Napoleona kūka ar vārīto krēmu
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
30/03/2013
Napoleona kūka ir manas krustmātes Lidijas Priedes meistarstiķis, ģimenes jubileju reizēs gaidīts un pieprasīts. Recepti savulaik izmēģinājusi no V. Gustavas un I. Jansones 1977. gadā izdevniecībā Liesma izdotās pavārgrāmatas. Lidija atceras, ka tajos gados nopirkt jaunu pavārgrāmatu bija neticama veiksme. Grāmatas bija lētas (šī maksājusi 1.30 rubļus), bet nezināmu iemeslu dēļ netika iespiestas pietiekamā daudzumā, uzturot tādu kā mednieka azartu to iegūšanā. Ja tā laime bija piedzīvota un kārotā grāmata bija mājās, jau šis fakts vien garantēja eiforisku laimes sajūtu, vēl pirms kaut kas no tās tika pagatavots. Ja nu vēl esot izdevies izstāvēt vienu rindu pēc olām un otru – pēc sviesta (septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados olas un sviests bija starp produktiem, kuru atrašanās veikalu plauktos nebūt nebija ikdienišķa parādība), laimes sajūta pieauga vēl vairāk, un tad jau varēja ķerties pie kūku cepšanas.
Tā kā kūkai ir dots franču imperatora vārds, meklēju interneta resursos, kas tam par iemeslu. Versijas ir dažādas – no paša Napoleona laikiem, kur to saista ar Žozefīnes sirds iekarošanu, līdz 1912. gadam Krievijā, kur šāda kūkas recepte izstrādāta par godu 100 gadu uzvarai pār Napoleonu. Šī versija ticamāk izskaidrotu, kā franču karavadoņa vārdā nosaukta recepte ielavījusies padomju pavārgrāmatā, kurā kūku nodaļu ievada Kolhoznieku kūka un nobeidz Darbdienas kūka.
Lai gan vārds Napoleons uzreiz rada priekšstatu, ka kūka nākusi no Francijas, tur līdzīgu kūku no kārtainās sviesta mīklas sauc par Mille-feuille, “tūkstoš lapu kūka”. Citos avotos minēts, ka Napoleona kūkas nosaukums ir saistīts ar Neapoli. Dažādo stāstu autori tomēr ir viensiprātis, ka šādu kūku ceļš pasaulē, visticamāk, sācies no Francijas vai Itālijas. Latvijā tādu kūku saucam par krēmšniti. Par šnitēm kūkas savukārt sauc vācu valodas zemēs, tā apzīmējot kūkas, kuras vispirms cep lielā plātī un pēc tam sagriež šķēlēs. Kopīgais šīm kūkām ir tas, ka tās gatavo no kārtainas vai slāņainas svieta mīklas plāksnēm, starp tām pildot krēma kārtas. Virsu rotā ar drumstalām un pūdercukuru vai pārklāj ar cukura glazūru un rotā ar šokolādi vai karameli.
Cepot kūkas, varam mācīties par karavadoņiem, vēsturi un ģeogrāfiju. Bet dzīvē notiek tā. Karavadonis varbūt jau sen miris, bet kūkas dzīvo savu, daudz ilgāku dzīvi. Daudziem tās saglabājas saldās bērnības atmiņās, ko gribas ik pa laikam piedzīvot atkal un atkal.
Lidija grāmatas oriģinālo recepti laika gaitā uzlabojusi, mīklā ūdeni aizstājot ar skābu krējumu. Kūkas pagatavošanai vajag pāris stundu laika, un vēl pāris, lai krēms savilktos ar mīklas slāņiem. Šī kūka arī otrā dienā pēc cepšanas ir varen laba, ja vēl kāds gabaliņš ir palicis pāri. Atšķirībā no veikalos un kafejnīcās ar šādu nosaukumu nopērkamām kūkām, kurās jākožas uzmanīgi, lai krēms pa malām nešķīstu laukā, šis Napoleons ir trauslāks, drupanāks un vieglāk sagriežams. Pēc šīs receptes cepta kūka svērs aptuveni 2 kilogramus.

Sastāvdaļas
Mīklai
- 3 glāzes kviešu miltu (250 ml glāze)
- 1 glāze skāba krējuma
- 250 g sviesta
- 1 ēdamkarote etiķa vai degvīna (nav obligāti)
- 1 ola
Krēmam
- 0,5 l 3,5 % piena
- 5 olas
- 5 ēdamkarotes cukura olām un vēl nedaudz sviestam
- 5 ēdamkarotes miltu
- 200 g sviesta
- 15 g vaniļas cukura
- 1 citrona miziņa
- pēc izvēles pūdercukurs rotāšanai
Soļi
Solis 1
Miltus ber bļodā, turpat sagriež sviesta gabaliņus un ar nazi vai konditoru lāpstiņu iekapā, līdz masa kļuvusi viendabīga. Šādi sastrādāta mīkla būs trausla un slāņaina.
Solis 2
Pievieno olu un arī iekapā.
Solis 3
Tad pievieno krējumu, etiķi vai degvīnu (kādu no šiem pievieno, lai mīklas slāņi ir trauslāki, bet tas nav obligāti). Turpina kapāt, līdz sastrādāta viendabīga mīkla.
Solis 4
Ar rokām izveido kukulīti, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.
Solis 5
Pa to laiku gatavo krēma pirmo daļu. Mazā katliņā liek vārīties pienu, lielākā uzvāra ūdeni. Olas saputo ar cukuru un miltiem gaisīgā masā, karsto pienu tievā strūklā ieputo olu masā.
Solis 6
Olu masu lej atpakaļ mazajā katliņā, krēmu, nepārtraukti maisot, ūdens peldē karsē, līdz masa sabiezē krēma konsistencē. Krēms atdziestot vēl mazliet sabiezēs.
Solis 7
Krāsni ieslēdz uz 200 °C temperatūru. Mīklu sadala 4 daļās.
Solis 8
Izklāj plātis ar cepamo papīru. Mīklu sāk rullēt uz plāts, lai veidojot taisnstūra formu. Ja plāksnes malas nav taisnos leņķos, tās var ielocīt un rullēt vēl, kamēr izdodas plāni un smuki. Nav vajadzības panākt, lai visas kārtas būtu precīzā izmērā, jo pēc cepšanas tās tiks pielīdzinātas.
Solis 9
Mīklas plātni ar dakšiņu sabaksta, lai tā cepot nedeformētos.
Solis 10
Visas četras plātnes izcep gaiši brūnas. Mīkla kļūs viegla, drupana un slāņaina. Atdzesē.
Solis 11
Sviestam pievieno rīvētu citrona miziņu. Sviestu saputo ar vaniļas cukuru 2–3 ēdamkarotēm cukura, līdz tas izkusis.
Solis 12
Sviesta masai pa karotei pievieno vārīto masu, un turpina putot, līdz krēms kļuvis gaišāks, vieglāks un palielinās tilpumā.
Solis 13
Mīklas plātnes liek vienu virs otras un ar šķērēm apgriež vienādas. Ar nazi griežot, plātnes var ieplaisāt.
Solis 14
Nogrieztās malas liek bļodā un ar kartupeļu stampu saspiež drumstalās.
Solis 15
Krēmu sadala 5 daļās. Plātnes pārziež ar krēmu un kārto vienu virs otras.
Solis 16
Arī kūkas maliņas noklāj ar krēmu.
Solis 17
Ar drumstalām nokaisa kūkas virsu un maliņas.
Solis 18
Ar divām lāpstiņām kūku noceļ no darba virsmas un pārceļ uz skaista šķīvja.
Solis 19
Pēc vēlēšanās pārkaisa ar pūdercukuru. Pēc pāris stundām kūka būs savilkusies, to varēs sagriezt gabaliņos un pasniegt.
Solis 20
Priecīgu baudīšanu!

Saistītās receptes

Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.

Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.

Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Cik īsti ir vajadzīgas olas krēmam?
Nav rakstīts. Ir tikai rakstīts, cik cukuru vajag pievienot olām kas domātas krēmam.
Atvainojiet par neprecizitāti. Krēmam nepieciešamas 5 olas. Izlabosim arī pašā receptē.
5
Labdien! Sakiet lūdzu, ja liek galda etiķi vai arī pietiek ar 1 ēd.k.?
Noteikti pietiek, šajā receptē lietotais bija 9% parastais etiķis.
