Piektdiena, 22 aprīlis, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pieneņu pumpuri marinādē

 

Pienenu-pumpuri

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis. Svētku galdi ir grandiozi, tur kopā sanāk tradicionālas un jaunas receptes no dažādām pasaules valstīm, bet arī ikdienā viņu ģimenē vienmēr piedomā par stilu, baudu un radošu piegājienu.

Kādā pavasarī Maruta nolēmusi izmēģināt, kā būtu, ja salasītu un iemarinētu pieneņu pumpurus. Darbs gan iznāk pamatīgs, jo pumpuri jāvāc sīki, jo mazāki, jo labāki. Nevajadzētu lietot tādus, kas ir sākuši atvērties. Vēlams tādās pļavās, kur pienenes izaug tīrā vidē, tālāk no automašīnu izplūdes gāzēm un vides piesārņojuma.

Pumpuru garša un struktūra sanākusi līdzīga kaperiem, kas nepārsteidz, jo arī tie ir pumpuri. Tā Marutas ģimenē šo mazo delikatesi lieto visur, kur parasti pievieno kaperus – uzkaisa uz sviestmaizēm, pievieno svaigajiem salātiem un otrajiem ēdieniem, piemēram, kartupeļu pankūkām ar mazsālītu lasi. Mazās burciņas noder arī sirsnīgai dāvanai, braucot ciemos. Mēs izlēmām gatavot pastu ar tunci un pieneņu pumpuriem.

Tā kā pieneņu ziedēšanas krāšņais laiks ir teju pie durvīm, iesakām pamēģināt!

Piektdiena, 18 marts, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači ar papriku un čili pipariem

Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu. Mani mīļie, sirsnīgie, dāsnie radi. Lauku, mežu, dārzu un ezeru viedie. Baraviku grozus piegriež, neizbraucot no pilsētas. Zāļu tējas, ievārījumi un citi krājumi ziemai pašu rokām sagādāti. Paldies par Rīgas radu uzņemšanu, lutināšanu un cienāšanu! Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 7 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņs Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Siltie vistas aknu, zaļumu un jauno kartupeļu salāti

Salati-kartupeli-vistu-aknas_VO_6110010

Salāti, kas labi der vieglām vakariņām. Ar garantiju izdosies arī iesācējiem. Līdzīgi salāti gadiem ilgi atrodami restorāna Osiris piedāvājumā, no tiem radās iedvesma ko līdzīgu pagatavot mājās. Osiris šos salātus pasniedz ar siltu krējuma mērci. Manā receptē ir tikai balzamiko un eļļas aizdars, salāti ir viegli, svaigi un tomēr sātīgi. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 22 jūnijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Līgas zaļie salāti ar sausserža ogām un mārdadža eļļu

Ligas-zalie-salati_VO_6130056

Līga dzīvo Skrīveros. Es viņu pazīstu jau gadus piecpadsmit. Savulaik esam plecs pie pleca ļoti labi pastrādājušas, gādājot klientiem uzņēmumu kalendārus un dažādas citas darbā nepieciešamas lietas. Pa šo laiku Līgai ir piedzimuši divi jauki bērni, meita Rema un dēls Markus. Šobrīd Līga strādā par audzinātāju bērnudārzā, kā arī vakaros skrīveriešiem māca vingrot. Brīvajā laikā Līgai patīk sava prieka pēc gleznot, kā arī bērniem ļauj brīvi radoši izpausties visdažādākajos veidos, pat tādos, kas citos vecākos varētu radīt lielu satraukumu. Dažādu dzīves pārbaudījumu dēļ Līga ir meklējusi atbildes uz sarežģītiem jautājumiem un tās atradusi dabā. Gaiss, saule, dārzs, bites, pļavas un mežs veido viņas garīgo un fizisko līdzsvaru. No tā visa izriet aizraušanās ar pirts zinībām, zāļu tējām un veselīgu pārtiku. Līga labprāt dalās savās zināšanās, pie viņas var braukt ciemos un aplūkot viņas burvju krājumus. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 25 aprīlis, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Reņģu salāti ar zaķkāpostiem

Rengu_salati_VO_1275

Tūlīt būs klāt maijs ar lapu reņģēm. Pavasaris iepriecina ar svaigiem zaļumiem, kurus tā vien gribas pievienot visur, kur vien var, un ēst pilnām mutēm. Ja izdodas tikt līdz mežam, kur šobrīd trako putnu dziesmas un no zemes spraucas vizbulītes, sāk parādīties tik ļoti maigie un patīkami skābenie zaķkāposti (jeb zaķskābenes). Lasīt vairāk.

