Asie kabači Anniņas gaumē
Jāņogu želeja
Jāņogu želeja ir smalka un garda, ja vien to pagatavo meistarīgi. Atceros, bērnībā mamma to taisīja nevārot – izspieda no ogām sulu, pievienoja divas reizes vairāk cukura un tad lēni jo lēni maisīja, līdz cukurs bija izkusis. Reizēm tā lēnā maisīšana bija mans pienākums. Nedrīkstēja uzkult putas, tas bija tiešām ļoti garlaicīgs darbs. Un man želeja tā īsti negaršoja. Tā cirtās kaklā un bija vienkārši ļoti stipri skābi salda. Tāpēc ilgu laiku to ziemas krājumiem negatavoju.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
18/03/2016
Asie kabači ir manas tantes Anniņas (Annas Balules) recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu. Mani mīļie, sirsnīgie un dāsnie radi. Lauku, mežu, dārzu un ezeru viedie. Baraviku grozus viņi piegriež, neizbraucot no pilsētas. Zāļu tējas, ievārījumi un citi krājumi ziemai ir pašu rokām sagādāti. Paldies par Rīgas radu uzņemšanu, lutināšanu un cienāšanu!

Tā kādā viesošanās reizē Anniņa mūs cienāja ar asajiem kabačiem. Tikām arī pie receptes. Kopš tās reizes šos vienkāršos salātus esam vārījuši daudzkārt, bet viena iemesla dēļ publicējam tikai tagad. Kad izvārām lielo katlu, ir ilūzija, ka ir ļoti daudz, kādu dienu jau nobildēsim. Lietojam tos pie siltajiem pamatēdieniem, pie sviestmaizēm un tāpat. Diezgan ātri attopamies, ka viss ir apēsts, pēdējā burciņa izlaizīta, bet nofotografēt nepaspējām, tik garšīgi tie ir. Nu jau nojucis, cik reižu esam pēc pieprasījuma sūtījuši recepti tiem, kas salātus nogaršojuši mūsu mājās. Pieredzes mācīti, šoreiz salātus nofotografējām pirms ēšanas.
Kabači parasti izceļas ar īpašu ražīgumu. Te nu ir veids, kurā var izlietot un apēst lielu daudzumu šo apaļīgo smukuļu. Kabači jāņem tādi lieli, nobrieduši, kuri vāroties neizšķīst. Der arī Squash šķirnes ķirbji. No minētā daudzuma iznāks 5 (0,5 l) burciņas.

Sastāvdaļas
- 1,5 kg notīrīta kabača kubiņos
- 100 g cukura
- 50–75 g 9% etiķa
- 100 g augu eļļas
- 1 ēdamkarote sāls
- 2 palielas paprikas
- 50 g ķiploku
- 1 čili pipara pāksts
(abus pēdējos pieliek 5 min. pirms vārīšanas beigām, arī etiķi). - 1/2 l tomātu mērces
- 250 ml ūdens

Soļi
Solis 1
Sagatavo tīras, izplaucētas 0,5 l burciņas ar skrūvējamiem vākiem.
Solis 2
Kabaci nomizo, iztīra sēklas, sagriež kubiņos.
Solis 3
Paprikai izņem sēklotni, sagriež kubiņos (mēs ar mizojamo nazīti plāni nogriežam cieto miziņu).
Solis 4
Ķiploka daiviņas nomizo.
Solis 5
Čili piparam izņem sēklas (uzmanīgi, acis neberzējam, labāk rīkojamies ar gumijas cimdiem!).
Solis 6
Katlā lej ūdeni, eļļu, sāli, cukuru, pievieno kabačus un papriku, uzvāra un turpina vārīt 15 minūtes.
Solis 7
Etiķi, ķiplokus un čili sasmalcina blendera krūzē (var arī ar rokas blenderi, bet uzmaniet, lai nešļakstās – tas ir varen ass maisījums!).
Solis 8
Sablendēto masu un tomātu mērci pievieno katlā, vāra vēl 5 minūtes.
Solis 9
Salātus sapilda burciņās, aizvāko, uzglabā vēsā vietā. Var ēst arī uzreiz, bet īstā garša parādās nākamajā dienā, kad visas sastāvdaļas kārtīgi sadraudzējušās.
Saistītās receptes

Jāņogu želeja
Jāņogu želeja ir smalka un garda, ja vien to pagatavo meistarīgi. Atceros, bērnībā mamma to taisīja nevārot – izspieda no ogām sulu, pievienoja divas reizes vairāk cukura un tad lēni jo lēni maisīja, līdz cukurs bija izkusis. Reizēm tā lēnā maisīšana bija mans pienākums. Nedrīkstēja uzkult putas, tas bija tiešām ļoti garlaicīgs darbs. Un man želeja tā īsti negaršoja. Tā cirtās kaklā un bija vienkārši ļoti stipri skābi salda. Tāpēc ilgu laiku to ziemas krājumiem negatavoju.

Tunča salāti
Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Pikantā zilo plūmju mērce
Sallijas plūmju mērci ēd pie dažādiem ēdieniem – sākot no pavisam vienkāršiem krekeriem un jebkura veida siera, līdz pat gaļas ēdieniem un pat desiņām. Ja tev mājās ir šādas burciņas, esi vienmēr gatavs uzņemt negaidītus ciemiņus, arī pats sevi vari palutināt, pasmeļot ar karoti biezo mērci kaut pie karstas Vīnes desiņas.
Sveiki, varbūt kāds ir gatavojis pēc šīs receptes, un var paskaidrot kur liekama 1/2l tomātu mērces?! Paldies.
Sveika, Dace! Paldies par vērību, steidzam labot kļūdu! Mērce jāpievieno beigās, kopā ar etiķa un ķiploku maisījumu.
Paldies, mēģināšu ko iesākt 😉
Likās par saldu, jāpamēģina vēlāk atvērt kādu burciņu. Mistiskā veidā pāri nepalika ne karotes. Jau sadomājos par visām iespējamām māņticībām: vairs jau nevārīsi. 😀 Bet kopumā nav tik bezgaršīgi un taukaini kā visi kabaču salāti, ko neviens beigās ziemā neēd.
Māņticībai šeit nav vietas. Visas reizes (un tādu nav mazums) man ir gājis tieši tāpat – katla saturu saliec noteiktajā burku skaitā, pāri nepaliek ne karotes. Bet var taču uzreiz sākt ēst! Mūsmājās šie salāti pazūd ļoti ātri. Ja šķiet par saldu, citā reizē var pielikt mazāk cukura. Lai iet uz veselību!
Paldies par garšīgo recepti! Man iznāca drusku pašķidrs, jo taisīju ar cukīni parastajiem. Laikam tie ir sulīgāki. Bet garšīgs tāpat ļoti. Vai jums ir arī kädas ķirbju receptes?Brangi padevušies šogad butternut ķirbji. Un paldies par jauko lapu!
Prieks, Dita, ka noder mūsu recepšu krājums! Šeit ir laba recepte ķirbjiem: http://www.garsigalatvija.lv/marinets-kirbis-ar-cidonijam/
Un vēl ir ķirbju zupa: http://www.garsigalatvija.lv/kirbja-zupa/, ķirbju maize: http://www.garsigalatvija.lv/kirbju-maize/ un galu beigās ķirbju kēkss, ko var cept arī ar parastajiem miltiem: http://www.garsigalatvija.lv/kirbja-kekss-ar-speltas-kviesiem/. Lai garšīgs rudens!
Paldies! :*