The best recepte, cepu kuku pirmo reizi un sanaca ideali. Mana milaka kuka. 🙂
Priecājamies! Nodosim šo ziņu kūkas autorei. Lai izdodas arī turpmāk, Ilze!
Cik kg kukas sanak no sada izejvielu daudzuma?
Labdien, Liene! Sarēķināju, ka kūka sver aptuveni divus kilogramus. Svaigu produktu svars pārsniedz 2 kilogramus, cepoties daļa mitruma izgaro, galā varētu būt 2 kg.
Paldies!
Super, izmēģināšu 18.novembrī
Lai labi izdodas, Baiba!
Paldies par recepti!Šīs kūkas esmu iemīlējis kopš kādiem 60 gadiem, kad mani vecāki veda mūs bērnus uz Rīgu. Napoleona kūkas tajos laikos bija garšīgākās kūkas Rīgas kafejnīcās. Pats nekad neesmu cepis, bet šodien noteikti izmēģināšu. Cepšu arī 18. novembrī, kad meitai būs apaļa jubileja! Ceru, ka izdosies.Jau tagad jūtu tās garšu! Paldies!
Kopš šī recepte ir mūsu mājas lapā, tā gandrīz katru dienu ir viena no populārākajām apskates ziņā. Laikam jau daudziem tā ir mīļa kūka. Ceru, ka izdosies gan šodien, gan uz meitas un arī Latvijas jubileju!
Paldies par labo recepti!!! Šodien izcepu un sanāca ļoti laba un garšīga!
Ļoti priecājamies līdz ar visiem kārumniekiem, kuriem tika šī burvīgā kūka! Lai veicas arī turpmākajos kūku meistarstiķos!
Labdien, sen mekleju iistu Napoleona kuukas recepti…esmu ljoti prieciga ka shodien, 30 decembrii atradu to. shii kuuka buus muusu Jaungada sagaidishanas galdaa riitvakar sagaidot Jauno 2014 gadu! Dzivojam taalu no Latvijas jau ilgus gadus un vienmer esmu pirkusi tikai gatavo sasaldeto miiklu Napoleonam. Beeidzot vareshu pati gatavot visu kuuku, no A liidz Z ! Vienigais jautajums…vai drikst gatavot kuuku shovakar 30 decembrii un likt galdaa riit, VECGADA vakaraa jeb labaak
to dariit riit, 31 decembrii. kaa buus pareizaak???? Liels paldies jau ieprieksh par ieteikumu !!!
Labdien, Ivonna! Droši varat gatavot kūku jau šodien. Tai ir vēlams kādu laiku savilkties, pēc dienas tā kļūst tikai vēl labāka. Lai izdodas, un laimīgu Jauno gadu!
Iekārdinājāt mani! Noteikti pamēģināšu arī es!Esmu pārliecināta, ka izdosies!
Lai veicas, Inta!
paldies par recepti! jautajums – uz cik gradiem un kada rezima jacep?
Elektriskajā plītī var cept uz 180-200 grādiem. Gāzes plītī tas varētu būt drusku virs vidējā karstuma. Laiks ir apmēram 10 minūtes, bet katrā plītī var nedaudz atšķirties. Jāskatās, kad plāksne kļūst gaiši brūna, viegla un drupana. Pirmo plāksni cepot, var uzņemt laiku.
sveiki,cik smaga sanak si kuka pec Jusu receptes???
Sveika, Zane! Kā jau iepriekš komentāros minēts, gatavas kūkas svars būs aptuveni 2 kg. Ielikšu šo teikumu arī pie pamatteksta, ja reiz ir šāda interese. Acīmredzot, tas ir svarīgi, plānojot viesības.
loti garsigi sanaca,recepte super
Guna, no sirds priecājamies, ja izdevās un garšoja!
Taisīju dubulto variantu – uz tiem 4 kg. sanāca gana gardi, bet jāsaka, ka uz dubulto variantu labāk būtu 11 vai 12 kārtas rullējusi, bija nedaudz par biezu daža laba. Bet tā jau gardi!
Sveika, Sandra! Paldies, ka padalījāties ar šo pieredzi. Ja kāds vēl mēģinās dubulto, varēs ņemt šo vērā. Garšīgus un priecīgus svētkus jūsu mājai no mūsu mājas!
Paldies! Burvīgi!
Lai labi garšo!
Sveiki! vēlējos uzzināt kādā temperatūrā un cik ilgi aptuveni jācep plātnes?
Sveika, Krista! Kā jau tekstā rakstīts, Lidija cepa 200 grādu karstā krāsnī (elektriskajā). Plāksnes ir plānas, pēc kādām 10 minūtēm jāsāk skatīties – gatavas tās ir gaiši brūnas, vieglas un drupanas.
Sveiki, vēlos noskaidrot, vai obligāti ir jāpievieno etiķis, un ko tas dod īsti? Jo etiķis galīgi nesaistās ar saldo ēdienu.
Sveika, Kristīne! Oriģinālajā receptē etiķis ir minēts. Šķiet, etiķis vai spirts šādām mīklām tiek pievienots, lai radītu noteiktu reakciju. Iespējams, lai mīkla būtu kraukšķīgāka. Es pati esmu cepusi arī bez tā, ir gluži labi.
Sveikas meitenes,rakstu bez garumzimem datora vainas del.
Pirmo reizi meginaju cept torti,saku ar so!
varbut zinat kadel man varitais krem ta ar palika krema konsistence,nepalika tads ka bilde,tads stingras smerejamas konsistences.
Paldies jau ieprieks!
Sveika, Lita! Visticamāk, ka pārāk īsu brīdi bija karsēta piena-olu masa. Tai ir tendence dziestot vēl mazliet sabiezēt. Ja tā ir pietiekami stingra, kad beidz karsēt, tad noteikti būs laba arī pēc atdzišanas. Vai varbūt olas bija mazāka izmēra? Galvenais nebētāt par pirmo neizdošanos, nākamreiz noteikti izdosies labāk!
Labdien,nav par maz cukura 5 ēd k uz 2 kg kūku?Paldies.
Sveika, Inga! Iespējams, tieši tas, ka kūka nav ļoti salda, ir viens no tās panākumu cēloņiem. Vēl jau nedaudz cukura pievieno sviestam.
Paldies par recepti, kuka loti garda sanac! Izdevas viss ar pirmo piegajienu!
Krems kukai loti garsigs!
Cik saprotu, kreema variacijas var but dazhadas?! Ka isti pagatavot sviesta kremu, jo garsa atskirsies no si krema!
Paldies JUms!
Labdien!
Gribēju noskaidrot par vanilīncukuru, kurā brīdi to pievieno krēmam?….Šodien gatavošu šo kūku otro reizi, pirmā reizē sekoju pa soļiem un izlaidu vanelīncukuru, bet kūka protams tāpat bij garda…Vēlos atzīmēt, ka es to papildināju ar svaigi blenderētām krūmmelenēm, kuras liku kopā ar krēmu divās kārtās un bij labi.
Lai jauka Jums diena!
Labdien, Kristīne!
Ja vēlaties mēģināt kūku ar svieta krēmu, varbūt var ņemt recepti no Cielaviņas, tikai nelikt klāt kakao pulveri. Recepte šeit: http://www.garsigalatvija.lv/torte-cielavina/
Labdien, Kristīne! Vanilīna cukuru pievieno, kad saputo kopā vārīto olu masu ar sviestu. Bet nebūs bēda, ja pievienos kādā citā brīdī. Ogas noteikti kūku jauki papildina gan garšas, gan krāsas ziņā. Lai izdodas turpmākie eksperimenti!
Sveiki! Kas varētu būt par iemeslu tam, ka neizdevās krēma konsistence. Tas tā arī nesabiezēja. Palika šķidrs..
Sveika, Katrīna! Man pašai šāda problēma nekad nav bijusi. Varbūt vaina olās, tās mēdz būt dažādu izmēru. Ja olas mazas, vajadzētu ņemt pēc skaita vairāk. Vēl varbūt par īsu sildīšanas laiks. Vārītais krēms prasa pacietību, lēnu un pamatīgu maisīšanu, un tad vienā brīdī viss notiek. Uz elektriskās plīts var likt katliņu uz paša zemākā sildīšanas režīma, tad sabiezē ātrāk, bet masa ir kunkuļaināka. To atkal var novērst ar izblendēšanu. Lai veicas nākamreiz labāk!
