Otrdiena, 28 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Rihards Puriņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kāpostu skābēšana

img_7618

Nez, vai ir vēl kāds dārzenis, kas būtu tik ļoti mitoloģizēts kā kāposts. Kāpostos atrod bērnus. Tos meklē maciņā. Kāpostus pasniedz viesībās, lai norādītu, ka viesiem nu laiks mājās. Tie tiek izvārīti nedēļai, lai ikdienas steigā vairākas dienas nav jādomā, ko galdā likt. Tie tiek tradicionāli šmorēti svētku galdam gan Mārtiņos, gan Ziemassvētkos, nodrošinot nepieciešamo kārdinošo svētku smaržu mākoni latviešu mājās.

Apceļojot pasauli, skābus kāpostus var nogaršot ne vienā vien valstī. Bet mūsu tradicionālā metode, pie kā esam pieraduši, daudziem latviešiem šķiet vienīgā īstā un pareizā. Lai gan kāpostu skābēšana it kā ir ļoti vienkārša, tomēr ir jāievēro vairākas lietas. Ar Madonas puses recepti dalās Maija Kļaviņa: galviņām jābūt plakanām, baltām un cietām (zaļās lapas jāņem nost). Jāvēro mēness fāzes – ja vēlas cietus un kraukšķīgus kāpostus, skābē jaunā mēnesī. Ja mīkstus, kas ātri izvārās, tad vecā.

Paldies fotogrāfam Rihardam Puriņam, kurš laipni atļāva publicēt savas ģimenes fotogrāfijas kāpostu skābēšanas dienā (http://www.ogresbalss.lv/?p=3761). Ja jūsu ģimenē ir bērni, kuri nevēlas ēst dārzeņus, no sirds ieteiktu ko tādu paveikt kādā rudens vai ziemas  svētdienā kopā ar mammu, tēti, vecmāmiņu vai vectētiņu. Kad esi piedalījies šādā talkā, pielicis roku, smalcinājis, stampājis, sālījis, maisījis, provējis, gaidījis, kad tas viss taps gatavs – kā gan var negaršot?

Pielieku vēl dažus ticējumus par kāpostiem,
atrastus mājas lapā http://valoda.ailab.lv

Kāposti jāliek skābēt jaunā mēnesī, ja liek vecā mēnesī, tad ir ļuperīgi (mīksti).
/H. Skujiņš, Aumeisteri./

Kāposti nav jāliek skābēt, kad žīdi sāk būdiņās sēdēt.
/P. Š., Preiļi./

Kāpostus stampājot, nedrīkst pirst un pirkstus pie baļļas malas tīrīt, lai kāposti neizmīkš.
/K. Jansons, Plāņi./

Kāpostus skābējot, vajaga pār mucu sabučoties, tad būs saldi kāposti.
/A. Šulcs, Krievijas pierobeža./

Lai mums visiem jautra un veiksmīga skābēšana, stipras ģimenes, daudz bērnu un pilni maciņi!

Sastāvdaļas

baltas, cietas, plakanas kāpostgalvas

sāls

cukurs

ķimenes

(proporcijas skatīt receptē)

Darba gaita

1. Ņem jebkura izmēra kāpostgalvas, attīra no ārējām lapām.

2. Sataisa garšvielu maisījumu: divas ēdamkarotes sāls, viena ēdamkarote cukura, ķimenes pēc gaumes.

3. Saēvelē kāpostus pēc gaumes rupji vai smalki, pa kārtām liek mucā kāpostus, pārkaisot ar garšvielām (standarts: uz 1 kg kāpostu 20 g sāls un 10 g cukurs)

4. Ar masīvu koka stampu kārtas labi sastampā, līdz parādās sula.

5. Kad trauks pilns uzliek slogu tur siltumā no 3–7 dienām (atkarībā no temperatūras telpā, siltumā vajag mazāk laika), līdz izskābst – sasniedz vēlamo skābumu.

6. Pēc izskābšanas kāpostus ņem laukā no mucas, liek stikla 3-5l burkās, nes vēsā pagrabā.

6 komentāri

  1. Biruta
    29/10/2014 at 16:16

    Ja kapostus skabe jautra kompanija tad kaposti ir loti garsigi un no garsigiem kapostiem iznak -garsigi edieni!

    • garsigi
      29/10/2014 at 17:57

      Sveika, Biruta! Tā tiesa, zinām ģimenes, kuras ik rudeni rīko kāpostu skābēšanas talkas. Kopā jautrāk, laiks rit ātrāk, un kāpostiem ar klāt cita vērtība.

  2. Tā ir
    08/11/2015 at 21:18

    Tā tik tiešām ir.Un tam visam mīlestību jāpieliek arī ir.:)

    • garsigi
      09/11/2015 at 03:01

      Paldies! Tas tiesa, bez mīlestības virtuvē nav ko darīt!

  3. vitolds
    20/11/2015 at 10:27

    Mana recepte: Uz 10 kg -150 g sāls. 100 g cukurs un 20 g ķimenes. skābēju jaunā mēnesī ap 23-25 gr. pē celsija. Pēc 3-4 dienām sastampāju 2 vai 3 litru burkās un nesu uz pagrabu. Sulu, kas paliek pāri mucas dibenā – saleju atsevišķās burkās. Ik pa brīdim burkas pagrabā pārbaudu, un ja šķidrums kāpostus neklāj, tad papildinu lai virs kāpostiem vienmēr būtu šķidrums. Šādi skābēju jau gadus 20, un vienmēr sanāk super garšīgi< krakšķīgi kāposti.

    • garsigi
      20/11/2015 at 12:49

      Sveiks, Vitold! Paldies par dalīšanos ar savu recepti un pieredzi. Man patīk vārdiņš “krakšķīgi”! Kaut droši vien tas radies, ātrumā rakstot, bet man ļoti patīk vārdu salikums “krakšķīgi kāposti”!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas