Kāpostu skābēšana

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Rihards Puriņš (Ogres balss), Valdis Ošiņš 

Nez, vai ir vēl kāds dārzenis, kas būtu tik ļoti mitoloģizēts kā kāposts. Kāpostos atrod bērnus. Tos meklē maciņā. Kāpostus pasniedz viesībās, lai norādītu, ka viesiem nu laiks mājās. Tie tiek izvārīti nedēļai, lai ikdienas steigā vairākas dienas nav jādomā, ko galdā likt. Tie tiek tradicionāli šmorēti svētku galdam gan Mārtiņos, gan Ziemassvētkos, nodrošinot nepieciešamo kārdinošo svētku smaržu mākoni latviešu mājās.

Apceļojot pasauli, skābus kāpostus var nogaršot ne vienā vien valstī. Bet mūsu tradicionālā metode, pie kā esam pieraduši, daudziem latviešiem šķiet vienīgā īstā un pareizā. Lai gan kāpostu skābēšana it kā ir ļoti vienkārša, tomēr ir jāievēro vairākas lietas. Ar Madonas puses recepti dalās Maija Kļaviņa: galviņām jābūt plakanām, baltām un cietām (zaļās lapas jāņem nost). Jāvēro mēness fāzes – ja vēlas cietus un kraukšķīgus kāpostus, skābē jaunā mēnesī. Ja mīkstus, kas ātri izvārās, tad vecā.

Paldies fotogrāfam Rihardam Puriņam, kurš laipni atļāva publicēt savas ģimenes fotogrāfijas kāpostu skābēšanas dienā (http://www.ogresbalss.lv/?p=3761). Ja jūsu ģimenē ir bērni, kuri nevēlas ēst dārzeņus, no sirds ieteiktu ko tādu paveikt kādā rudens vai ziemas  svētdienā kopā ar mammu, tēti, vecmāmiņu vai vectētiņu. Kad esi piedalījies šādā talkā, pielicis roku, smalcinājis, stampājis, sālījis, maisījis, provējis, gaidījis, kad tas viss taps gatavs – kā gan var negaršot?

Pielieku vēl dažus ticējumus par kāpostiem,
atrastus mājas lapā http://valoda.ailab.lv

Kāposti jāliek skābēt jaunā mēnesī, ja liek vecā mēnesī, tad ir ļuperīgi (mīksti).
/H. Skujiņš, Aumeisteri./

Kāposti nav jāliek skābēt, kad žīdi sāk būdiņās sēdēt.
/P. Š., Preiļi./

Kāpostus stampājot, nedrīkst pirst un pirkstus pie baļļas malas tīrīt, lai kāposti neizmīkš.
/K. Jansons, Plāņi./

Kāpostus skābējot, vajaga pār mucu sabučoties, tad būs saldi kāposti.
/A. Šulcs, Krievijas pierobeža./

Lai mums visiem jautra un veiksmīga skābēšana, stipras ģimenes, daudz bērnu un pilni maciņi!

Sastāvdaļas

  • baltas, cietas, plakanas kāpostgalvas
  • sāls
  • cukurs
  • ķimenes
    (proporcijas skatīt receptē)

Soļi

Solis 1

Ņem jebkura izmēra kāpostgalvas, attīra no ārējām lapām.

Solis 2

Sataisa garšvielu maisījumu: divas ēdamkarotes sāls, viena ēdamkarote cukura, ķimenes pēc gaumes.

Solis 3

Saēvelē kāpostus pēc gaumes rupji vai smalki, pa kārtām liek mucā kāpostus, pārkaisot ar garšvielām (standarts: uz 1 kg kāpostu 20 g sāls un 10 g cukurs).

Solis 4

Ar masīvu koka stampu kārtas labi sastampā, līdz parādās sula.

Solis 5

Kad trauks pilns uzliek slogu tur siltumā no 3–7 dienām (atkarībā no temperatūras telpā, siltumā vajag mazāk laika), līdz izskābst – sasniedz vēlamo skābumu.

Solis 6

Pēc izskābšanas kāpostus ņem laukā no mucas, liek stikla 3-5l burkās, nes vēsā pagrabā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Medus piparkūkas

Medus piparkūkas

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Rudzu piparkūkas

Rudzu piparkūkas

Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Mūsu sadarbības partneri