Apelsīnu krēma deserts ar bezē
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
13/02/2023
Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.
Atceros, reiz pie augļu letes veikalā izvēlējos apelsīnus. Blakus stāvēja kāds kungs un paslepšus mani vēroja. Pēc kādām minūtēm viņš uzdrošinājās pajautāt: bet KĀ jūs zināt, KURI ir gatavi? Hehe, nu tā ir tiesa, vajadzīgās maņas augļu izvēlē sievietes kaut kā izmanto labāk. Vai drosmīgāk. Ņem apelsīnu saujā un uzmanīgi ar pirkstiem patausta – miziņai jābūt pēc iespējas gludai un plānai, ar pirkstu galiem gandrīz jāvar sataustīt (iztēloties) maigo mīkstumu. Tad būs labi. To arī pastāstīju kungam, kurš klausījās ar šaubīgu seju. Iedrošināju izmēģināt. Šajā lietā vajadzīgs zināms treniņš. Gandrīz juteklisks.
Lielie apelsīni bieži ir garšīgāki. Bet ir izņēmumi. Sarkanie jeb asins apelsīni ir mazāki, tomēr tāpat ir ļoti saldi. Tie ir dārgāki, bet pārmaiņas pēc šādam saldajam var izvēlēties arī sarkanos. Sula tiešām ir asinssarkana, jāuzmanās, kad tā sāk tecēt pār pirkstiem, koša un lipīga. Ja vēl tuvumā Valentīna diena, asinssarkanas apelsīnu daiviņas ir kā radītas rotājumam.
Ak, Valentīns – pirms dažiem gadu desmitiem ienācis Latvijas svētku dienu klāstā, un joprojām sašķeļ sabiedrību Valentīna dienas svinētājos un nīdējos. Vai mums var būt par daudz svētku? Un vēl tik jauku, romantisku svētku, kad svinam mīlestību? Man nav iebildumu ne pret dažādajām leģendām, kas apvij šo dienu, nedz uzmanības apliecinājumiem ziedu un saldumu veidā. Pasaule ir maza, ar to vajadzētu samierināties. Šajā attēlā redzami sienas gleznojumi no Rīgas pils remtera (bruņinieku ēdamzāles), kas tur uzgleznoti 16. gadsimtā. Jau tad pasaule bijusi pietiekami maza, lai eksotiskie augļi ar kuģiem ceļotu uz ziemeļu valstīm. Toreiz tikai pie bagātniekiem, bet šodien apelsīnus ikkatrs Latvijā var ēst, cik vien tīk.
Rīgas pils. Remteris (bruņinieku ēdamtelpa). 2018. gadā itāļu restauratoru atklāti 16. gs. gleznojumu fragmenti uz apmetuma: augu motīvi un apelsīni.
Valentīna dienā (un arī ikvienā citā gada dienā) ar šo saldo ēdienu vari paust mīlestību, un tas noteikti izdosies! Garšos visiem, kam patīk Pavlova, olbaltuma rulete, bezē cepumi un viegli augļu deserti. Tas ir gatavots, iedvesmojoties no leģendārā Eton mess, Ītonas maisījuma (mikšļa, jucekļa, bardaka?). Tas saistās ar senām Ītonas koledžas tradīcijām, oriģinālā gatavots ar zemenēm, bet vēlāk arī ar citām ogām un augļiem, atkarībā no gadalaika un iespējām. Bet februāris ir ļoti piemērots tieši apelsīniem. Garšu veido maigais putu krējums, ar viegli rūgtenu noti iekrāsotais apelsīnu krēms (recepte no grāmatas “Patisserie: Mastering the Fundamentals of French Pastry – Updated Edition”, 2013), sulīgie augļi un kraukšķīgais bezē. Mani mīļie vērtēja šādi: saldais garšo kā smalkā restorānā!
Ja tev nav laika gatavot bezē cepumus mājās, no krēma gatavošanas divus atlikušos olbaltumus izcep brokastīs, bet cepumus nopērc veikalā. Ja apelsīnu krēms šķiet par sarežģītu, vari izmantot tikai putu krējumu un pievienot veikalā pirktu apelsīnu ievārījumu. Saldo var kārtot lielā stikla bļodā un pēc tam ar karoti salikt porciju trauciņos. Vai kārtas uzreiz likt glāzēs, bļodiņās vai burciņās. Krēmus visātrāk pildīt caur konditoru turzu, bet var arī likt ar karoti. Galvenais, lai trauki ir no stikla – tas juceklis izskatās tik gleznieciski valdzinošs, un vispirms jau mēs ēdam ar acīm. Tāpat kā ar acīm mīlam vispirms.
Valentīna dienā dāvinu jums Andreja Eglīša dzejoli, kas, pateicoties Mārcim Ošiņam, caur Vīni nonāca pie mums (no krājuma “Nīcība” / A. Gulbja apgāds Rīgā, 1942).
Mīlestība
Mēs klusi runāt iesākām
No gaiša dienas vida.
Pret sauli mākons brida.
Tad vecā gatvē iegājām,
Pār galvām pērkons vēlās,
Un putni gaisos cēlās.
Bij skaļi runāt aizmirsies,
Kaut zibšņi krustā lija,
Tik klusa mīla bija.
Paldies Dansukker par atbalstu receptes ieraksta tapšanā!
Sastāvdaļas
Apelsīnu krēmam
- 230 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
- 2 lieli apelsīni
- 75 g Dansukker Jelgavas cukura
- 3 olas
- 2 olu dzeltenumi
- 2 ½ ēdamkarošu (25 g) kukurūzas cietes
- 185 g kubiņos sagriezta mīksta sviesta
Bezē cepumiem (šos var arī nopirkt veikalā)
- 2 olu baltumi
- 90 g Dansukker Jelgavas cukura
- Šķipsniņa sāls
Putukrējums
- 250 ml saldā krējuma 35 %
- 1 paciņa putukrējuma stindzinātāja
- Šķipsniņa vaniļas cukura
- 1 ēdamkarote Dansukker pūdercukura
Pildījumam, rotāšanai
- 3 lieli apelsīni
- Cukura pērlītes pēc izvēles
Soļi
Gatavo krēmu.
Solis 1
Ja apelsīni nav bioloģiski audzēti, tos zem karsta ūdens noberž ar suku. Uz smalkās rīves no diviem apelsīniem norīvē miziņu un izspiež sulu, nomēra 230 ml. Apelsīnu sulu un miziņu uzvāra uz vidēji karsta plīts režīma.
Solis 2
Olas, cukuru un kukurūzas cieti saputo, līdz cukurs izkusis.
Solis 3
Ar putojamo slotiņu nepārtraukti maisot, karsto apelsīnu sulu tievā strūkliņā pievieno olu masai, pēc tam pārlej atpakaļ katliņā.
Solis 4
Ar putojamo slotiņu nepārtraukti maisot, krēmu karsē, līdz tas sabiezē. Ļauj izkarst vēl 10 sekundes.
Solis 5
Krēmu noņem no plīts un ieputo sviestu. Puto, līdz krēms kļūst zīdains un spīdīgs.
Solis 6
Krēmu pārliek traukā un pārklāj ar pārtikas plēvi, lai dziestot neveidojas plēve, un pilnībā atdzesē.
Gatavo bezē cepumus (var izmantot arī veikalā pirktus cepumus).
Solis 7
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 °C temperatūrai. Divas cepamās plātis izklāj ar cepamo papīru.
Solis 8
Olu baltumus ar elektrisko mikseri puto ar šķipsniņu sāls apmēram 2 minūtes. Lēnā, vienmērīgā strūklā pievieno cukuru, pēc tam pievieno vaniļas cukuru un turpina putot, līdz, paceļot slotiņas, veidojas smailes. Masai jābūt gludai un spīdīgai.
Solis 9
Bezē masu liek konditoru turzā ar zvaigznītes uzgali (var izmantot divu dažādu izmēru vai formu zvaigznīšu uzgaļus). Uz cepamā papīra veido bezē cepumus, atstājot atstarpes. Cepumi karstumā var mazliet uzpūsties.
Solis 10
Plāti liek cepeškrāsnī un tūlīt samazina temperatūru līdz 120 °C temperatūrai. Cep, līdz cepumi ir viegli un sausi, aptuveni 40 līdz 45 minūtes. Izslēdz cepeškrāsni, paver krāsns durtiņas un ļauj bezē lēni atdzist aptuveni 1 stundu. Ja cepumi atdzisuši, un tos līdz pasniegšanai vajag uzglabāt ilgāku laiku, tos liek slēgtā traukā vai kārbā ar vāku, lai tie saglabātu kraukšķīgumu.
Solis 11
Apelsīnus, kas paredzēti rotāšanai un pildījumam, nomizo, vispirms nogriežot biezo mizu, tad nogriež arī plāno miziņu līdz pat sulīgajam mīkstumam. Pēc tam apelsīnus ar asu nazi izfilē: apelsīnu ņem saujā un ar nazi griež apbpus plānajām plēksnītēm tā, lai šķēlīte būtu pilnīgi atdalīta. Škēlītes saliek traukā. Plēksnīšu serdē vēl būs mazliet sulas, to var izspiest un izdzert.
Solis 12
Ir vēl otrs veids, kā izfilēt apelsīnus: pārgriež augli horizontāli uz pusēm, ar asu, mazu nazīti iegriež vispirms apbus daiviņas atdalošajām plēksnītēm, pēc tam laiž uz riņķi gar mizu. Tad ar karoti izņem izgrieztos gabaliņus. Sulu, kas sakrājas iekš mizas un pie gabaliņiem, nolej un izdzer.
Solis 13
Saputo putu krējumu ar vaniļas cukuru un putukrējuma stindzinātāju.
Solis 14
Visu liek kopā. Lielākā stikla traukā vai atsevišķos trauciņos (var lietot glāzes, var lietot burciņas vai bļodiņas) liek kārtas – putukrējumu, apelsīnu gabaliņus, apelsīnu krēmu, bezē cepumus, un tā atkārto, līdz viss salikts.
Solis 15
Pēdējai kārtai atstāj mazliet apelsīnu šķēlīšu un cepumu, ar ko rotāt virsiņu. Ja vēlas, beigās pārkaisa mazliet cukura pērlīšu. Pasniedz nekavējoties.
Solis 16
Ja saldēdienu neēdīs uzreiz, bezē izmirks. Tas tāpat būs gards, tomēr kraukšķīgums ir svarīgs. Tādā gadījumā ir labi, ja ir vēl papildu bezē cepumiņi, ko pievienot pirms ēšanas vēlākā laikā. Vai arī var salikt krēma, apelsīnu un putukrējuma kārtas, bezē cepumus pasniedzot uz galda, lai ikviens tos ēdot paņem klāt, cik grib.
Saistītās receptes
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.