Tiramisu
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Ievads
Gatavo Milda Ošiņa
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
11/03/2019
Ar šo recepti dalījās Ilze Znotiņa, bet šajā reizē gatavoja Milda Ošiņa, kura recepti ir mazliet pārveidojusi.
Es novēlu ikvienai mammai izbaudīt brīdi, kad viņas bērni palutina ar saviem virtuves meistarstiķiem. Bieži notiek tā, ka katram no ģimenes labāk izdodas atšķirīgi ēdieni. Mūsu jaunajai paaudzei tiramisu izdodas tik izcili, ka vecajiem nav vajadzības pašiem piepūlēties.
“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas. Viena no tām vēsta, ka tiramisu radies Toskānā, kur kāds pavārs to pagatavojis par godu hercoga Kozimo III Mediči vizītei un nosaucis par “zuppa del duca” – hercoga zupu. Hercogs par desertu bijis tik sajūsmināts, ka paņēmis tā recepti līdzi uz Florenci. Vēlāk gardā saldēdiena slava izplatījusies uz citām valstīm. Ir arī leģenda par to, kāpēc “hercoga zupas” nosaukumu izkonkurējis “cel mani augšup”. Tiramisu bijis cieņā pie Venēcijas kurtizānēm, jo, viņuprāt, deserts labi noskaņojis mīlas piedzīvojumiem. Cits stāsts vēsta, ka nosaukumā minētās virsotnes attiecoties uz ļoti augsto kaloriju skaitu. Citi domā, ka, ēdot tiramisu, strauji paceļas ēdāja labsajūtas līmenis. Ir arī ļoti praktisks stāsts par to, ka šādi varēja pagatavot saldēdienu no sakaltušiem un citādi nelietojamiem cepumiem, tos samērcējot kafijā un atkal padarot mīkstus.
Tomēr fakts, ka tiramisu receptes nav atrodamas vecās itāļu pavārgrāmatās, liek domāt, ka, visticamāk, šodien pazīstamais deserts tiramisu radīts Trevizo pilsētā, restorānā Le Beccherie pagājušā gadsimta beigās. Visas minētās leģendas esot labi noderējušas, lai jauno saldēdienu ar intriģējošiem stāstiem padarītu klientiem pievilcīgāku. Katrā ziņā lieliskais itāļu tiramisu tiešām garantē saldu baudījumu, un tā slava ir strauji izplatījusies visā Eiropā. Kopš labs krēmsiers pieejams arī Latvijā, tiramisu dažādās variācijās pie mums gatavo gan mājās, gan restorānos.” (Citāts no mūsu grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”)
#Veģetārs ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Vēsturiska recepte #Vienkārši pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
- 100 g cukura
- 4 olu dzeltenumi
- 500 g Mascarpone vai cita krēmsiera
- 250 g cepumu ”dāmu pirkstiņi”
- 300–400 ml stipras kafijas (var pieliet arī pienu)
- Nedaudz alkohola – ruma, konjaka, Marsalas vīna vai Amaretto liķiera vai Rīgas melnā balzama pēc izvēles
- 70% kakao pulveris pārkaisīšanai
- Taisnstūra trauks ar vāku. Ja vāka nav, var lietot pārtikas plēvi.
Soļi
Solis 1
Uzvāra lielu krūzi stipras kafijas, atstāj ievilkties un atdzist.
Solis 2
Olu dzeltenumus puto ar cukuru, kamēr masa kļūst gaiša, putaina un nedaudz biezāka.
Solis 3
Olu dzeltenumu masai pievieno alkoholu un iecilā Mascarpone sieru.
Solis 4
Masu turpina putot lēnā režīmā, līdz krēms iegūst viendabīgu, biezu konsistenci. Ja tas būs par šķidru, cepumi var uzpeldēt tā virspusē.
Solis 5
Kafiju izkāš un lej šķīvī vai citā lēzenā traukā, tik platā, lai cepumus varētu ērti pamērcēt. Pēc vēlēšanās kafijai var pievienot arī nedaudz piena.
Solis 6
Cepumus pa vienam no abām pusēm ātri apmērcē kafijā. Ar pirkstiem var sajust to brīdi, ka cepums kļūst mīkstāks, bet vēl nejūk ārā. Traukā citu pie cita kārto kafijā apmērcētos cepumus, līdz pamatne ir pilnībā noklāta.
Solis 7
Cepumu kārtai uzklāj aptuveni pusi no krēma, izlīdzina.
Solis 8
Kārto otro cepumu kārtu, kurai pāri uzklāj atlikušo krēmu. Ja vēlas, virskārtas krēmu var uzspiest caur konditorejas turzu, veidojot reljefu virsmu.
Solis 9
Desertu caur sietiņu pārkaisa ar diezgan biezu kakao pulvera kārtu.
Solis 10
Traukam uziek vāku vai pārklāj pārtikas plēvi. Tiramisu ieliek ledusskapī vismaz uz pāris stundām, lai tas vēsumā atdziest un savelkas. Labi garšos arī nākamajā dienā.
Saistītās receptes
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Labdien, pēc tam, kad mīklai tiek pievienots maskarpones siers, itāļi mīklai papildus pievieno arī cietās putās sakultu olas baltumu….. tāda vismaz ir oriģināla tiramisu recepte.
Sveicināta, Līga! Paldies par komentāru. Tiramisu recepšu ir daudz. Mūsmājās esam pamēģinājuši arī to variantu ar olbaltumiem, bet šī recepte, kurā izmanto tikai olu dzeltenumus, mums garšoja labāk. Palikām pie tās. Ikviens jau var gatavot, kā labāk tīk. Un ar tām īstajām tiramisu receptēm ir tāpat kā ar īstajām rasola vai boršča receptēm – to IR daudz.