Otrdiena, 11 aprīlis, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu deserts no biezpiena pashas masas. Arī sasaldēts

 

Pasha

Pashas receptes atšķiras niansēs. Obligātās sastāvdaļas ir mīksts, ne pārāk skābs pilnpiena biezpiens, sviests, salds krējums un olas. Labāk no zināmām lauku saimniecībām.  Piedevas katrs saliek pēc savas patikšanas un rocības. Mēs esam atraduši savu ideālo garšas kombināciju ar lobītām mandelēm, marmelādes gabaliņiem un cukurotām apelsīnu miziņām (kā tās sagatavot, lasiet Kārinas Pētersones pashas receptē).

Tā kā mēs līdz šim neesam tikuši pie savas pashas formas, izlīdzamies ar caurduri, kurā ieklājam marli. Otrs variants, kurš labāks savlaicīgai sagatavošanai, ir masu pildīt formiņās, kuras var ievietot saldētavā. Mums ir silikona forma, no kuras desertus viegli izņemt. Šajā gadījumā masai neatdalās liekais šķidrums, bet tas nekaitē, ja desertu bauda vēl aukstu.

Tā kā mūsu ģimenē cieņā ir šokolādes sieriņi, pamēģinājām desertu pārklāt ar šokolādes glazūru. Garšo lieliski gan saldētajā, gan parastajā variantā.

Pasha

Paldies Kārinai Pētersonei un Hēlijai Staņislavskai, kuras mūs savulaik iedvesmoja eksperimentiem par pashas tēmu! Viņu abu receptes ir nonākušas mūsu grāmatā “Eiropas krustceles latviešu virtuvē”.

Lai jums visiem priecīgas Lieldienas!

Otrdiena, 10 janvāris, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ķeizaršmarns

 

kaiserschmarrn, ķeizaršmarns

Ķeizaršmarns ir austriešu saldais ēdiens. Tiešām karalisks pankūku paveids, tik pilnīgs, bagātīgs un sātīgs.
Mūsu mīļie Paula un Mārcis pēc sava pirmā mācību semestra Vīnes Universitātē brīvlaiku pavadīja Latvijā, baudot mājās it visu, pēc kā bija noilgojušies prombūtnē. Bet latviešu garšai ļoti tīkami ir gana daudz austriešu ēdienu, un vienu no zelta klasikas repertuāra Paula mums pagatavoja svētdienas brokastīs. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 8 augusts, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Deserta siers „zemeņu pomāde”. Svaigais skābpiena siers

 

Deserta siers

 

Saldo zemeņu sieru Jūlija Semjonova pagatavoja Baldones garšas konkursam, kas norisinājās šā gada 5. augustā Mercendarbes muižā. Jūlijas ikdiena patlaban tiek veltīta diviem jaukiem bērniem – piecus gadus vecajam dēlam Martam un mazulītei Jasmīnai, kurai vēl nav gadiņš. Visu konkursa laiku Jasmīnu uz rokām auklēja Jūlijas vīrs Jānis, mūziķis, kura prasmi spēlēt fagotu varam baudīt simfonisko orķestru koncertos. Jūlijai piemīt liela enerģija, laba gaume, viņai ir čaklas rokas (padodas brīnumaini rokdarbi) un radošs gars. Šoreiz tas rezultējās augstākajā Baldones garšas 2016. konkursa žūrijas novērtējumā, kas pašai Jūlijai bija liels pārsteigums un prieks. Dažādi dzīves pagriezieni Jūliju rosinājuši interesēties par veģetārām un bezglutēna receptēm. Daļu no tām ģimene iekļāvusi savā ēdienkartē. Jūlijai patīk izplānot ēdienkarti visai nākamajai nedēļai. Ēdieniem jābūt veselīgiem, sezonāliem un svaigiem. Lai veicas arī turpmāk radošajos meklējumos! Un nu dodam vārdu Jūlijai. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 22 marts, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lieldienu pasha. Nekarsētā Marijas pasha

Pasha_VO_2260068

Šo brīnišķīgo recepti mums iedeva Hēlija Staņislavska. Tā ir mantota ģimenes recepte, Hēlijas mammas Kētes skaistā rokrakstā pierakstīta. Savulaik mamma recepti dabūjusi no kādas pareizticīgo sievietes Marijas, kas bijusi spiesta bēgt no Krievijas un nonākusi Latvijā. Tā tiešām ir labākā pasha, kādu nācies baudīt. Katram pašam jāatrod sava ideālā piedevu kombinācija, lai tā nenomāktu svaigo un krēmīgo biezpiena masas garšu. Ja kādam ir vēlme pievienot svaigas un aromātiskas apelsīnu miziņu sukādes, tās var pagatavot pēc Kārinas Pētersones dotās receptes.

