Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

04/05/2023

Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”. Lai tiktu pie rauša, jāgatavo mīkla, jāsilda cepeškrāsns, bet pavasarī, kad saulīte ripo pa zemes virsu, gribas pavadīt laiku svaigā gaisā, nevis ilgstoši darboties virtuvē.

Rabarberu deserts

Šī recepte ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojama. Arī tiem, kuriem nav cepeškrāsns. Ir varianti, atkarībā no tā, kas ir pieejams mājas virtuvē un cik daudz laika vēlies pavadīt pie plīts. Pats vienkāršākais – sagrauzdēt auzu pārslas un pagatavot rabarberu mērci. Tas aizņems vien minūtes. Ja saldajam pievienosim labu saldējuma bumbu, būs jau smalkāk. Ja ir laiks un vēlme pagatavot restorāna cienīgu desertu, var uzvārīt vaniļas krēmu. Šeit aprakstītā recepte ir pati vienkāršākā vārītā krēma recepte, ko esmu gatavojusi. Nekas nav ilgstoši jāputo. Krēmu nevajag sildīt ūdens peldē, to var diezgan ātri uzkarsēt un beigās iejaukt skābo krējumu.

Rabarberu deserts

Saldo ar krēmu var ņemt līdzi piknikā, saliekot burciņās. Auzu un mandeļu kraukšķus labāk līdzi paņemt atsevišķā burkā un uzbērt saldajam tieši pirms ēšanas, lai tie neizmirkst un nezaudē savu drupačaino raksturu.

Mūsmājās tieši karamelizēto auzu un mandeļu skaidiņu garšu visi atzina par šī saldēdiena trumpi. Kā zināms, vislabāk garšo ēdieni, kuros krēmīgais brāļojas ar kraukšķīgo, skābenais ar saldo un maigais ar pikanto. No visa pa druskai, un ikvienā kumosā būs izbaudāmas dažādas nianses. Šajā ēdienā ikkatrs pats var izvēlēties, cik no kā paņemt, lai izveidotu sev tīkamāko salikumu.

Rabarberu deserts

Tā kā man ēdienā ir svarīgas arī krāsas, es izvēlos rabarberu mērcei pievienot kādu sarkano augļu sulu vai sīrupu vai, piemēram, svaigas vai saldētas zemenes. Šajā ēdienā var izmantot pērnās Latvijas ogas, kas aizķērušās  saldētavā vai pagrabā burkās. Garšvielas izvēlamies pēc patikas – rabarberi draudzējas ar apelsīnu, laimu vai citronu, gan ar sulu, gan miziņu, svaigu ingveru, krustnagliņām vai kanēļa standziņām. Lai iedvesma!

Paldies Dansukker Latvija par atbalstu ieraksta tapšanā!

Rabarberu deserts

Sastāvdaļas

Auzu un mandeļu kraukšķiem

  • 150 g auzu pārslu
  • Mazliet mandeļu skaidiņu (vai citu smalcinātu riekstu pēc izvēles)
  • 2 ēdamkarotes Dansukker Jelgavas baltā cukura
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 2 ēdamkarotes medus (var nelikt, tad liek vairāk cukura)

Rabarberu mērcei

  • 350 g rabarberu (aptuveni)
  • 350 ml ūdens + 100 ml cietei
  • 100 g Dansukker Jelgavas baltā cukura
  • 2–3 ēdamkarotes kukurūzas cietes
  • Sarkanu ogu sula vai sīrups, vai svaigas zemenes rozā krāsai, bet nav obligāti

Garšvielas pēc izvēles

  • tējkarote rīvētas ingvera saknes, apelsīna, citrona vai laima miziņas un/vai sula, svaigas piparmētru lapiņas, dažas krustnagliņas un kanēļa standziņa

Pasniegšanai

  • Labs krējuma vaniļas saldējums, rotāšanai piparmētras lapiņas un svaigas zemenes pēc izvēles, sezonas ēdamie ziediņi: ķiršu, plūmju, ābeļu, upeņu vai vijolīšu

Krēmam

  • 350 ml piena
  • 100 g Dansukker Jelgavas baltā cukura
  • 1 tējkarote ar kaudzi vaniļas cukura
  • 2 olu dzeltenumi
  • 40 g kukurūzas cietes
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzi skābā krējuma
  • katliņš ar biezu dibenu

Soļi

Solis 1

Sagatavo visu, kas būs vajadzīgs kraukšķiem, būs jārīkojas ļoti ātri. Uzkarsē sausu pannu, ber virsū cukuru un izkausē, līdz tas kļuvis šķidrs un gaiši brūns. Maisot nekavējoties pievieno sviestu un medu, lai viss saplūst un savienojas.

Solis 2

Pannā pievieno auzu pārslas, mandeļu skaidiņas (vai citus smalcinātus riekstus) un maisot grauzdē, lai masa kļūst viendabīga. To darot, nedrīkst novērsties un pamest pannu savā nodabā. Maisījums var ātri sadegt. Tam jābūt patīkami brūnganam, ar vieglu grauzdējuma un karameles garšu. Pagaršo. Ja vēlas, var pievienot vēl nedaudz medus vai cukura.

Solis 3

Kraukšķus izber šķīvī un atdzesē, ik pēc brīža pamaisot, lai tie nesacietē vienā gabalā.

Solis 4

Rabarberus sagriež gabaliņos, liek katliņā, pārlej ar ūdeni, pievieno cukuru un garšvielas (kaut ko, kas labāk garšo, bet ne visu, kas sarakstā), uzvāra un pavāra dažas minūtes. Maisot pielej aukstā ūdenī atšķaidītu kukurūzas cieti. Pagaršo un pabeidz veidot garšu, pievienojot vēl cukuru vai ko citu pēc patikas. Kad mērce uzvārās, pavāra vēl dažas minūtes un atliek malā atdzesēties, pārklātu ar vāku.

Solis 5

Kad viss atdzisis, pasniedz trauciņos, Vispirms lej rabarberu mērci, uzliek saldējuma bumbu un pārber auzu kraukšķus. Rotā ar sezonālajiem ēdamajiem ziediņiem – sava dārza (ekoloģiski audzētiem) ķiršu, plūmju, upeņu, atraitnīšu vai ābeļu ziediņiem, vijolītēm vai svaigām piparmētrām, var pielikt kādu zemeņogu.

Solis 6

Ja izvēlas gatavot saldo ar krēmu. Nomēra piena daudzumu un sadala uz pusēm. Pusē aukstā piena ar putojamo slotiņu iekuļ cukuru, kukurūzas cieti, olas dzeltenumus un vaniļas cukuru.

Solis 7

Otru pusi piena lej katliņā ar biezu dibenu (tas ir svarīgi, lai nepiedeg!) un karsē. Brīdī, kad piens sāk „kāpt uz augšu”, to tievā strūkliņā pievieno otrai piena daļai, kurā iejauktas citas sastāvdaļas, tūlīt lej atpakaļ katliņā un turpina karsēt uz vidēja plīts karstuma, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu, lai krēms “nepierauj” katla dibenam. Kad krēms sabiezē, karsējot pievieno un iemaisa skābo krējumu.

Solis 8

Krēmu atdzesē, maisot vai pārklājot ar vāku, lai neveidotos plēve.

Solis 9

Kad krēms atdzisis, to pasniedz kopā ar rabarberu mērci un kraukšķiem.

Solis 10

Ja vēlas, saldo var salikt burciņās ar vāciņu un ņemt līdzi piknikā. Tad vēlams kraukšķus ņemt līdzi slēgtā traukā un pārbērt saldajam tieši pirms ēšanas, lai tie neizmirktu. Rotā līdzīgi, kā aprakstīts 4. punktā. Lai izdodas!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Mūsu sadarbības partneri