Siltie vistas aknu, zaļumu un jauno kartupeļu salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

07/09/2015

Salāti, kas labi der vieglām vakariņām. Ar garantiju izdosies arī iesācējiem. Līdzīgi salāti gadiem ilgi atrodami restorāna Osiris piedāvājumā, no tiem radās iedvesma ko līdzīgu pagatavot mājās. Osiris šos salātus pasniedz ar siltu krējuma mērci, papildinātus ar bekonu un maziem kartupelīšiem. Manā receptē ir tikai balzamiko un eļļas aizdars, salāti ir viegli, svaigi un tomēr sātīgi.

Proporcijas var pieregulēt katrs pēc savām vēlmēm – vairāk zaļumu, aknu vai kartupeļu. Man patīk rukolas – ja to ir daudz, citus zaļumus var pievienot mazāk. Kad vasara pilnbriedā, rukolas dobēs uzziedējušas, var salātiem pārkaisīt to ziediņus. Un svaigais gurķis kraukšķīgumam. Ja gurķi salasīti no sava dārza, mazi un tikko plūkti, tos var nemizot.

Sastāvdaļas

  • Vistu aknas (daudzumu rēķiniet uz ēdāju skaitu, tāpat arī turpmāk)
  • Maza izmēra jaunie kartupeļi ar mizu
  • Rukolas salāti
  • Zaļie salāti pēc izvēles
  • Svaigi gurķi
  • Eļļa cepšanai un mērcei
  • Balzametiķis
  • Zaļumi pēc izvēles
  • Šķipsna sāls un cukura

Soļi

Solis 1

Mazus jaunos kartupeļus ar visām mizām izvāra mīkstus.

Solis 2

Kamēr kartupeļi vārās, aknas pārgriež uz pusēm, apcep no abām pusēm brūnas, beigās pārkaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Ja vēlas, aknas var sagriezt mazākos gabaliņos.

Solis 3

Gurķus nomizo un sagriež šķēlītēs. Salātus saplucina.

Solis 4

Gatavo mērci, sakuļot ar dakšiņu nedaudz eļļas ar balzametiķi, sāli un cukuru. Man patīk arī Lienes Sondores metode – visas salātu mērces sastāvdaļas mazā burciņā ar vāciņu kārtīgi sakrata līdzīgi kā kokteiļus, līdz sāls un cukurs izkusis un eļļa ar etiķi savienojušies viendabīgā mērcē.

Solis 5

Salātu traukā liek kartupeļus, zaļās lapas, sagrieztus gurķus un aknu gabaliņus. Visu pārlej ar mērci un viegli sacilā kopā. Garšo ļoti labi gan silti, gan atdzisuši.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Tunča salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Mūsu sadarbības partneri