Marinēts ķirbis ar cidonijām

Pikantā zilo plūmju mērce

Sallijas plūmju mērci ēd pie dažādiem ēdieniem – sākot no pavisam vienkāršiem krekeriem un jebkura veida siera, līdz pat gaļas ēdieniem un pat desiņām. Ja tev mājās ir šādas burciņas, esi vienmēr gatavs uzņemt negaidītus ciemiņus, arī pats sevi vari palutināt, pasmeļot ar karoti biezo mērci kaut pie karstas Vīnes desiņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

27/09/2014

Kopš bērnu dienām ķirbis man nav īpaši garšojis. Līdz brīdim, kad parādījās jaunās šķirnes. Mani mīļākie ķirbji marinēšanai ir Muskata šķirnes. Kopā ar cidonijām un garšvielām dzeltenie, stingrie gabaliņi ir atsvaidzinoši, maigi un mazliet kraukšķīgi. Galvenais tos nepārvārīt.

Marinēts ķirbis ir ideāla piedeva dažādiem rudens svētku ēdieniem, piemēram, pie Mārtiņdienas zoss vai gaiļa, vai arī ar putraimdesām brīvdienu rītos. Kad iestājas tumšais, drēgnais rudens laiks, ārā vairs nav krāsu un smaržu, ķirbis un cidonija ir kā saules baterijas rudens skumju nomāktiem grūtdieņiem.

#Vegāns ēdiens #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams

Sastāvdaļas

  • Gabals ķirbja (apmēram 700 g)
  • 3–4 cidonijas
  • 2 kanēļa mizas standziņas
  • 5 krustnagliņas
  • Cukurs, balzamiko etiķis pēc garšas

Soļi

Solis 1

Cidonijas iztīra, sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 2

Ķirbi nomizo, izņem sēklas, sagriež gabaliņos.

Solis 3

Katliņā uzvāra ūdeni, liek klāt krustnagliņas, kanēli un cidonijas, pavāra dažas minūtes. Pagaršo skābumu, pievieno nedaudz balzamiko etiķa.

Solis 4

Pievieno ķirbja gabaliņus, uzvāra un ņem nost no uguns, kolīdz gabaliņi ir patīkamā konsistencē. Tiem nedrīkst ļaut vārīties par ilgu, lai tie neizšķīstu. Pārlej izkarsētā burciņā, aizvāko, atdzesē un uzglabā vēsumā. Ēd kā piedevas pie gaļas ēdieniem vai tāpat.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pikantā zilo plūmju mērce

Pikantā zilo plūmju mērce

Sallijas plūmju mērci ēd pie dažādiem ēdieniem – sākot no pavisam vienkāršiem krekeriem un jebkura veida siera, līdz pat gaļas ēdieniem un pat desiņām. Ja tev mājās ir šādas burciņas, esi vienmēr gatavs uzņemt negaidītus ciemiņus, arī pats sevi vari palutināt, pasmeļot ar karoti biezo mērci kaut pie karstas Vīnes desiņas.

Ērkšķogu ievārījums

Ērkšķogu ievārījums

Ērkšķogu ievārījums man saistās ar bērnu dienām, kad zaļās un sārtās ogas lasījām mammas dārzā aso adatiņu klātajos krūmos. Toreiz tas noteikti nebija mans mīļākais ievārījums, nepatika tā specifiskā vārīto ērkšķogu piegarša, un svaigajām ogām pa kluso mēdzu izsūkt suliņu, mizu aizmetot prom.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri