Kāpostu skābēšana

Aprikožu ievārījums. Aprikožu marmelāde

Aprikožu ievārījums ir jāvāra katru vasaru. Viens no pirmajiem ievārījumiem, ar ko atklāt sezonu, un tas ir viens no maniem visvisvis… nujā, kādai burciņai vienmēr ir jābūt ledusskapī.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Rihards Puriņš (Ogres balss), Valdis Ošiņš 

28/01/2014

Nez, vai ir vēl kāds dārzenis, kas būtu tik ļoti mitoloģizēts kā kāposts. Kāpostos atrod bērnus. Tos meklē maciņā. Kāpostus pasniedz viesībās, lai norādītu, ka viesiem nu laiks mājās. Tie tiek izvārīti nedēļai, lai ikdienas steigā vairākas dienas nav jādomā, ko likt galdā. Tie tiek tradicionāli šmorēti svētku galdam gan Mārtiņos, gan Ziemassvētkos, nodrošinot nepieciešamo kārdinošo svētku smaržu mākoni latviešu mājās.

Apceļojot pasauli, skābus kāpostus var nogaršot ne vienā vien valstī. Bet mūsu tradicionālā metode, pie kā esam pieraduši, daudziem latviešiem šķiet vienīgā īstā un pareizā. Lai gan kāpostu skābēšana it kā ir ļoti vienkārša, tomēr ir jāievēro vairākas lietas. Ar Madonas puses recepti dalās Maija Kļaviņa: galviņām jābūt plakanām, baltām un cietām (zaļās lapas jāņem nost). Jāvēro mēness fāzes – ja vēlas cietus un kraukšķīgus kāpostus, skābē jaunā mēnesī. Ja mīkstus, kas ātri izvārās, tad vecā.

Paldies fotogrāfam Rihardam Puriņam, kurš laipni atļāva publicēt savas ģimenes fotogrāfijas, kas uzņemtas kāpostu skābēšanas dienā. Ja jūsu ģimenē ir bērni, kuri nevēlas ēst dārzeņus, no sirds ieteiktu ko tādu paveikt kādā rudens vai ziemas  svētdienā kopā ar mammu, tēti, vecmāmiņu vai vectētiņu. Kad esi piedalījies šādā talkā, pielicis roku, smalcinājis, stampājis, sālījis, maisījis, garšojis, gaidījis, kad tas viss taps gatavs – nu kā var negaršot?

Pielieku vēl dažus tautas ticējumus par kāpostiem:

Kāposti jāliek skābēt jaunā mēnesī, ja liek vecā mēnesī, tad ir ļuperīgi (mīksti).
/H. Skujiņš, Aumeisteri./

Kāposti nav jāliek skābēt, kad žīdi sāk būdiņās sēdēt.
/P. Š., Preiļi./

Kāpostus stampājot, nedrīkst pirst un pirkstus pie baļļas malas tīrīt, lai kāposti neizmīkš.
/K. Jansons, Plāņi./

Kāpostus skābējot, vajaga pār mucu sabučoties, tad būs saldi kāposti.
/A. Šulcs, Krievijas pierobeža./

Lai mums visiem jautra un veiksmīga skābēšana, stipras ģimenes, daudz bērnu un pilni maciņi!

#Vegāns ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Fermentēts ēdiens #Aukstā laika ēdiens

Sastāvdaļas

  • Baltas, cietas, plakanas kāpostgalvas
  • Sāls
  • Cukurs
  • Ķimenes
    (proporcijas skatīt receptē)

Soļi

Solis 1

Ņem jebkura izmēra kāpostgalvas, attīra no ārējām lapām.

Solis 2

Sataisa garšvielu maisījumu: divas ēdamkarotes sāls, viena ēdamkarote cukura, ķimenes pēc gaumes.

Solis 3

Saēvelē kāpostus pēc gaumes rupji vai smalki, pa kārtām liek mucā kāpostus, pārkaisot ar garšvielām (standarts: uz 1 kg kāpostu 20 g sāls un 10 g cukurs).

Solis 4

Ar masīvu koka stampu kārtas labi sastampā, līdz parādās sula.

Solis 5

Kad trauks pilns, uzliek slogu un tur siltumā no 3–7 dienām (atkarībā no temperatūras telpā, siltumā vajag mazāk laika), līdz izskābst – sasniedz vēlamo skābumu. Ik pa laikam kāpostos iedur caurumus, lai gāzēm vieglāk izplūst ārā, un nosmeļ radušās putas.

Solis 6

Pēc izskābšanas, kad kāposti ir garšīgi un beidzas aktīvā putošanās, kāpostus ņem laukā no mucas, liek stikla 3-5l burkās, nes vēsā pagrabā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Aprikožu ievārījums. Aprikožu marmelāde

Aprikožu ievārījums. Aprikožu marmelāde

Aprikožu ievārījums ir jāvāra katru vasaru. Viens no pirmajiem ievārījumiem, ar ko atklāt sezonu, un tas ir viens no maniem visvisvis… nujā, kādai burciņai vienmēr ir jābūt ledusskapī.

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Medus piparkūkas

Medus piparkūkas

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Mūsu sadarbības partneri