Ķirbju maize

Radziņi ar ķimenēm

Mana bērnība pagāja septiņdesmito gadu Rīgā, un no tā laika man jaukā atmiņā palikuši baltmaizes radziņi ar ķimenēm, ko varēja nopirkt maizes veikalos.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ķirbju maizes pirmais valdzinošais iespaids rodas no saulaini dzeltenās krāsas. Jau sen gribējām tādu izcept. Laimīgā kārtā sakrita laiks, kad no Barkānu ģimenes mūsmājās ievēlās milzu ķirbja puse un ieradās Latvijas Mediju iedāvinātā tematiskā avīze ar daudz un dažādām maizes receptēm, arī Gunas Ķiberes ķirbju maizei. Žurnālā publicētās receptes sastāvdaļu daudzumu izdalījām ar divi – pirmajā reizē cilvēks nevar būt pārliecināts par sagaidāmo veikumu. Maize mums tomēr ir svēta – ja nevienam mājās negaršotu, ko tad? Roka neceltos to mest laukā. Bažas šoreiz bija veltīgas – maizei bija ļoti patīkama struktūra, garša bija labāka nekā vienkārši kviešu miltu baltmaizei. Turklāt tās uzturvērtībai pievienojās visi ķirbī mītošie labumi.

No oriģinālās receptes atšķirīgais: mēs nelikām klāt dzērvenes, jo maizi vedām uz ballīti – gribējām, lai tā būtu diezgan neitrāla un saderētu ar dažādiem ēdieniem. Runājot par dažādām piedevām, ikvienam ir iespēja rīkoties pēc savas garšas – ja patīk, miklai var pievienot šķipsnu rozmarīna, kardamona, ķimeņu, kapātu riekstu vai saulespuķu sēklu, kas nu kuram tīk.

Mēs mīklai pievienojām pāris ēdamkarotes skāba krējuma (der arī kefīrs vai jogurts) un pavisam nedaudz silta, nevārīta ūdens. Mūsu pieredze rāda, ka tie uzlabo mīklas rūgšanu. Maizei pārkaisījām sēkliņas. Lai tās labāk pieliptu, klaipiņus pārziedām ar olas dzeltenumu.

Interesanti ir ar raugu. Jo ilgāk var atļauties mīklu raudzēt, jo mazāk rauga vajag pievienot. Tad var mīklu sākumā raudzēt ledusskapī. Tā kā mums šoreiz bija jārīkojas ātri, pielikām 20 g rauga (pēc oriģinālās receptes 15 g). Un mīklu raudzējām siltumā. Solāmies drīz publicēt kādu rakstu par auksto mīklas raudzēšanas metodi, kas mūsmājās pēdējo gadu laikā ir ļoti iecienīta vairāku iemeslu dēļ.

Paldies Barkānu ģimenei par ķirbi! Paldies Evijai Veidei un Latvijas Medijiem par Maizes avīzi! Iesakām to iegādāties visiem, kuri paši cep maizi vai vēl tikai sapņo piepildīt māju ar burvīgo smaržu, kas rodas cepšanas laikā, un izveidot tieši savu ideālo maizes recepti. Daudz interesantas pieredzes, padomu, recepšu, stāstu par dažādām krāsnīm, bezglutēna maizi, piedevām mīklai – kopumā ļoti iedvesmojošs izdevums. Iesakām to visiem, kuri meklē, kā pašam mājās izaudzēt ieraugu. Lai izdodas!

http://veikals.la.lv/shop/product/667

http://www.gunasmaize.lv/maizes-receptes/

Sastāvdaļas

  • ½ l vārītas ķirbja masas
  • 700 g kviešu miltu
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 15–20 g svaiga rauga
  • Pāris ēdamkarošu skāba krējuma, kefīra vai jogurta (nav obligāti)
  • Mazliet silta, nevārīta ūdens
  • 2 olas dzeltenumi
  • Sēkliņas pārkaisīšanai pēc izvēles
  • 2 vai 3 formas cepšanai (var lietot arī tādus metāla katliņus, kas piemēroti likšanai cepeškrāsnī, tādos ieklāj cepamo papīru, lai kukulis nepielīp)
  • Nedaudz sviesta un miltu formu sagatavošanai, ja nelieto cepamo papīru

Soļi

Solis 1

Raugu ar tējkaroti cukura un 2 tējkarotēm miltu saberž ar lāsīti silta ūdens, lai izveidotos krējuma biezuma masa. Liek siltumā.

Solis 2

Lielākā bļodā ber miltus, pievieno ķirbja masu (ja ir vārīti, mīksti gabaliņi, tos nevajag blendēt – mīcot tie sašķīdīs), sāli, cukuru, olas dzeltenumu un mazliet silta, nevārīta ūdens. Var piejaukt nedaudz skāba krējuma vai kefīra – mīkla labāk rūgs.

Solis 3

Kad rauga masa sākusi putot un pieaugt apjomā, ielej to bļodā pie citām sastāvdaļām un mīca, līdz mīkla sāk atlekt. Tā gan paliks mazliet ķepīga, tai jābūt mīkstai. Izveido mīklas bumbu (ķepīgām mīklām ērti formu veidot ar silikona lāpstiņu), pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti un raudzē kādas 40 minūtes siltā vietā.

Solis 4

Kamēr mīkla rūgst, sagatavo formas. Vai nu tās ieziež ar sviestu un iepūderē ar miltiem, vai nu izklāj ar cepamo papīru. Lai tas labāk ieņemtu formu, to var samitrināt zem ūdens strūklas, nospiest lieko šķidrumu un ieklāt katlā vai cepamajā formā. Nekas, ja malās paliek krokas – maize tāpat izskatīsies jauki.

Solis 5

Kad mīkla apjomā palielinājusies divas reizes, to atspaida, tad ar miltainām rokām vai lāpstiņu sadala to divās vai trīs daļās, veido kukuļus. Ja vēlas, lai virsma gatavai maizei būtu spīdīga, ar otu noglazē klaipus ar olas. Var pārkaisīt sēkliņas (mums bija sezama un ķirbju sēklas).

Solis 6

Ar ļoti asu nazi var iegriezt svītras klaipu virspusē, kas pavērsies, maizei briestot. Klaipus liek formās. Pārklāj formām dvielīti un atstāj mazliet uzrūgt.

Solis 7

Uzkarsē elektrisko cepeškrāsni uz 230 Celsija grādiem un cep maizi aptuveni 45 minūtes. Ja virspuse sāk apdegt, temperatūru paregulē zemāku.

Solis 8

Gatavu maizi satin linu dvielīšos un pārsedz ar sedziņu, lai tā atdziest vienmērīgi. Atšķirībā no rudzu maizes, kviešu maizi var ēst siltu. Pirmās rikas iesakām baudīt ar sviestu vai kādu maigu sieru, lai izjustu pašas maizes lielisko garšu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Radziņi ar ķimenēm

Radziņi ar ķimenēm

Mana bērnība pagāja septiņdesmito gadu Rīgā, un no tā laika man jaukā atmiņā palikuši baltmaizes radziņi ar ķimenēm, ko varēja nopirkt maizes veikalos.

Caunīšu saldskābmaize

Caunīšu saldskābmaize

Ja rudzu ierauga formas maizes recepte un cepšanas prasme pie manis atnāca viegli, tad ar saldskābmaizi nonācu ilgstošos radošos meklējumos.

Mūsu sadarbības partneri