Ceturtdiena, 18 maijs, 2017 - Gatavo ,
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Cepti lāčpurni jeb murķeļi

 

Lāčpurni, murķeļi

Lāčpurni jeb murķeļi ir pavasara sēnes, atrodamas lapu koku mežos vai parkos. Paldies Norai, kura mums uzdāvināja šo sezonālo delikatesi.

Par šīm izcilajām sēnēm klīst mīti un leģendas. Diemžēl tās bieži jauc ar bisītēm, kuras uzskata par indīgām un tādēļ jānovāra vairākos ūdeņos (uzmanīties vajag tieši vārīšanas laikā, jo toksiskās vielas izdalās no tvaikiem, kas paceļas no katla, tos nedrīkst ieelpot). Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 1 maijs, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Buļbešņīki. Latgaliešu nacionālais ēdiens

 

Aija Kuzminska, buļbešņīki

Buļbešņīkus mums gatavoja Zeltmājās Kaunatas pagastā, un tas ir tradicionāls latgaliešu ēdiens. Recepti mājas saimniece Aija Kuzminska iemācījusies no sava tēva, kurš labi gatavojis, cepis gardas pankūkas un meistarojis dažādus citus ēdienus. Tēvs savulaik recepti mantojis no savas mammas. Par kuplo, radošo un raženo Kuzminsku ģimeni vairāk lasiet sadaļā Stāsti. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 8 novembris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Mārtiņdienas zoss

 

vo_010274-martindiena-2

Šogad Mārtiņdienas zoss pie mums atceļoja no zemnieku saimniecības Indiņi. Saimnieki audzē dažādus putnus – gaļas un dējējvistas, zosis un pīles. Rudens foto plenēra laikā ceļš iegriezāmies Indiņos, un pārliecinājāmies, ka putni līksmā jezgā dzīvojas pa dārzu, pa svaigu gaisu. Naktī bija uzsalis, un zem ābelēm bija kā bruģēts ar dzelteniem un sarkaniem āboliem, ar kuriem putni labprāt mielojās. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 8 novembris, 2016 - Gatavo ,
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kartupeļu klēses ar gulašu

gulass_kleses_vo_5240066

Kartupeļu klēses ir ēdiens, kura nosaukumu iepriekš bijām dzirdējuši no Edītes Pauls Vīgneres atmiņu stāstiem par bērnības garšām. Uz Ziemassvētkiem tādas esot gatavojis viņas tēvabrālis, ēduši kopā ar zoss cepeti. Īsto svētku garšas buķeti veidojušas klēses, pārlietas ar tauciņiem, kas iztecējuši no zoss cepšanas laikā. Bet recepte tā arī neesot pierakstīta un gadu gaitā zudusi. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 22 aprīlis, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Pasta ar tunci un pieneņu pumpuriem

Pasta-ar-tunci

Šodien pienāca diena, kad izmēģinājām Marutas dāvanu – marinētus pieneņu pumpurus. Vieglām pavasara sestdienas pusdienām pagatavojām pastu ar tunča mērci un pieneņu pumpuriem.

Pasta ar dažādām mērcēm ļoti labi noder brīvdienām, kad ārā jauks laiks un negribas ilgi stāvēt pie plīts. Ja vēl pa ķērienam ir salds krējums, kāda baltvīna glāze, baudījums garantēts, lai ko arī vēl tur pievienotu klāt. Sīpoli, ķiploki un kāda tunča kārba mūsu mājās ir vienmēr, tā nu izmēģinājām šo visu kopā ar marinētajiem pieneņu pumpuriem, kas ēdienu padarīja smalku kā restorānā. Paldies Marutai (un arī Jānim, kurš palīdzēja lasīt pumpurus)!

No aprakstītā daudzuma paēda 6 cilvēku ģimene.

Sestdiena, 27 februāris, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Arktikas palija ar plūmju mērci gavēņa laikam

Palija_plumju_merce_VO_8190057

Arktikas palija ir brīnumgarda laša radiniece, kuru mums atveda Mārīte no Oscar’s Fish. Tā kā mūsu ģimenē diemžēl nav makšķernieku, bet zivis mums ļoti garšo, Oscar’s Fish produkcija no lielveikalos nopērkamā saldētavu sortimenta ir labākā izvēle, priecājamies par katru jaunu produktu viņu sortimentā. Palija ir lieliska alternatīva lasim vai forelei. Palijas ir atšķirīgu toņu, citas tumšākas, citas rozīgākas, rodas iespaids, ka tās ir augušas dabīgā vidē un nav nākušas no „zivju fermām”. Garša ir maiga un tīra. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 25 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ātrais klopsis Kupču gaumē

Atrais klopsis

Leonīds ir mūsu draudzenes Lienes Kupčas tētis. Viņš ir keramiķis, dzīvo laukos, gaida ciemos bērnus ar ģimenēm, citā laikā strādā pie podnieka virpas, darbojas ar otām un glazūrām, pēc kurina cepli un gaida, kas būs sanācis. Kopumā ņemot, Kupči ir reti mākslinieciska ģimenīte, arī bērni ir izmācījušies mākslas skolās, glezno, strādā ar stiklu, kopj radošus amatus, izmantojot mūsdienu elektroniskās tehnoloģijas, un citādi radoši izpaužas. Mūsu portāla sakarā zinājām, ka parasti uz lielākiem svētkiem viņi visi cenšas sabraukt un satikties, kopā klāt lielo galdu un nosvinēt ģimenes lokā. Liene reizēm mēdz konsultēties par toršu cepšanu, jo parasti uzņemas šo viesību galda grūtāko un atbildīgāko sadaļu. Cik dzirdēts un ja var ticēt, ar labiem panākumiem. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 7 septembris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Uz oglēm cepti jaunie kartupeļi vistas, laša un bekona mundieros

Kartupelu_rozes_VO_2195

Šis ēdiens piemērots brīvdienām, kad nav steigas, kad gaidāmas nelielas viesības vai gribas ko īpašu pagatavot savai ģimenei. Atšķirībā no gaļas grilēšanas šos bumbuļus var izcept ļoti ātri. Lasīt vairāk.

Sestdiena, 25 aprīlis, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Sparģeļi ar Holandes mērci

Spargelil_VO_0665

Sparģeļus audzēja jau senajā Ēģiptē, un tie ir gari aprakstīti arī seno romiešu pavārgrāmatās. Latvijā tie ienākuši no Vācijas. Kopš 17. gadsimta Vācijā sparģeļi bija ļoti iecienīti ne tikai labās garšas dēļ, bet arī tika uzskatīts, ka tie ir ārstnieciski. Tāpēc tos iekļāva ārstniecības augu katalogā un pārdeva aptiekās. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 18 februāris, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kartupeļu biezenis

Kartupelu-biezenis_VO_2100488

Kartupeļu biezenim vajadzīgi ļoti labi, miltaini kartupeļi (Adreta vai Vineta). Tiem jābūt labi nobriedušiem, no jaunajiem nekas prātīgs nesanāks. Tāpēc kartupeļu biezenis drīzāk ir rudens un ziemas ēdiens. Esam pateicīgi mūsu piemājas tirgus zemniekiem, kuriem ir vajadzīgā manta līdz pat pavasarim. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas