Selerijas saknes un ābolu salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

15/11/2021

Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām. Labākais laiks gatavot selerijas salātus pienāk tad, kad Latvijas dārzos ir papilnam gatavu, kraukšķīgu antonovkas ābolu. Kopš uzlabojušās augļu uzglabāšanas iespējas, arī šie āboli ir pieejami gandrīz līdz pavasarim. Bet ar laiku stāvot tie kļūst miltaināki un zaudē to īpašo svaigumu un dzidrumu, kāds ābolam piemīt tikai neilgu laiku pēc noplūkšanas no koka. Šo iemeslu dēļ cenšos pēc iespējas ilgāk rudenī ābolus atstāt laukā. Neliels sals un dažu dienu sniedziņš tiem neskādē.

Tā kā mums ģimenē ir kāds pārliecināts sīpolu neēdājs, viņam salātus gatavoju ar lociņiem. Man pašai šķiet, ka bez sīpoliem šiem salātiem nav pareizās garšas. Ja baltie sīpoli šķiet par stipru, var izmantot sarkanos vai šalotes sīpolus. Zaļumu pievienošana paliek katra paša ziņā. Manuprāt, der gan dilles, gan pētersīļu un seleriju lapiņas, gan dažādi dīgsti. Var piegriezt arī kādu plānās šķēlītēs sagrieztu svaigu selerijas kātu. Var pierīvēt svaigus burkānus. Interneta dzīlēs atrodamas šo salātu receptes angļu valodā, kurās dāsni pievienoti apcepti valrieksti, zemesrieksti vai lazdu rieksti un mērce iejaukta no citronu sulas vai viegla etiķa, eļļas un sinepēm. Ir variācija ar  nedaudz sinepju sēklu. Vai fenheli. Variantu ir daudz, ikviens sev atradīs tīkamāko garšu salikumu.

Selerijas salāti manī uzvanda latvisko kodu, jo man tie vislabāk garšo tieši ar skābā krējuma mērci. Kaloriju skaitītāji krējumu var aizvietot ar kādu no bezpiedevu jogurtiem, kāds nu labāk garšo. Salātus var ēst kā piedevu siltajiem ēdieniem, bet tie ir pietiekami sātīgi arī paši par sevi. Tos var ēst vieglās vakariņās. Arī uz viesību galda seleriju salātiem ir liela piekrišana. Lai gan pēdējā laikā veselīga dzīvesveida receptēs gan selerijas sakne, gan laksti parādās arvien biežāk, šķiet, ka šie brīnumaini gardie dārzeņi pagaidām vēl nav novērtēti pietiekami. Viesībās, kad ciemiņi uz gara galda izvēlas ēdienus, cilā dažādas salātu bļodas un paņem pa druskai no vieniem, no otriem, lai visu pagaršotu, seleriju salāti daudziem ir patīkams pārsteigums. Nemaz jau nerunājot par visu labo, ko dārzenis var dot mūsu veselībai. Ir gan jāatceras, ka selerijas atsevišķiem cilvēkiem var izraisīt alerģiju. Visiem pārējiem – labu apetīti!

#Veģetārs ēdiens #Vegāns ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens

Seleriju salāti

Sastāvdaļas

  • Gabals selerijas saknes
  • Skābi āboli (‘Antonovka’, no veikala āboliem ‘Granny Smith’)
  • (ābolu un selerijas saknes var ņemt līdzīgā svarā 1:1 vai rīkoties pēc garšas)
  • Skābs krējums vai bezpiedevu jogurts
  • Sāls, cukurs pēc garšas
  • Mazs sīpols un/vai zaļie lociņi pēc izvēles
  • Zaļumi (seleriju vai pētersīļu lapiņas, seleriju kāti, dilles) pēc izvēles
Seleriju salāti

Soļi

Solis 1

Selerijas sakni un zaļumus nomazgā.

Solis 2

Selerijas sakni un sīpolu nomizo.

Solis 3

Sīpolu un zaļumus (lociņus, dilles, pētersīļu vai selerijas lapiņas) sasmalcina.

Solis 4

Ābolus var mizot, bet var arī lietot ar mizām, ja tie ir audzēti un uzglabāti bez ķīmiskas apstrādes.

Solis 5

Selerijas sakni un ābolus ātri sarīvē uz rupjās rīves, nekavējoties (lai nekļūtu brūni gaisa ietekmē) bļodā sajauc ar krējumu, sīpoliem, šķipsniņu sāls un cukura. Beigās pārkaisa zaļumus.

Solis 6

Pasniedz kā piedevu pie pamatēdiena vai vieglās vakariņās.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Tunča salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Mūsu sadarbības partneri