Cepti āboli

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/02/2019

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums, kad negribas gatavot neko sarežģītu un dārzā vai mājās ir gana daudz skābenu ābolu. Vēl tikai mazliet kanēļa un cukura, tad mielošanās var sākties. Ceptus ābolus var pārvērst izsmalcinātā viesību desertā, nežēlojot dažādas piedevas – medu, riekstus, ievārījumu, ogas, saldējumu, putotus olbaltumus, karameli – kas kuram labāk garšo. Ja vēlas šo saldo ēdienu pārvērst mazā priekšnesumā, pirms pasniegšanas var pārliet ar šļuku konjaka un aizdedzināt.

Vislabāk šim ēdienam der ‘antonovkas’, var būt arī ‘baltie dzidrie’, ‘rožāboli’, ‘grāvenšteini’ vai citi, bet tiem noteikti jābūt skābeniem āboliem. Saldās šķirnes cepoties nekad tik skaisti nepārvēršas maigās putās. Tiem jābūt no dārza, kuru nesmidzina ar ķimikālijām, jo jācep ar visu miziņu.

#Veģetārs ēdiens #Vegāns ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 12 skābenu ābolu
  • Cukurs, malts kanēlis pārkaisīšanai

Pasniegšanai

  • 250 ml saldā krējuma vai 0,5 l piena

Variantam ar pildījumu

  • 250 ml brūkleņu vai dzērveņu ievārījuma

vai

  • 250 ml svaigu brūkleņu vai dzērveņu ogu

vai

  • 250 ml riekstu, medus un sviesta maisījuma

Soļi

Variants 1

Ābolus nomazgā, liek uz cepamās pannas, cep cepeškrāsnī, līdz āboli kļūst mīksti un putaini. Nedaudz atdzesē. Ēd, pārkaisot cukuru un maltu kanēli, klāt piedzerot pienu. Piena vietā var pasniegt uzputotu saldo krējumu ar karoti cukura.

Variants 2

Ābolus griež vertikāli uz pusēm. Izdobj serdes tā, lai ābolu pusītes veido bļodiņas. Kārto uz cepamās pannas, pārkaisa ar cukuru un maltu kanēli, cep cepeškrāsnī, līdz āboli mīksti un putaini. Pasniedz tāpat kā 1. variantā.

Variants 3

Āboliem no augšas izdobj serdes tā, lai apakša paliktu vesela.
Dobumus pilda ar ievārījumu vai medus / riekstu / sviesta maisījumu. Cep cepeškrāsnī gatavus. Pirms pasniegšanas var apslacīt ar kādu stirpo alkoholu un uz mirkli aizdedzināt. Tālāk rīkojas tāpat kā iepriekš.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Mūsu sadarbības partneri