Mīkla gaida ledusskapī un šovakar mēģināšu atkal. Olas bija vidēja izmēra. Varbūt vairk miltus vai cukura? Karsēju ilgi, kādu pus h..
Ļoti ceru, ka otrajā piegājienā viss izdevās labi! Cukura daudzums biezumu neregulē, tad jau drīzāk milti. Ja pieliek par daudz miltu, nebūs tik laba garša. Kviešu miltu vietā var izmēģināt kukurūzas miltus, tos var likt vairāk, saglabājot labās garšas īpašības.
Paldies par recepti!!
Un – priecājos līdzdalīt, ka šī recepte ir saistoša arī celiakijas slimniekiem, jo ar pirmo reizi izdevās arī no bezglutēna miltiem (Schar gluten-free Bread-Mix, kas nopērkami Rimi)!
Gatavoju rītdienas Vecgada galdam, taču nenocietāmies un pagaršojām jau šodien. Dēls, kurš 16 gadus ievēro bezglutēna diētu, pat nezināja, kas tas ir – Napoleona kūka, nu atzina, ka ir vienkārši izcili! Arī pati nevaru nepievienoties. 🙂 Jāpiebilst, ka mūsu – bezglutēna tortes un kūkas – Rīgas bezglutēna kafejnīcās ir vienkārši ārprātīgās cenās (piemēram, piparkūku mīkla cvienā no tām maksā 20 eiro kg!), tāpēc šis ir arī ļoti veiksmīgs finansiāls ieguvums.
Gatavoju no lauku olām, kas joprojām bija košas jo košas un piedod īpāsu dzeltenumu.
Paldies, paldies, paldies! Un svētīgu Jauno gadu!
Sveika, Guna! Ļoti priecājamies līdz ar jums par receptes celiakijas diētas versiju. Nesen kāda Austrālijā dzīvojoša sieviete – ēdienu blogere izstrādāja Bišu dūriena recepti celiakijas slimniekiem. Viņa pati jau 15 gadu garunā meklē un atrod veidus, kā dzīvot ar baudu un pilnvērtīgi, un šo diagnozi uztver kā izaicinājumu.
Varbūt noder saites: https://cookingwithoutgluten.wordpress.com/2015/11/14/gluten-free-poppy-seed-scrolls-with-soft-chocolate-icing/,
https://cookingwithoutgluten.wordpress.com/2015/12/01/gluten-free-bee-sting-cake/
Laimīgu un veiksmīgu Jauno gadu!
Piedodiet par neprofesionālu jautājumu. Olas puto tikai dzeltenumus, vai kopā ar baltumiem?Paldies.
Krēmam puto visu kopā.
Sveiki. Vai sviestam ir jābūt ar sāli vai bez? Varbūt iesakiet kādu konkrētu sviesta nosaukumu. Paldies
Sveika, Līga! Sviestam nav vajadzīgs sāls – ja pie mīklas tas netraucētu, tad pie krēma noteikti nebūtu vēlams. Par ražotāju – esam gatavojuši no visdažādākajiem. Galvenais, lai tauku procents nebūtu zem 82 %. Un sviestam jābūt svaigam, nevajadzētu pirkt tādu, kuram tūlīt beigsies derīguma termiņš.
Labdien!
Izlasīju visus komentārus, bet tāda problēma kā man nebija- ļoti grūti bija mīklu izrullēt, tā lipa pie ruļļa un plēsa mīklu nost no cepamā papīra.Cepu jau otrreiz, un atkal tas pats. Kur vaina?
Paldies
Sveika, Anna! Ja mīkla stipri līp pie ruļļa, tai vajag pārkaisīt miltus. Var pimrs rullēšanas pabērt miltus uz galda vai dēļa un sadalītos mīklas gabaliņus apvārtīt no visām pusēm. Tas noteikti līdzēs. Lai veicas!
Labdien,tomer mikla man labak patik kad neliek etiķi.es taisu bez etika un sanak loti garda un pufiga.
Labdien, Kristīne! Šeit publicējām recepti, kāda tā bija vecajā grāmatā. Katrs to var uzlabot pēc savas patikšanas. Paldies, ka dalījies pieredzē, varbūt citi arī pamēģinās bez etiķa.
Sveiki.
Mervieniiba viena glaaze? Kaa to paartulkot citaadaa meervieniibaa?
Paldies.
Sveiki, Emīl! Ja mājās ir svari, ieteicams paņemt kādu trauku (glāzi, krūzi, bļodiņu), kurā ietilpst 250 ml ūdens. Tad tādā līmenī jānomēra attiecīgi arī citi produkti pēc apraksta.Var izmantot arī jogurta trauciņu, kura tilpums ir 250 ml. Vai burciņu.
Vai rullējot mīklu tā katru reizi ir jāpārloka, vai arī vienkārši izrullē plānu taisnstūri?
Sveika, Lelde! Šī ir ātrā kārtainā mīkla, izrullē plānu un cep uzreiz. Tur jau tas jaukums. Kārtiņas veidojas no tās ilgās kapāšanas sākumā. Kaut arī vizuāli šķiet, ka mīkla ir diezgan viendabīga, cepoties notiek brīnumi.
Ļoti garšīga! Nu jau taisu otro reizi. Viegli un ātri pagatavojama.
Paldies, lai izdodas otro un vēl citas reizes iepriecināt jubilārus un vienkārši kārumniekus!
Izcepām šodien, ēdīsim rīt, padalīšos iespaidos, bet jau tagad varu teikt, ka krēms tik garšīgs, ka bērni bija gatavi izēst krēma bļodu tāpat:-)
Gruutiibas ir un paliek ar taam olaam! Rakstiits 5as olas. BEEEET vesela ola vai tik dzltenums.
Esmu ASV. Mums pusdivpadsmit naktii. Izmantoju bezgluteiina cepammiltus. Miikla un cepiens uz efef! Cepos par olaam kreemam. Tachu bez baltumiem!!! 5 olu dzeltenumi vai kaa! neriskeeju un maisiiju tik dzeltenumus. Neesmu gluzji iesaaceeja, bet… Kreems ritiigi labs. Saakshu kraameet kuuku. Mana oma viduu lika veel bruuklenju vai dzeervenju maisiijumu. Man nav. Likshu skaabumam avenes.
Svaika, Inguna! Šajā receptē krēmam lieto visu olu, gan baltumu, gan dzeltenumu. Ja izdevās labi tikai no dzeltenumiem, arī ir ok. Par ogām – protams, ir brīvas improvizācijas iespējas. Noteikti neko nevar sabojāt ar kādu skābu ievārījumu vai svaigām ogām.Vienīgi jāņem vērā, ka receptē uz visu kūku lietots maz cukura. Lai garšīgi!
Par šo recepti varu teikt visslavinošākos vārdus! Izdevās lieliski!
Priecājamies, Arvīd! Lai izdodas arī turpmāk!
Lieliska recepte. Izmantoju jau 2 gadus. Mani kolēģi saka, ka šī ir vislabākā kūka. es ļoti variēju ar pildījumiem, lieku arī ievārījuma kārtu, pavasarī ieliku aveņu sorberta kārtu. Izcili.
Šodien atkal esmu pie šīs receptes, jo gribu mēģināt uzcept kārtainās ābolkūkas. Ceru, ka iznāks lieliski.
Paldies, Agita, priecājamies, ja recepte iedvesmo jauniem radošiem risinājumiem! Un vēl – lielo kūku labākā īpašība, ka ar tām varam dalīties ar saviem draugiem, radiem un kolēģiem. Lai garšīgi arī turpmāk!
Sveiki! Paldies par recepti! Sakiet, lūdzu, kādā izmēra sanak torte? Apmēram. Paldies!!!
Kā jau te iepriekš komantāros rakstīju, svarā būs ap diviem kilogramiem, bet izmēru variet veidot pēc savām vajadzībām. Kārtas var arī veidot pēc izmēra mazākas, bet pēc skaita vairāk.
Sakiet,cik liela ir cepampanna,cik liela iznaak kūka?
Pamatnes ir apmēram 30×30 cm lielas, kad nogriež liekās maliņas.
Es no 4 daĻām uztaisīju 6, respektīvi, izcepu 6 kārtas un vēl mazliet, kas palika pāri, lai būtu, ko sadrupināt. Bija bažas, ka tās kārtas, pēc cepšanas, sanāks paŗāk biezas, tāpēc centos rullēt plānākas (pēc skata gan līdzīgi kā šeit, fotogrāfijā). Līdz ar to, no 4 mīklas daļām man beigās sanāca 6, respektīvi, izcepu 6 kārtas un vēl mazliet, kas palika pāri, lai būtu, ko sadrupināt. bet – šķiet, ka laikam par plānu esmu tās izrullējusi, – vai arī kas cits pašai mīklai, – jo mīklas kārtas nav slāņainas – tā, kā tās izskatās fotogrāfijā ( kurā griež ar šķērēm malas) .
Mazliet nogaršōju no maliņas – garša ir līdzīga pēc cepumiem, krekeriem.. Nez, īsti nav pārliecības, vai sanāks tāda, uz kādu es ceru 🙂 Nu, redzēsim.. Krēmu gatavošu un smērēšu rīt, tad arī varēšu zināt, kā kopā garšos.. Bet jebkurā gadījumā, paldies par izmeļošu recepti, no visām, kas pieejamas, izvēlējos tieši šo. Kūkas cepu bieži, un garšīgas, un smalkas ;), bet Napaleons kaut kā bija izpalicis. Tad nu šī pirmā reize, tāpēc es tā “taustos” 🙂
Labdien, Ilze! Mēs esam cepuši vienmēr vienādi, no četrām kārtām. Slāņainums veidojas no mīklas pacietīgas sakapāšanas sākuma stadijā. Jo ilgāk kapā, jo slāņaināka mīkla. Un sviestam jābūt aukstam. Pašām mīklas plāksnēm pēc izcepšanas nav izteiktas garšas, bet kopā ar krēmu veidojas īstais smeķis. Ceram, ka galu beigās viss tomēr būs izdevies garšīgi.
Taisīju pirmo reizi,un sanāca garda! Tik receptē nav norādīts kurā brīdī jāliek vaniļas cukurs,es liku pusi sākuma krēmam pusi kuļot sviestu krēmam! Bet pēc garšas liekas ka vajadzēja likt sākuma krēmam kad puto olas ar miltiem un cukuru tad arī jāliek laikam tas viss vaniļas cukurs!
Paldies,recepte laba! Cepšu vēl!
Paldies par vērību, tūlīt palabosim – vaniļas cukurs krēmam jāpievieno kopā ar parasto cukuru, kad sāk putot sviestu.
Pamēģināju, bet vēl gaidu, lai kūka ievelkas.
Izsmējos, kad gatavo mīklu griezu ar šķērēm.
Nejauši atklāju Vācijā veikalā nopērkamu vārītā krēma pulveri.Vēl var nopirkt samaltus lazdu riekstus. Pamēģināšu drumstaliņu vietā.
Tā es gatavojos pārsteigt vīru Valentīna dienā, jo šī kūka ir vienīgā , kas viņam garšo.
Paldies, ka dalījāties ar recepti un devāt iedvesmu gatavot ;))
Sviecieni Valentīna dienā! Ikviens vīrs priecātos par šādu dāvanu, nav šaubu. Un ar lazdu riekstiem neko nevar aizšaut greizi, droši vien būs kraukstīgāka virsiņa. Lai izdodas šodien un arī turpmāk!
Ilgi meklēju labu un vieglu recepti Napaleonam. Agrāk, kad dzīvoju LV un kūku cepu uz katriem svētkiem un ciemiņiem ļoti garšoja, bet nu jau ilgus gadus dzīvoju UK un recepti aizmirsu. Mēģināšu šodien pat uz meitas drauga ( anglis) dzimšanas dienu. Ceru, ka izdosies!
Paldies par receptēs labo izklāstu.
Anita
Lai izdodas, Anita! Turam īkšķus!
Labdien! Sakiet, kāds ir izmantotais cepešpannas izmērs? Jau iepriekš “paldies”!
Labvakar, Gita! Pannas izmērs ir 42x36cm. Lai veicas!
Loti garsiga kuka ,paldies par recepti.
Ņemiet par labu, Jelena, priecīgus Jāņus!
Thank you very much for amazing recipe! Puff pastry came out delicious and I used Crème diplomat (pasty cream+whipped cream) instead!