Pasha_VO_2260026

Paldies Hēlijai arī par skaisto pashas formu, kuru aizņēmāmies fotografēšanai – mūsu dienās pie tādas tikt ir neiespējami! Pat ja var atrast un iegādāties mūsdienu darinājumus, vecie koka dēlīši ir pievilkušies ar kādu netveramu maģiju, ko nekad nevarēs sajust no jaunām lietām. Pashas nošķeltā piramīdas forma līdzinās Kristus zārka formai, uz tās katra sāna iegrebti simboli – krusts, kauss, mēdz būt arī ziedi, šķēpi, reizēm balodis, un noteikti burti XB, «Христос Воскресе!» (Kristus ir augšāmcēlies!). Tie visi ir Kristus ciešanu un augšāmcelšanās simboli. Divi dēlīši ir ar mazām austiņām, divi – ar caurumiņiem. Tos saliek kopā un sastiprina ar maziem koka ķīlīšiem.

Ja tavās mājas nav tādas formas, var izlīdzēties ar caurduri, kurā ieklāj marli, vai arī ar jaunu, tīru, nelietotu brūnā māla puķu podu – galvenais, lai būtu caurumiņš, pa kuru notecēt liekajam šķidrumam. Tad pashas rotājumus no marmelādes, miziņām un riekstiņiem var izveidot paši.

Sastāvdaļu daudzumus esmu ierakstījusi trīs variantos. Pirmais ir oriģinālais, bet jārēķinās, ka tur sanāk liels daudzums masas. Hēlija no tās gatavo divas pashas, un viņas lielā ģimene ar dēliem un mazbērniem saldo ēd visu Lieldienu garumā. Ja svētkos būsiet mazākā kompānijā, pietiks arī ar pusi vai pat trešo daļu masas. Pasha ir ļoti sātīga, to nevar apēst daudz.

Priecīgas Lieldienas!

Sestdiena, 25 aprīlis, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Peldošās salas

Peldosas_salas_VO_4239971

Saldais ēdiens, kas daudziem saistās ar bērnības brīvdienām, kad mamma, vecmāmiņa vai krustmāte uzputoja olas un pagatavoja gaisīgo brīnumu. Deserts īstiem kārumniekiem, kurā var izbaudīt dažādu pakāpju saldumu, maigas faktūras, vaniļu, pienu un karameli. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 30 decembris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Krēms brule (crème brûlée)

VO_9274730

Kad rudens naktī uznāk pirmais sals, peļķes uz ielām pārvelkas ar plānu, mirdzošu ledus kārtiņu. Bērnībā man patika bradāt pa aizsalušajām peļķēm, ledus lūza ar tik patīkamu kraukstēšanu. Līdzīgi ir ar klasisko saldēdienu krēmu brule (šis nosaukums latviešu valodai neļaujas – nav īsti ne brule, ne brile – vajadzētu kaut ko pa vidu starp abiem). Baudīšana sākas vēl pirms ēšanas, kad ar karotīti salauz trauslo cukura vāciņu, zem kura slēpjas maigais vaniļas krēms. Šo ģeniālo desertu mums gatavoja Jēkabs Staņislavkis. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 30 jūlijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Melleņu zupa. Ar klimpām. Ar saldējumu

Mellenu_klimpas_VO_7218247

Vasara turpinās. Oma opītim par prieku bija uzvārījusi melleņu klimpas. Manā bērnībā tas nebija mīļāko saldēdienu saraksta augšgalā, bet vecmamma šad un tad vārīja. Tā tomēr bija klasika. Pēc ilgāka pārtraukuma nācās secināt, ir jau gan garšīgi. Tā nu kādā jaukā dienā pieķērāmies šo mello zupu jeb ķīseli izmēģināt visādos veidos. Savā pieredzē dalījās arī jaukā viesu nama Vidi saimniece Iveta Bendika, kuras vasaras saldēdienu piedāvājumā ir arī melleņu klimpas. Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 17 jūlijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Saldējums ar zemenēm

VO_7035580

Šonedēļ mūs intervēja blogs www.lindasvirtuve.lv. Starp jautājumiem bija arī tradicionālais „par spilgtākajām bērnības garšām”. Lasīt vairāk.

Ceturtdiena, 22 maijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Latviskais rupjmaizes kārtojums

Rupjmaizes_kartojums-142_DxO

Šo recepti pirms dažiem gadiem fotografējām žurnāla Pie Galda! Ziemassvētku numuram. Rutas Barkānes rupjmaizes kārtojuma bilde nonākusi Eiroparlamenta vēlēšanu sakarā izveidotā mājaslapā kopā ar dažādu citu Eiropas tautu ēdieniem. Par šiem ēdieniem ir iespējams nobalsot ar Like – ja arī tev garšo latviskais rupjmaizes kārtojums – dari to!

https://www.facebook.com/Eiroparlaments/app_568712226577377

Publicējam šo recepti arī pie mums! Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 2 septembris, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ābolu piena zupa

Abolu_piena_zupa

Noras ģimenei ir veicies – viņa azartiski gatavo, arvien meklē jaunas receptes, garšvielas, pagatavošanas veidus un knifus no visas pasaules. Viņas dzīvesbiedrs arhitekts Imants Žodžiks iesaistās virtuves eksperimentos, pēc tam fotografē Noras virtuves šedevrus un dalās ar viņu interneta draugiem un domubiedriem. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas