Otrdiena, 16 jūnijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Janu_siers_Ineta_Karule_VO_6140084

Martā Mercendarbes muižā Ineta Karule rādīja, kā gatavot īpašu stipro sieru. Tā kā pērn Baldones garšas meklējumos Inetas siers guva nedalītu žūrijas un baldoniešu atzinību – ieguva pirmo vietu, braucām skatīties, kā tas top. Inetai palīdzēja dzīvesbiedrs Imants un trīs bērni – Laura, Kārlis un Elīza. Pasākums bija kupli apmeklēts, varējām piedalīties, izmēģināt roku katla maisīšanā, taustīt masas biezumu, piebērt garšvielas un, protams, nogaršot. Tā kā pasākums bija bezmaksas, paldies Karuļu ģimenei un muižas saimniecei Zanei Ulmanei par laipnu uzņemšanu. Bet jau toreiz, agrā pavasarī, mēs nolēmām vasarā brīvā dabā satikties ar siera tapšanā ļoti svarīgu personu ­– govi Mū kundzi. Pirms Jāņiem, kad viss sāk ziedēt, īstā viesošanās diena ir klāt. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 18 februāris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kartupeļu biezenis

Kartupelu-biezenis_VO_2100488

Kartupeļu biezenim vajadzīgi ļoti labi, miltaini kartupeļi (Adreta vai Vineta). Tiem jābūt labi nobriedušiem, no jaunajiem nekas prātīgs nesanāks. Tāpēc kartupeļu biezenis drīzāk ir rudens un ziemas ēdiens. Esam pateicīgi mūsu piemājas tirgus zemniekiem, kuriem ir vajadzīgā manta līdz pat pavasarim. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 27 septembris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Brūkleņu ievārījums

Bruklenu_zapte_VO_8260713

Mūsu ģimenē dažu gadu var iztikt bez aveņu vai zemeņu ievārījuma, bet brūklenes ir pilnīgi noteikti nepieciešamas. Bez tām nav baudāmas putraimdesas, arī kūkas ar brūkleņu ievārījumu ir jācep, bez tām nu nekādi. Veikalā nopērkamais ievārījums nekad nav tieši tāds kā mājās vārītais. Ir svarīgs noteikts skābums, saldums, rūgtenums, garšvielu buķete, ogu un augļu konsistence. Mūsu oma ir azartiska ogu lasītāja un ievārījumu vārītāja, par ko viņai esam ļooooti pateicīgi. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 27 septembris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Marinēts ķirbis ar cidonijām

Kirbji9270514

Ķirbis kopš bērnu dienām man nav īpaši garšojis līdz brīdim, kad parādījās jaunās, stingrās šķirnes. Mani mīļākie ķirbji marinēšanai ir Muskata šķirnes. Kopā ar cidonijām un garšvielām dzeltenie, stingrie gabaliņi ir atsvaidzinoši, maigi un mazliet kraukšķīgi. Galvenais tos nepārvārīt. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 5 augusts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Sviestā cepti ziedkāposti

Ziedkaposti_VO_8029764

Pašā vasaras vidū ienākas Latvijas ziedkāposti. Ir jau tie pieejami cauru gadu, bet šie vasaras skaistuļi, manuprāt, tomēr garšas ziņā ir atšķirīgi. Ja jāpērk tirgū, tie ir salīdzinoši lēti. Šajā laikā tik labi tos ēst vienkārši svaigus, ar ķiploku mērci. Bet siltā veidā mūsu ģimenē tos gatavo, nedaudz novārītus un brūni apceptus sviestā, apkaisītus ar sāli. Neko, neko vairāk nevajag klāt, tie ir tik maigi un delikāti. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 28 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Rihards Puriņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kāpostu skābēšana

img_7618

Nez, vai ir vēl kāds dārzenis, kas būtu tik ļoti mitoloģizēts kā kāposts. Kāpostos atrod bērnus. Tos meklē maciņā. Kāpostus pasniedz viesībās, lai norādītu, ka viesiem nu laiks mājās. Tie tiek izvārīti nedēļai, lai ikdienas steigā vairākas dienas nav jādomā, ko galdā likt. Tie tiek tradicionāli šmorēti svētku galdam gan Mārtiņos, gan Ziemassvētkos, nodrošinot nepieciešamo kārdinošo svētku smaržu mākoni latviešu mājās. Lasīt vairāk.

Svētdiena, 11 augusts, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Marinēti gurķi omas gaumē

Marineti_gurki_8119552

Atmiņā vēl laiki, kad padomju veikalu ziemas dramatiskais sakņu un dārzeņu sortiments katrā mājas virtuvē piespiedu kārtā lika darbināt mazītiņas konservu fabrikas, vārīt ievārījumus, karsēt kompotus, marinēt gurķus un sautēt vīriešu zaftes. Šodien veikalu plaukti piekrauti un izvēle liela.

Bet ir izņēmumi. Mūsu ģimenē iestājas ļoti saspīlēts laiks, kad pavasarī kāds paziņo traģisko vēsti, ka ŠĪ omas marinēto gurķu burka ir ŠOGAD PĒDĒJĀ un būs jāgaida līdz jaunajai ražai. Protams, bez marinētiem gurķiem pavisam iztikt nevar, ja kārojas vārīt soļanku vai uzjaukt rasolu. Esam izmēģinājušies visādus veikala gurķus, diemžēl starp tiem nav nevienu, kas varētu kaut attāli līdzināties omas klasiskajiem. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 27 jūlijs, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Grilēti tomāti Bendika gaumē

 

Grilēti tomāti Bendika gaumē labi garšo ar plovu, bet tos var ēst arī kā piedevu citiem gaļas ēdieniem vai vienkārši tāpat. Tomātiem īpaši labu garšu piešķir ķiploku skaidiņas un garšaugu mērce. Mārča viesībās šī karstā piedeva parasti pazūd zibenīgi, nedrīkst pārāk ilgi domāt un grozīties, paliksi bešā!

Trešdiena, 18 jūlijs, 2012 - Gatavo

Mazsālīti gurķi

 

Janīna gurķus audzē pati jau vairāk kā 40 gadu, un pati arī tos sāla un marinē. Viņas gurķi ir tik garšīgi, ka mazsālīto gurķu vasaras sezonas atklāšana ir svētki. Parasti pirmie gurķi tiek sālīti uz Jāņiem, un tā līdz rudenim. Tos var ēst piedevās pie kartupeļiem, dažādiem siltajiem ēdieniem, salātiem, vai garšīgi nokraukšķināt tāpat vien, rokās turot.
Vienīgais trūkums, ka grūti sagaidīt to dienu vai divas pēc brīža, kad virtuvē krāšņā buķetē izsmaržo dilles ar visiem ziediem, ķiršu un upeņu lapas, ķiploki un mārrutka lapa, kas iekārtotas burkā un pārlietas ar karsto sālījumu. Bet, kad pacietīgi esi gaidījis, tev tiek dāsni atmaksāts ar vienu no Latvijas vasaras lieliskākajām garšām.
Sastāvdaļu daudzums nav jāievēro ļoti precīzi, jārīkojas pēc situācijas, kādi trauki un cik daudz gurķu pieejami.

Otrdiena, 17 jūlijs, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ātrie gurķi

 

Anna dzīvo Krāslavā, kas kopš seniem laikiem tiek saukta par gurķu galvaspilsētu. Krāslavā ir Augusta iela, kas atrodas ielejā pie paša Daugavas krasta. Krāslavieši to sauc par Augustovku. Vieta ir ļoti labvēlīga gurķu audzēšanai, tā kā tur ir aizvējš un gana mitrs. Esot arī avots, ar kura ūdeni laistītie gurķi esot īpaši garšīgi.
Padomju laikā, kad bija lielas grūtības iegādāties plēvi siltumnīcu ierīkošanai, gurķu stādiņus vasaras sākumā uz nakti apsedza ar sūnu gabaliņiem, ko no rīta ņēma nost. Tas bija nežēlīgs darbs, bet ražas dēļ to cietuši. Reiz Krāslavas universālveikalā esot “izmesti” importa paklāji, un gurķu audzētāji tos Lietuvā iemainījuši pret plēvi siltumnīcām. Tad darbietilpīgā stādu segšana ar sūnām beigusies.
Krāslavas gardo gurķu slava saglabājusies joprojām, un Daugavpils tirgū Augustovkas gurķu brends ir tik augstā vērtē, ka tiekot arī viltots.

Anna pirmsjāņu nedēļā cienāja mūs ar “ātrajiem” gurķiem. Garšas ziņā šie gurķi ir līdzīgi mazsālītajiem gurķiem, bet tos var daudz ātrāk sagatavot.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas