Skābu kāpostu zupa

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī nu ir viena patiešām latviska zupa, ar ko tik jauki iesākt rudeni, izturēt ziemu un sagaidīt pavasari. Ļoti vienkārša, izcili garšīga un arī veselīga. Tā kā mūsu ģimenē nav veģetāriešu, neesam mēģinājuši, bet pieļauju, ka arī bez gaļas šī zupa ir ļoti laba.

Vislabāk, ja kāposti pašu skābēti (kā to paveikt, lasi šeit). Ja tādu nav, var labi izlīdzēties ar zemnieku tirdziņos nopērkamajiem. Tirgotājam jāvaicā tieši zupas kāposti. Tie, kas paredzēti svaigai ēšanai, ir saldāki. Mani allaž dara uzmanīgu ļoti balti tirgū nopērkami kāposti, jo tas norāda uz iespējamu etiķa pievienošanu, kas šajā gadījumā nu nekādi nav vajadzīgs. Esmu par to tirgū aprunājusies – tirgotāji saka, ka dabīgā veidā skābētos kāpostus ar ķimenēm nepērkot, jo tie esot tumšāki un cilvēkiem tik labi nepatīkot tieši izskata dēļ. Ja man jāizvēlas, tad labāk paņemu lielveikala plauktā tumšākus, bet bez etiķa piedevas.

Gaļu var izvēlēties pēc apstākļiem un rocības – der gan klasisks cūkgaļas gabaliņš ar kauliņu, gan ribiņas vai zupas izlases, gan stilbiņš. Mēs parasti vārām ar svaigu gaļu, bet zinu, ka šo zupu mēdz vārīt arī ar žāvējumu.

Tā kā skābā vidē kartupeļus nevar izvārīt mīkstus, tos gatavo atsevišķi un ēd klāt. Te nu ir iespējas visādām variācijām – var uzvārīt kartupeļus mundierī, tas ir visvienkāršāk. Otrā dienā šos mundiera kartupeļus var sacept uz pannas, sagrieztus gabaliņos. Svētdienās, kad visi mājās un sēžas pie pusdienu galda kopā, var atļauties kartupeļus sacept cepeškrāsnī, nomizotus, uz pusēm vai četrām daļām sagrieztus, ierīvētus ar sāli un eļļu. Šādi tie jāēd tūlīt, tikko no krāsns izvilkti. Atdzisuši tie zaudē labo garšu, un to nevar atgūt ar sildīšanu.

Toties zupu gan var sildīt, tā arvien tikai kļūst gardāka. No veciem laikiem ir teiciens, ka kāposti, uzsildīti septīto reizi, pārvēršas par gaļu. Mūsu ģimenē pie šīs zupas nevienam negaršo skābs krējums, bet zinu, ka ir cilvēki, kuri krējumu liek klāt ikkatram ēdienam, arī skābiem kāpostiem. Kam garšo svaigi sīpoli, var smalki sagriezt un pievienot krietnu sauju zupā tieši pirms ēšanas. Kam sīpoli negaršo, var pievienot lociņus. Būsim stipri un veseli līdz pat pavasarim.

Sastāvdaļas

  • cūkgaļa– stilbiņš, ribiņas vai cits gabals, apmēram 1 kg
  • pāris sauju miežu putraimu (var arī grūbas vai auzu pārslas pēc izvēles)
  • 1,5 kg skābu kāpostu
  • nomizots un sarīvēts burkāns pēc izvēles
  • ķimeņu sēklas (ja tās jau ir liktas pie skābēšanas, mazāk, ja nav, tad vairāk)
  • sāls
  • 2 lauru lapas
  • pipari pēc garšas

Pasniegšanai

  • atsevišķi vārīti vai cepti kartupeļi
  • svaigs sīpols vai zaļie sīpolloki
  • ja kādam garšo, var pievienot skābo krējumu

Soļi

Solis 1

Gaļu liek lielā katlā, aplej ar ūdeni, uzvāra, noputo.

Solis 2

Pievieno putraimus, (ja pievieno rīvētu burkānu, to arī liek klāt) un kāpostus ar visu sulu. Ja kāposti ļoti skābi, sulu var nospiest un kāpostus pirms vārīšanas noskalot. Vāra gandrīz gatavus. Laiks var atšķirties no vienas līdz trīs stundām – ja kāposti skābēti vecā mēnesī, tie izvārās ātrāk.

Solis 3

Gatavo kartupeļus – uzvāra ar miziņu vai uzcep (uz pannas šķēlītēs vai cepeškrāsnī, grieztus uz pusēm vai četrās daļās, ierīvētus ar sāli un eļļu).

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Meža sēņu zupa

Meža sēņu zupa

Sēņu zupu šodien vārījām no bērzlapēm. Tās ir saaugušas tik skaistas, daždažādās krāsās, mazie podiņi vai kā saulessardziņi atvērušās cepurītes. Jā, tieši saulessardziņi, jo lietus šogad mūs pārāk nenomoka.

Ķirbja zupa

Ķirbja zupa

Ķirbja zupu gatavo teju ikvienā mājā, un lielās ogas var būt labs stiprinājums gavēņa laikā. Manā bērnībā nebija tik daudz dažādu šķirņu, arī zupa bija viena vienīga – ar mannas putraimiem, pienu un cukuru.

Mūsu sadarbības partneri