept Zahera viesnīcā, var uzzināt, izlasot Rodikas Dēnertes romānu “Zahera viesnīca” brīnišķīgā Silvijas Brices tulkojumā. Droši vien pasaulē nav daudz kūku, par kurām cilvēki būtu tiesājušies. Gan par to, kura ir vienīgā un īstā tortes recepte, gan par to, kurš drīkst un kurš nedrīkst tās cept un tirgot. Zahera torte ir tieši tāda.

LR1 “Radio mazajā lasītavā” Silvija Brice stāsta par grāmatu: “Grāmatas darbība sākas pašā 19. gadsimta nogalē, bet priekšvēsture ir tāda, ka nupat pieminētā mācekļa Franča Zahera dēls Eduards atver Operas viesnīcu Vīnē 1876. gadā. Eduards, diemžēl, drīz mirst, un viņa sieva Anna, šīs grāmatas galvenā varone, ar lielām pūlēm, ar lielām juridiskām grūtībām dabū koncesiju vadīt Zahera viesnīcu. Operas viesnīca jau tajā laikā ir kļuvusi par Zahera viesnīcu. Tātad viņa var vadīt Zahera viesnīcu un būt par ķeizariskā un karaliskā galma piegādātāju, kas ir ļoti godpilns un augsts amats, un kas tiek norādīts uz visām precēm un iesaiņojumiem, kas ir arī veikalos. (…)  Zahers Annas vadībā ļoti strauji kļūst par Vīnes elites tikšanās vietu.”

Sacher hotel

Tā vēl šobaltdien Vīnē varam doties uz Sacher viesnīcu un nobaudīt slaveno Zahertorti. Pirmo reizi torti nogaršoju, kad to mums kā suvenīru no Austrijas atveda smalkā oriģinālā koka kastītē, rotātu ar slaveno logotipu. Ar leģendārām kūkām reizēm gadās, ka mēs no tām sagaidām kaut ko ārkārtīgi izsmalcinātu un garšīgu, bet gadās arī piedzīvot vilšanos. Kūka man likās pasausa un pārāk salda. Toreiz tūlīt pat to cēlām galdā, cienājot viesus ar kafiju. Bet. Mājās nebija putu krējuma, un es arī nezināju, ka Zahertortei tas pie pienākas klāt. Ar šodienas pieredzi jāatzīst, ka putu krējums ir ļoti svarīgs. Tortes garša ir piesātināta, šokolādīga, un tur piederas kaut kas maigs un viegls. Ja ne putu krējums, tad vismaz baltais saldējums.

Aprikožu marmelāde

Pirms gada devāmies ciemos uz Latgali pie mīļiem radiem. Es tikko biju izvārījusi aprikožu ievārījumu, un atcerējos par Zahertorti kā par kūku, ko ļoti ērti paņemt līdzi kā ciema kukuli. Tā ir pārlieta ar glazūru, tāpēc ir labi pārvadājama. Tā nevar sabojāties arī tad, kad ārā ir karsts laiks. Kad nonācām galā, atlika vien saputot krējumu un visu pasniegt galdā. Radi atzina torti par gardu, un es apsolīju, ka recepti ar visu stāstu publicēsim šeit. Te nu tā nāk. Tieši tāda, kā publicēta romānā, kaut tā atrodama dažādās versijās gan pavārgrāmatās, gan internetā. Atšķiras proporcijas, biskvīta un ievārījuma kārtu skaits, bet visos variantos paredzēts šokolādes biskvīts, aprikožu ievārījums un šokolādes glazūra. Meklējiet sev tīkamākās proporcijas. Lai izdodas! Bet man paliek sapnis kaut reizi dzīvē nonākt Austrijā, kad tur martā augļu dārzos kalnu ielejās zied aprikozes.

Zahertorte

Sastāvdaļas

  • 140 g mīksta sviesta
  • 110 g pūdercukura
  • 110 g cukura
  • Sēkliņas no ½ vaniļas pāksts (var aizvietot ar vaniļas cukuru)
  • 6 olas
  • 130 g tumšās šokolādes
  • 140 g kviešu miltu

Pildījumam

  • 180 g aprikožu marmelādes

Glazūrai

  • 200 g cukura
  • 125 ml ūdens
  • 150 g tumšās šokolādes

Piederumi

  • Apaļa cepamā forma ar noņemamu malu
  • Cepamais papīrs
  • Sviests formas ieziešanai un milti izkaisīšanai

Pasniegšanai

  • Saputots putukrējums vai baltais saldējums

Soļi

Solis 1

140 gramus mīksta sviesta samaisa ar 110 gramiem pūdercukura un pusi vaniļas pāksts mīkstuma līdz krēma konsistencei.

Solis 2

Pakāpeniski piejauc sešus olu dzeltenumus un visu sakuļ biezi putainā masā. Tai pievieno 130 gramus tumšās šokolādes, kas tikmēr izkausēta ūdens peldē.

Solis 3

Sešus olu baltumus ar 110 gramiem cukura sakuļ tik stingrās putās (Sandra Ošiņa: cukuru pievieno pakāpeniski), ka tās var griezt ar nazi. Olbaltumu putas liek uz krēma masas, virsū uzsijā 140 gramus miltu un ar koka karoti iecilā masā.

Solis 4

Veidni ar noņemamu sānu daļu izklāj ar cepampapīru, malu ietauko ar sviestu un nobārsta ar miltiem.

Solis 5

Masu ielej veidnē, nolīdzina un nepilnu stundu cep cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 170 °C. Pirmajās 10 līdz 15 minūtēs cepeškrāsns durtiņas atstāj mazliet pavērtas. Torte ir gatava, kad, saudzīgi uzspiežot tai ar pirkstu, jūtama viegla pretestība.

Solis 6

Torti ar visu veidni apgriež otrādi un ļauj tai atdzist. Apmēram pēc 20 minūtēm atver veidni, noņem papīru, atkal apgriež torti otrādi un ļauj tai pilnīgi atdzist veidnē. Izņem no veidnes un ar nazi pārgriež līmeniski.

Solis 7

Labi izmaisa nedaudz uzsildītu aprikožu marmelādi (Sandra Ošiņa: der arī mājās vārīts aprikožu ievārījums, ko sablendē viendabīgu), uzziež abām tortes daļām un saliek tās atkal kopā. Arī ārmalas apziež ar marmelādi un ļauj tai mazliet apžūt.

Solis 8

Glazūrai ņem 200 gramus cukura, ko 5–6 minūtes vāra 125 mililitros ūdens, pēc tam padzesē. 150 gramus tumšās šokolādes izkausē ūdens peldē un pakāpeniski samaisa ar cukura šķīdumu, līdz izveidojas bieza, gluda glazūra.

Solis 9

Vēl silto, bet ne karsto glazūru (Sandra Ošiņa: nepārtraukti maisot, glazūru vajag padzesēt tik ilgi, līdz tā sāk biezēt) vienā paņēmienā pārlej tortei un izlīdzina ar dažiem viegliem vilcieniem. Ļauj žūt, līdz glazūra sacietē. Pasniedz ar putukrējumu!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.

Siera kūka Leopards

Siera kūka Leopards

Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Mūsu sadarbības partneri