Selerijas saknes un ābolu salāti
Tunča salāti
Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
15/11/2021
Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām. Labākais laiks gatavot selerijas salātus pienāk tad, kad Latvijas dārzos ir papilnam gatavu, kraukšķīgu antonovkas ābolu. Kopš uzlabojušās augļu uzglabāšanas iespējas, arī šie āboli ir pieejami gandrīz līdz pavasarim. Bet ar laiku stāvot tie kļūst miltaināki un zaudē to īpašo svaigumu un dzidrumu, kāds ābolam piemīt tikai neilgu laiku pēc noplūkšanas no koka. Šo iemeslu dēļ cenšos pēc iespējas ilgāk rudenī ābolus atstāt laukā. Neliels sals un dažu dienu sniedziņš tiem neskādē.
Tā kā mums ģimenē ir kāds pārliecināts sīpolu neēdājs, viņam salātus gatavoju ar lociņiem. Man pašai šķiet, ka bez sīpoliem šiem salātiem nav pareizās garšas. Ja baltie sīpoli šķiet par stipru, var izmantot sarkanos vai šalotes sīpolus. Zaļumu pievienošana paliek katra paša ziņā. Manuprāt, der gan dilles, gan pētersīļu un seleriju lapiņas, gan dažādi dīgsti. Var piegriezt arī kādu plānās šķēlītēs sagrieztu svaigu selerijas kātu. Var pierīvēt svaigus burkānus. Interneta dzīlēs atrodamas šo salātu receptes angļu valodā, kurās dāsni pievienoti apcepti valrieksti, zemesrieksti vai lazdu rieksti un mērce iejaukta no citronu sulas vai viegla etiķa, eļļas un sinepēm. Ir variācija ar nedaudz sinepju sēklu. Vai fenheli. Variantu ir daudz, ikviens sev atradīs tīkamāko garšu salikumu.
Selerijas salāti manī uzvanda latvisko kodu, jo man tie vislabāk garšo tieši ar skābā krējuma mērci. Kaloriju skaitītāji krējumu var aizvietot ar kādu no bezpiedevu jogurtiem, kāds nu labāk garšo. Salātus var ēst kā piedevu siltajiem ēdieniem, bet tie ir pietiekami sātīgi arī paši par sevi. Tos var ēst vieglās vakariņās. Arī uz viesību galda seleriju salātiem ir liela piekrišana. Lai gan pēdējā laikā veselīga dzīvesveida receptēs gan selerijas sakne, gan laksti parādās arvien biežāk, šķiet, ka šie brīnumaini gardie dārzeņi pagaidām vēl nav novērtēti pietiekami. Viesībās, kad ciemiņi uz gara galda izvēlas ēdienus, cilā dažādas salātu bļodas un paņem pa druskai no vieniem, no otriem, lai visu pagaršotu, seleriju salāti daudziem ir patīkams pārsteigums. Nemaz jau nerunājot par visu labo, ko dārzenis var dot mūsu veselībai. Ir gan jāatceras, ka selerijas atsevišķiem cilvēkiem var izraisīt alerģiju. Visiem pārējiem – labu apetīti!
#Veģetārs ēdiens #Vegāns ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
- Gabals selerijas saknes
- Skābi āboli (‘Antonovka’, no veikala āboliem ‘Granny Smith’)
- (ābolu un selerijas saknes var ņemt līdzīgā svarā 1:1 vai rīkoties pēc garšas)
- Skābs krējums vai bezpiedevu jogurts
- Sāls, cukurs pēc garšas
- Mazs sīpols un/vai zaļie lociņi pēc izvēles
- Zaļumi (seleriju vai pētersīļu lapiņas, seleriju kāti, dilles) pēc izvēles
Soļi
Solis 1
Selerijas sakni un zaļumus nomazgā.
Solis 2
Selerijas sakni un sīpolu nomizo.
Solis 3
Sīpolu un zaļumus (lociņus, dilles, pētersīļu vai selerijas lapiņas) sasmalcina.
Solis 4
Ābolus var mizot, bet var arī lietot ar mizām, ja tie ir audzēti un uzglabāti bez ķīmiskas apstrādes.
Solis 5
Selerijas sakni un ābolus ātri sarīvē uz rupjās rīves, nekavējoties (lai nekļūtu brūni gaisa ietekmē) bļodā sajauc ar krējumu, sīpoliem, šķipsniņu sāls un cukura. Beigās pārkaisa zaļumus.
Solis 6
Pasniedz kā piedevu pie pamatēdiena vai vieglās vakariņās.
Saistītās receptes
Tunča salāti
Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Pupiņu salāti
Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.
Mīļie draugi, es lauzu galvu, vai dažādu salātu variācijām ir vieta garsigalatvija.lv? Man pašai šķiet, ka salātus var taisīt un maisīt visdažādākajos sastāvos, atkarībā no tā, kāds gadalaiks, kas dārzā, pagrabā vai ledusskapī pieejams. Veikalos jau viss ir visu gadu. Bet. Sezonā, protams, labāk ēst to, kas tajā laikā ienācies. Piemēram, šobrīd man ļoti patīk visi citrusi. Arī pie salātiem.
Ewa Ch
Sandra, vajag, noteikti vajag publicēt!!!
Es, piemēram, par tādiem seleriju-ābolus salātiem nebiju dzirdējusi, jo ciest nevaru seleriju… un vēl ar vien nevar saņemties uztaisīt un pagaršot – vai tiešām, kaut kas tik briesmīgs kā selerija var būt ēdams! 🤣
Dita Lase – Ewa Ch
ja selerija nav mīļākais dārzenis, ieteiktu to mēģināt nevis salātos, bet ceptu. Pavisam cita selerija atklājas.
Dita Lase
Selerija, ķirbis, āboli, kanēlis – ar kefīru vai skābo krējumu, ir burvīgi salāti.
Ingrīda Purmale
Noteikt jāpublicē! Kaut vai ‘sulīgo’ fotogrāfiju dēļ! Tās, tāpat kā skaistie un saprotamie apraksti, mudina uz kulināriem piedzīvojumiem!😉
Kristaps Zvaigznīte
Kādēļ gan ne? Kaut vai dažādo rasolu, rosolu vai “olivjē” recepšu dēļ.
Sandra Ošiņa – Kristaps Zvaigznīte
Mums ir divi rasoli – baltais un rozā, kā man ģimenē tos sauca. Olivjē lai paliek vēsturei. Un tos rasolus, kuros lika siļķi, cepeti un nēģus, nē, tos arī nemēģināšu atkārtot. Man pret nēģiem ir tāda cieņa, ka es to nevaru.
Ineta Krodere – Sandra Ošiņa
Rōzā pēc jūsu receptes esmu taisījusi reizes trīs. Neeenormāli garšīgs! 😃 Savulaik Visvaldis Muklājā taisīja arī ar nēģiem (bet bez visa pārējā kišmiša). Bija garšīgs.
Sandra Ošiņa – Ineta Krodere
Ai, Muklājs, to gan žēl, ka tā ir pagātne. Un Visvaldis ir leģenda. Bet es nespēju nēģus iemaisīt tajā visā. Man tas liekas kaut kas tikpat…. hmm, tad jau varētu arī iejaukt rasolā mazliet kaviāra. Nē, es labāk ar mīkstu baltmaizīti un sviestiņu. Lai izceļas galvenais varonis 😂
Kristaps Zvaigznīte – Sandra Ošiņa
mums ir trīs rasoli. Ar doktoru, cepeti un doktoru+bieti+siļķi.
Sandra Ošiņa – Kristaps Zvaigznīte
Nu ar cepeti jau pa smalko! Bet rasols ar doktoru – tas atkal tā kanibāliski 😂
Kristaps Zvaigznīte – Sandra Ošiņa
tomēr, tomēr – labāk kā ar zemnieku!
Sandra Ošiņa – Kristaps Zvaigznīte
Smalkāk jau gan!
Marta Dziļuma
Batviņi. It kā nekas tāds, bet nav izdevies atkārtot. Ilze Sperga un viņas Lucija varētu demonstrēt
Sandra Ošiņa – Marta Dziļuma
Pajautāšu Ilze Sperga, kāds ir Lūcijas batviņu noslēpums!
Ilze Sperga
Nav pārmarinēti. Var ēst tāpat salātos, var aukstajā vai siltajā zupā. Visu ražu vienkārši sakrāmē burkās, pametot kādu kastīti cepšanai no rudens puses.
Ir pāris 2014. gada burku, ēdamas!
Marta Dziļuma – Ilze Sperga
var ēst no burkas, kamēr tukša.
Sandra Ošiņa – Ilze Sperga
Lūcijas Batviņi ir bietes vieglā marinādē, cik saprotu? Kad būsim atkal reiz ciemos, izlūgsimies pagaršot.
Daiga Brinkmane
Sandra – vieni no maniem iecienitākajiem salātiem (kopā ar zivi – vēlams lasi, strauta fofeli, sīgu) ir: redīsi, apelsīns, sarkanais sīpols, kanēlis. Sāli un piparus pat nelieku, jo kaut kā tās sastāvdaļas tik lieliski sadarbojas, ka man neprasās 🙂
Sandra Ošiņa – Daiga Brinkmane
O, cik interesanti! Un kāda mērcīte?
Daiga Brinkmane
Tur jau tas joks ka nekāda – to visu sajauc un atstāj atpūsties, viss savelkas un man garšo. Bet nu eksperimentēt var visādi. Vēl man patīk sarkanie apelsīni (bet noteikti sarkanie) ar kātu seleriju , sarkanais sīpols, tuč, tuč olīveļļa , ja gribas balzamiko… Nu kaut kā tā . Esmu zaļo salātu fans 😀 Ak jā – domāju ka visa tā esence ir kanelī ko pievieno…
Sandra Ošiņa – Daiga Brinkmane
Gan jau no apelsīna izsūcas suliņa. Man arī pie zaļajiem salātiem tieši tas patīk.
Maima Grīnberga – Daiga
vai apelsīnu salātiem griez šķēlītēs? Dali daiviņās?
Daiga Brinkmane – Maima
es sadalu daiviņās un tad katru atsevišķi vēl 3-4 gabaliņos. Iznāk tādi kā kubiņi. Vajag, lai tek sula.
Marta Dziļuma – Daiga
bet izņem mīkstumu, vai ne?
Daiga Brinkmane
Es gan tāpat, protams, kad nomizo, attīra no mīkstā baltuma, cik var. Bet to apvalciņu nenoņemu. Var sagriezt smalkāk, tad vairāk sulas izdalās.
Marta Dziļuma – Daiga
skaidrs, un zināms atvieglojums, man ļoti nepatīk tā apvalciņu noņemšana; es sev saku, nevar visas šķiedrvielas aizmest prom 😉
Sandra Ošiņa – Marta Dziļuma
Es apelsīnus izfilēju, tas nav grūti. Nomizo ar nazi biezās mizas. To dara uzreiz virs salātu bļodas, lai nezaudētu gardo suliņu. Tā nogriež, lai apelsīns ir apaļš, bet visas, arī plānās miziņas, ir prom. Tad ar asu nazi izgriež šķēles no plēksnītēm. Beigās izspiež sulu, cik tur vēl ir palikusi iekšā.
Sandra Vensko
Tomāts, mandarīns un valrieksti. Tomātiem ar mandarīniem jāpastāv, lai rodas sula, tāpēc jāgriež smalkos kubiņos. Tad rieksti un kurkuma. Bez mērces, bez sāls. Maigi un laba garša. Mandarīniem jābūt kārtīgi nogatavinātiem.
Sandra Ošiņa – Sandra Vensko
Paldies, šie arī ir intriģējoši.
Sandra Vensko
Vajag saldus tomātus. Tad ir maigi salāti. Garšīgi ar tvaicētu buti. Jo butei ierūgtena garša.
Sandra Ošiņa – Sandra Vensko
Pamēģināšu nopirkt kādu lielāku, mīkstāku tomātu. Ziemā jau nav tik labi. Bet vasarā nav tik labu mandarīnu.
Indra Vilistere
Domāju, ka vajag publicēt salātu receptes. IEDVESMAI! Un arī atdarināšanai.🙂🙃🙂 Un uzturēt sevī dalīšanās prieku…
Evita Kubliņa
Jā, es arī labprāt izmantotu salātu receptes garsigalatvija.lv Salāti ir veselīga ēdienu piedeva, ko noteikti jāiekļauj ēdienkārtē, vienmēr piedomāju. Paldies par vērtīgo un interesanto, skaisto mājas lapu! 🙏✨😊
Sandra Ošiņa – Evita Kubliņa
Paldies par labiem vārdiem! Tas mums dod spēkus jauniem darbiem!
Sandra Ošiņa – Dita Lase
Man atkal selerija garšo svaiga. Rudenī, kad ir sulīgi antonovkas āboli, tad sanāk tik jaudīgi salāti. Un vēl nevaru bez selerijas izvārīt zupas – vistas, frikadeļu, zivju, boršču. Bet no zupām es to sakni beigās izmetu. Vārītu nekādi nespēju, nepatīk tā konsistence. Un garša arī. Bet tos salātus noteikti pamēģināšu, interesē, kā iet kopā ar kanēli. Paldies!
Dita Lase – Sandra Ošiņa
redz, cik dažādi esam!
Man svaiga selerija ir par stipru garšā un par cietu konsistencē. Tāpēc es to cepu, arī zupām. Cepta selerija un vārīta, un svaiga – tās ir trīs ļoti atšķirīgas garšas un tekstūras. Katram savs, tā teikt.
Bet ar ceptu seleriju es esmu paēdinājusi seleriju neēdājus aklajā degustācijā – neviens nav sapratis, ka tā ir selerija. 👌😄
Reku, “slepenā” recepte, kā ēst seleriju, ja tā tipa tā kā negaršo: http://www.vegus.lv/vegetarie-edieni/dienas-edieni/dienas-edieni-2013?fbclid=IwAR2OFNunC01IE9_tVWAvo-ovOZtQdujE9rWIVXzWnVLI9W6UVB2MMZkR9dA#1
Sandra Ošiņa – Dita Lase
Paldies! Paskatījos, ka sacepumā ir fenhelis – man atkal anīss nav draugs. Pagājušajā vasarā sapratu, ka zaļumus varu ēst ar lielu baudu, bet tās saknes tomēr ne. Tos salātus ar ķirbi klāt noteikti pamēģināšu. Un kanēli!
Dita Lase – Sandra Ošiņa
anīsa garša arī zūd, fenheli termiski apstrādājot. Un ābols vēl papildu visu nomaskē.
Bet es esmu šo cepusi tikai no selerijām vien – tik un tā garšīgi, un seleriju tur grūti atpazīt tās svaigajā veidolā – pilnīgi cits garšu piedzīvojums.
Sandra Ošiņa – Dita Lase
Būs jāpamēģina
Dita Lase
Un reku salāti:
http://www.vegus.lv/vegetarie-edieni/salati/primitiva-esana/kanelsalati?fbclid=IwAR3ygrIi_GzoDj5LXIjxX9PppxWNk5t39qE1EG_aGZWhI3WEbtd91JnEarg
Ewa Ch
palasījos te tās “ātrās receptes”.. jūs tak visi izvirtuši esat!!!
Es tālāk par “tomāti ar krējumu un/vai gurķi” vai “gurķi ar lokiem un krējumu” netieku! 🤣
Ar retiem izņēmumiem, kad iedvesmojos un uzmargoju, ko pilnīgi netipisku man! 😁
Sandra Ošiņa – Ewa Ch
Tev kā tajā anekdotē: cik tad ilgi tā var! Teica gailis un iegāja pīļu kūtī 😂