Ķirbja zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ķirbja zupu gatavo teju ikvienā mājā, un lielās ogas var būt labs stiprinājums gavēņa laikā. Manā bērnībā nebija tik daudz dažādu šķirņu, arī zupa bija viena vienīga – ar mannas putraimiem, pienu un cukuru. No tiem laikiem ne vienam vien ir aizspriedumi un pārliecība, ka ķirbja ēdieni negaršo. Šodien lielo ogu varam izvēlēties dzeltenāku vai oranžāku, sulīgāku vai samtaināku. Zupai man labāk tīk tie miltainie – cepamais ķirbis (Uchiki Kuri), muskata ķirbis, riekstu vai sviesta ķirbis. Šiem visiem pašiem par sevi ir ļoti patīkama garša.

Zināms, ķirbis ir īstens hameleons, piemērosies saviem kaimiņiem uz nebēdu. Pats par sevi tas ir tik maigs, ka der gan desertiem, gan stingrākiem ēdieniem. Recepšu variācijas ir atkarīgas no dārzā vai ledusskapī pieejamā. Zupiņa var būt maigāka vai asāka, biezāka vai šķidrāka, ar vai bez piena produktu piedevām. Garšu var bagātināt ar dažādiem pipariem, selerijas sakni, papriku, rīvētu muskatriekstu vai timiāna lapiņām. Kam patīk, var zupai piebērt nedaudz koriandra sēkliņu, tikai ne par daudz, citādi zupa būs rūgta. Var zupai pievienot nedaudz svaigas citronu sulas. Vai uzbērt šķīvī apgrauzdētas ķirbju sēklas vai pievienot svaigā siera bumbu. Prasmīgi rīkojoties, piedevas var pārvērst ikvienas šķirnes ķirbjus visai smalkos ēdienos.

Mūsu mājās gadu gaitā ir izstrādājies ģimenei optimālais dārzeņu sastāvs pikanti sāļai, karstai ķirbja zupai. Obligātās sastāvdaļas bez paša galvenā varoņa ir sīpols, ķiploks, burkāns, svaigs ingvers un čili pipari. Vēlams arī Dzintarsiers. Pārējo gan var pamainīt no reizes uz reizi. Piedevās ķirbja zupiņai mums vislabāk garšo karstas siermaizītes.

Liels paldies Zanei Eniņai par ķirbi, no kā šoreiz vārīta zupa! Tādas dāvanas silda ne tikai sirdi, bet arī vēderu. Saulainajām ogām piemīt vēl viena laba īpašība – lielākos eksemplārus nekad nevar pieveikt viena ģimene. Ir tāds teiciens – kausim ķirbi! Uz to vajag saņemties un izvēlēties īpašu dienu. Tad apzvanām radus, draugus, un dalāmies ar visiem. Tā ķirbis var būt par iemeslu vēl kādu reizi satikt mīļus cilvēkus, apvaicāties, kā iet. Šajā digitālajā laikmetā tas ir jauks ķirbja blakus efekts.

Sastāvdaļas

  • Gabals ķirbja
  • Liels burkāns
  • 1 – 2 kartupeļi
  • 1 liels sīpols
  • 2 daiviņas ķiploka
  • Kausētais siers “Dzintars”
  • Gabaliņš svaigas ingvera saknes
  • Šķipsniņa maltu čili piparu
  • 1 lauru lapa
  • Saldais krējums vai trekns piens
  • Sviests un/vai augu eļļa cepšanai
  • Sāls

Pasniegšanai

  • Baltmaizes grauzdiņi ar sieru
  • Ķirbju sēklas vai sēkliņu maisījums pārkaisīšanai

Soļi

Solis 1

Nomizo saknes. Sīpolus un ķiplokus sagriež smalki, burkānu, ķirbi un kartupeļus sagriež lielos gabalos. Ingveru smalki sarīvē.

Solis 2

Katlā izkausē sviesta piku, pielej mazliet eļļas un ātri apcep sīpolus, pēc brīža pievieno burkānus un ķiplokus, maisot apcep vēl dažas minūtes, līdz visi dārzeņi kļuvuši zeltaini, bet nepārcepti.

Solis 3

Pielej nedaudz ūdens (vārīšanās laikā no dārzeņiem izdalīsies sula, tāpēc nav vajadzības pēc liela papildu šķidruma daudzuma), katlā met arī kartupeļu un ķirbja gabalus, lauru lapu un vāra, līdz visi dārzeņi ir mīksti. Palaikam pamaisa, lai visi gabali izvārās vienmērīgi.

Solis 4

Izņem lauru lapu. Visu sablendē viendabīgā masā. Nu nāk pats atbildīgākais – zupu nodarīt līdz ideālajai garšai un biezumam.

Solis 5

Pielej saldo krējumu un/vai pilnpienu (ja vēlas liesu zupiņu, var atšķaidīt ar ūdeni), piemet sāli, šķipsnu maltu čili piparu (man šie patīk labāk nekā svaigā pāksts, jo var labāk dozēt sev tīkamo siltumiņu), rīvēto ingvera sakni. Izmaisa, pagaršo un pieliek vēl šo un to, līdz panākta garšas pilnība.

Solis 6

Pasniedz ar ceptām siermaizītēm. Zupai var pārkaisīt ķirbja sēklas vai sēkliņu maisījumu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Cepeša zupa

Cepeša zupa

Cepeša zupu vārām, ja no iepriekšējās dienas palicis pāri cepetis. Receptes pamatu veido sastāvs, kādu to atceros no bērnības, kad zupu vārīja vecmāmiņa. Tolaik to sauca par zemnieku zupu, ja gatavoja no cepeša atlikuma, vai par nabagu zupu, ja vārīja no tā sauktajām “zupas izlasēm”.

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Mūsu sadarbības partneri