Asie kabači Anniņas gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
18/03/2016
Asie kabači ir manas tantes Anniņas (Annas Balules) recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu. Mani mīļie, sirsnīgie un dāsnie radi. Lauku, mežu, dārzu un ezeru viedie. Baraviku grozus viņi piegriež, neizbraucot no pilsētas. Zāļu tējas, ievārījumi un citi krājumi ziemai ir pašu rokām sagādāti. Paldies par Rīgas radu uzņemšanu, lutināšanu un cienāšanu!

Tā kādā viesošanās reizē Anniņa mūs cienāja ar asajiem kabačiem. Tikām arī pie receptes. Kopš tās reizes šos vienkāršos salātus esam vārījuši daudzkārt, bet viena iemesla dēļ publicējam tikai tagad. Kad izvārām lielo katlu, ir ilūzija, ka ir ļoti daudz, kādu dienu jau nobildēsim. Lietojam tos pie siltajiem pamatēdieniem, pie sviestmaizēm un tāpat. Diezgan ātri attopamies, ka viss ir apēsts, pēdējā burciņa izlaizīta, bet nofotografēt nepaspējām, tik garšīgi tie ir. Nu jau nojucis, cik reižu esam pēc pieprasījuma sūtījuši recepti tiem, kas salātus nogaršojuši mūsu mājās. Pieredzes mācīti, šoreiz salātus nofotografējām pirms ēšanas.
Kabači parasti izceļas ar īpašu ražīgumu. Te nu ir veids, kurā var izlietot un apēst lielu daudzumu šo apaļīgo smukuļu. Kabači jāņem tādi lieli, nobrieduši, kuri vāroties neizšķīst. Der arī Squash šķirnes ķirbji. No minētā daudzuma iznāks 5 (0,5 l) burciņas.

Sastāvdaļas
- 1,5 kg notīrīta kabača kubiņos
- 100 g cukura
- 50–75 g 9% etiķa
- 100 g augu eļļas
- 1 ēdamkarote sāls
- 2 palielas paprikas
- 50 g ķiploku
- 1 čili pipara pāksts
(abus pēdējos pieliek 5 min. pirms vārīšanas beigām, arī etiķi). - 1/2 l tomātu mērces
- 250 ml ūdens

Soļi
Solis 1
Sagatavo tīras, izplaucētas 0,5 l burciņas ar skrūvējamiem vākiem.
Solis 2
Kabaci nomizo, iztīra sēklas, sagriež kubiņos.
Solis 3
Paprikai izņem sēklotni, sagriež kubiņos (mēs ar mizojamo nazīti plāni nogriežam cieto miziņu).
Solis 4
Ķiploka daiviņas nomizo.
Solis 5
Čili piparam izņem sēklas (uzmanīgi, acis neberzējam, labāk rīkojamies ar gumijas cimdiem!).
Solis 6
Katlā lej ūdeni, eļļu, sāli, cukuru, pievieno kabačus un papriku, uzvāra un turpina vārīt 15 minūtes.
Solis 7
Etiķi, ķiplokus un čili sasmalcina blendera krūzē (var arī ar rokas blenderi, bet uzmaniet, lai nešļakstās – tas ir varen ass maisījums!).
Solis 8
Sablendēto masu un tomātu mērci pievieno katlā, vāra vēl 5 minūtes.
Solis 9
Salātus sapilda burciņās, aizvāko, uzglabā vēsā vietā. Var ēst arī uzreiz, bet īstā garša parādās nākamajā dienā, kad visas sastāvdaļas kārtīgi sadraudzējušās.
Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pīlādžu želeja. Ir varianti
Pīlādži ir maģiski koki, saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Visu gadu pīlādzis ir pieticīgs, ainavā neizceļas, pavasarī tam raisās ziedu čemuri, bet uz rudens pusi ar sarkaniem ogu ķekariem tas iemirdzas kā krāšņa rota.

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē
Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.
Sveiki, varbūt kāds ir gatavojis pēc šīs receptes, un var paskaidrot kur liekama 1/2l tomātu mērces?! Paldies.
Sveika, Dace! Paldies par vērību, steidzam labot kļūdu! Mērce jāpievieno beigās, kopā ar etiķa un ķiploku maisījumu.
Paldies, mēģināšu ko iesākt 😉
Likās par saldu, jāpamēģina vēlāk atvērt kādu burciņu. Mistiskā veidā pāri nepalika ne karotes. Jau sadomājos par visām iespējamām māņticībām: vairs jau nevārīsi. 😀 Bet kopumā nav tik bezgaršīgi un taukaini kā visi kabaču salāti, ko neviens beigās ziemā neēd.
Māņticībai šeit nav vietas. Visas reizes (un tādu nav mazums) man ir gājis tieši tāpat – katla saturu saliec noteiktajā burku skaitā, pāri nepaliek ne karotes. Bet var taču uzreiz sākt ēst! Mūsmājās šie salāti pazūd ļoti ātri. Ja šķiet par saldu, citā reizē var pielikt mazāk cukura. Lai iet uz veselību!
Paldies par garšīgo recepti! Man iznāca drusku pašķidrs, jo taisīju ar cukīni parastajiem. Laikam tie ir sulīgāki. Bet garšīgs tāpat ļoti. Vai jums ir arī kädas ķirbju receptes?Brangi padevušies šogad butternut ķirbji. Un paldies par jauko lapu!
Prieks, Dita, ka noder mūsu recepšu krājums! Šeit ir laba recepte ķirbjiem: http://www.garsigalatvija.lv/marinets-kirbis-ar-cidonijam/
Un vēl ir ķirbju zupa: http://www.garsigalatvija.lv/kirbja-zupa/, ķirbju maize: http://www.garsigalatvija.lv/kirbju-maize/ un galu beigās ķirbju kēkss, ko var cept arī ar parastajiem miltiem: http://www.garsigalatvija.lv/kirbja-kekss-ar-speltas-kviesiem/. Lai garšīgs rudens!
Paldies! :*