Rozā rasols ar siļķi un bietēm
Tunča salāti
Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
18/11/2018
Pirmās brīvvalsts laikā svētku galdā bieži bija rozā krāsas rasols, kuram pievienoja mazsālītu siļķīti. Ļoti līdzīgus salātus mūsu dienās gatavo somi ar nosaukumu rossoli, ko viņi uzskata par savu nacionālo ēdienu. Mūsu ģimenē šo ēdienu gatavojam īpaši opītim, jo tādu viņam gatavoja mamma, tās ir viņa bērnības atmiņas. Rozā rasolam nelietoja majonēzi, bet tikai labu, biezu skābo krējumu. Bija laiki, kad mūsu radu saimē viesībām biežāk izvēlējās gatavot “balto” rasolu un “siļķi kažokā”. Bet pēdējā laikā ievērojām, ka opim pagatavotā rozā rasola bļoda tukšojas lielā ātrumā, tāpēc katru nākamo reizi rozā rasola bļodas izmērs pieaug arvien lielāks.
Latvijā šis gardais svētku ēdiens ir nedaudz piemirsts, tāpēc publicējam recepti, lai to atkal celtu godā!
Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni” izdevniecības grāmatnīcā vai e-veikalā.
Priecīgus svētkus!
#Tradicionāls ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Svēktu ēdiens
Sastāvdaļas
- 8 vidēji lieli kartupeļi (svarīgi izvēlēties šķirni, kas nav pārāk šķīstoša, piemēram Lauru)
- 1 liels vai 2 vidēji lieli burkāni
- 1 liela vai 2 vidējas vārītas bietes
- 6 olas
- 4–5 marinēti gurķi
- 2–4 mazsālītas siļķes filejas
- 1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu
Mērcei:
- 400 ml skābā krējuma
- 1 ēdamkarote rīvētu mārrutku
- 1 ēdamkarote sinepju
- Šķipsniņa sāls
- Sīpoli, loki vai citi zaļumi pārkaisīšanai pēc izvēles
Soļi
Solis 1
Vislabāk, ja visu, kas vārāms, novāra iepriekšējā dienā un pa nakti atdzesē ledusskapī. Aukstā ūdenī liek vārīties kartupeļus un burkānus ar mizu, kā arī olas. Vārāmajam ūdenim var pievienot krietnu sauju sāls – tas caur mizu neiesūksies dārzeņos, bet tā iespaidā kartupeļu mizas neplaisās, un tie pēc izvārīšanas būs vieglāk sagriežami.
Solis 2
Pēc 10 minūtēm olas izņem no katla un atdzesē zem auksta ūdens strūklas. Saknes vāra vēl minūtes 10–15, līdz tās mīkstas, bet nedrīkst pārvārīt. Kad tās gatavas, nokāš un arī patur zem auksta ūdens strūklas, tad tās būs vieglāk nomizot.
Solis 3
Īsi pirms rasola gatavošanas kartupeļus un burkānus nomizo, olas noloba. Visu griež mazos kubiņos, lai tie pēc izmēra būtu līdzīgi kā zirnīši, kurus pievieno pēdējos no visām sastāvdaļām. Tāpat sagriež vārītās bietes, marinētos gurķus un siļķi. Lielā bļodā visu rūpīgi izmaisa.
Solis 4
Gatavo mērci. Krējumu sajauc ar sinepēm, mārrutkiem un sāli. Mērci nogaršo, tai jābūt nedaudz pikantai. Mērci pārlej rasolam un visu samaisa. Ja vēlas, var pārkaisīt ar sagrieztiem sīpoliem, lociņiem vai citiem zaļumiem.
Saistītās receptes
Tunča salāti
Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Pupiņu salāti
Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.