Otrdiena, 18 novembris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Rasols

Rasols ir visu salātu karalis. Vairākus desmitus gadu Latvijas ģimenes pirms svētkiem apsprieda, ko gatavot vēl bez rasola, jo paša rasola gatavošana nebija apspriežama, bet pašsaprotama. Rasols pirms padomju laika Latvijā tika gatavots no kartupeļiem, burkāniem, bietēm, olām, siļķes, gurķiem, zaļajiem zirnīšiem un krējuma. Pēc kara ēdiens ar šādu nosaukumu ietekmējās no krievu Olivjē salātiem (par godu franču pavāram Lisjēnam Olivjē, receptes autoram no Pēterburgas restorāna Ermitāža), tam vairs nepievienoja bietes un siļķi, to vietā pievienoja gaļu vai desu, mērcei pievienoja majonēzi. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 5 augusts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Lielie vasaras salāti

Kraukskigie_salati_VO_8029745

Recepte šoreiz speciāli veltīta Annijai Pumpurei. Pirmo reizi šo salātu recepti gatavoju uz tēva apaļu jubileju. Bija ielūgta kuplā radu saime, jūnija beigās bija pieejami dažādi vasaras dārzeņi. Laiks bija karsts, vajadzēja izdomāt salātus, kas ātri nebojātos ne garšas, ne skata ziņā, ilgas stundas stāvot uz galda. Toreiz salātus uztaisīju lielajā spainī, apēsti tika bez atlikuma. Tā nu šī recepte ir mūsu ģimenes pastāvīgajā vasaras ballīšu repertuārā jau daudz gadu. Salātus var ēst tāpat vai kā piedevu siltiem vai aukstiem gaļas ēdieniem. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 4 maijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Redīsu un biezpiena salāti

Redisu_salati_VO_4058448-1

Līdz ar pirmajiem redīsiem un zaļumiem virtuvē ienāk jauns pavasaris. Savā ziņā to var uzskatīt par jauna gada sākumu – kad pirmie zaļie loku asni izspraucas no tumšā kaktiņā rāmi dusoša sīpola, TAS ir klāt.  Tos sīpolus – tos nekādi nevar piemānīt, viņi ZINA! (Es vienmēr ar interesi pārgriežu sīpolu, cerībā, ka reiz uztrāpīšu svarīgajam brīdim, kad no viena viduča skaistie, simetriskie gredzeni sašķeļas vairākās daļās, divos, trīs gredzenu sakopojumos, lai vairotos un kuplotu jaunajos lokos. Pagaidām man nav izdevies – vai nu viducis ir viens, vai jau vairāki. Nez, vai tas šī šķelšanās notiek tik ātri, ka cilvēks nevar to pamanīt?). Lasīt vairāk.

Sestdiena, 17 novembris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kūpinātu zivju salāti

Kopš šīs vasaras mūsu Dzirciema ielas iknedēļas zemnieku tirgū labumus no Vidzemes piedāvā Baiba Mīļā. Viņa ne tikai pati kūpina gaļu un zivis, bet ir arī godu saimniece. Nākamajās nedēļās ceram Baibu apciemot, lai publicētu kādu no viņas godu receptēm. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 17 augusts, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pusdienas Blomes Maizes darbnīcā

 

Ilze Briede dienā, kad fotografējām, uzņēma ciemiņus no Vācijas, kuriem pašvaldības pārstāvji šo viesu namu rādīja kā novada lepnumu. Dienas kārtībā vispirms bija stāsti par šī nama vēsturi, tad visi ķērās pie maizes kukulīšu veidošanas. Kad maize tikusi krāsnī cepties, viesi mielojās ar pusdienām. Saimniece viņiem cēla galdā šādu ēdienkarti: Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas