Kartupeļu biezenis
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
18/02/2015
Kartupeļu biezenim vajadzīgi ļoti labi, miltaini kartupeļi (piemēram, šķirne Vineta). Tiem jābūt labi nobriedušiem, no jaunajiem nekas prātīgs nesanāks. Tāpēc kartupeļu biezenis drīzāk ir rudens un ziemas ēdiens. Esam pateicīgi mūsu piemājas tirgus zemniekiem, kuriem ir vajadzīgā manta līdz pat pavasarim.

Kartupeļus pēc izvārīšanas jāsaspiež ar stampu vai speciālu spiedi. Tos nedrīkst blendēt, tad biezenis iegūs līmīgu, nepatīkamu konsistenci.

Pienu labāk uzkarsēt nedaudz vairāk, jo vajadzīgā proporcija nav droši iepriekš noteicama. Kartupeļi spēj uzsūkt krietni daudz piena. Ir receptes no seniem laikiem (toreiz neviens īpaši nebēdāja par kaloriju daudzumu; smagi strādājot fizisku darbu, to var atļauties arī mūsu dienās), kurās uz mārciņu kartupeļu ieteica pievienot pusmārciņu sviesta.

Biezenim var pievienot dažādus citus dārzeņu – ķirbi, burkānus, kāļus vai selerijas. Var arī izmēģināt dažādas garšvielas – sinepju sēklas, mārrutkus, rīvētu muskatriekstu. Droši var pievienot jebkurus sasmalcinātus zaļumus.
Ja biezenis paliek pāri, otrā dienā to var uzcept uz pannas. Sviestiņā vai ar sīki sagrieztu kūpinātu bekonu un sīpoliem.
Sastāvdaļas
- 12 vidēji lieli kartupeļi
- ½ l piena
- 100 g sviesta
- Sāls pēc garšas
- Zaļumi, garšvielas pēc patikšanas
Soļi
Solis 1
Kartupeļus nomizo, sagriež lielos gabalos, uzvāra, līdz mīksti, un nokāš.
Solis 2
Kartupeļus saspiež ar stampu vai izspiež caur spiedi.
Solis 3
Pienu uzvāra.
Solis 4
Kartupeļiem pievieno sviestu, sāli un pakāpeniski pievieno karsto pienu, visu laiku maisot.
Solis 5
Kad konsistence ir patīkama, ja vēlas, biezeni uzputo.
Solis 6
Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem vai rīvētu muskatriekstu.
Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu pastēte
Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.
Ļoti laba kartupeļu biezeņa versija izdodas arī, pievienojot biezenim sasmalcinātu ķiploku un dāsnu daudzumu kausētā siera “Dzintars”. Sanāk sātīgāks, krēmīgāks biezenītis.