Griķu kotletes

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20/02/2023

Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Gavēņi mēdz būt dažādi. Runa nav tikai par atteikšanos no gaļas, gavēnis paredz zināmu atteikšanos no baudām. Cits neēd kūkas, kāds nelieto alkoholiskus dzērienus vai atsakās no cigaretēm. Zinu cilvēkus, kuri cenšas izvairīties no rupju vārdu lietošanas, no žargona vai no citu aprunāšanas. Es pati pavasara gavēnī esmu vairākus gadus atteikusies no saldumiem – kūkām, šokolādes un konfektēm, arī čipšiem un citiem našķiem.

Tas bija laikā, kad vēl dzīvojām kopā ar bērniem, un mums mājās bija tradīcija piektdienas vakaros visiem kopā našķēties. Šo metodi bijām ieviesuši pēc skandināvu metodes, lai bērniem būtu veselīgāki zobi. Jo nekas nav tik kaitīgs zobiem kā bieža saldumu ēšana. Ideja bija tāda: ja tu vienu nedēļas dienu saldumus pieēdies tā, ka vairs nespēj uz tiem skatīties, citās nedēļas dienās tos tik ļoti negribēsi (starp citu, metode strādā: bērni nezināja, kas ir zobārsta urbis gandrīz līdz pilngadībai – protams, zobus paši tīrīja un regulāri apmeklēja zobu higiēnistu).

Vai ziniet, kas bija visgrūtākais šajā laikā? Bērni man piektdienas vakaros nāca piedāvāt šo un to, un viņu sejas bija tik ļoti skumjas, kad teicu: man ir gavēnis, pagaidām šo neēdīšu! Izrādījās, ka gardumu baudīšana kompānijā piedod vēl kādu papildu vērtību. Kad vairākus gadus biju šos gavēņus izturējusi, bet tad kādu gadu to vairs nedarīju, bērni bija tik priecīgi! Viņi mani solīja mīlēt arī drusku resnāku. Bet gribēja atpakaļ tos kopīgos piektdienas našķu vakarus. Man pašai gan bija laba sajūta par to, ka varu atteikties no kaut kā, pie kā esmu pieradusi, un es to pārbaudīju praksē. Ir labi zināt, ka vari kontrolēt savas iegribas. Dīvainā kārtā visgrūtāk bija nonākt veikalā, kurā smaržo pēc šokolādes. Un tīri psiholoģiski atteikties no kūkām jubilejās, īpaši, ja cilvēks pats bija cepis torti. Toties pēc gavēņa viss saldais šķita pārāk salds, garšas izjūtas pa šo laiku izmainījās.

Te būs pirmā šī gada gavēņa recepte – griķu kotletes. Tās ir tik gardas un sātīgas! Mūsmājās visiem ļoti garšo arī parasti, vārīti griķi, bet grūti aprēķināt, cik tieši tos apēdīs, un vienmēr paliek pāri kāda bļodiņa nākamajai dienai. Vārītus griķus ir grūti uzsildīt, tie grib piedegt un pielipt pie katla vai pannas. Tad nu šī lieliskā kotlešu recepte noder, kad atrodas bļodiņa iepriekšējā dienā novārītu griķu. Proporcijas sastāvdaļām var pamainīt pēc vēlēšanās. Un šīs kotletes atzīst par labām esam arī tie, kuri varētu pārtikt no vieniem vienīgiem steikiem.

Pavasara laikā recepti var papildināt ar jaunajām nātru lapiņām. Par šo kotlešu variantu uzzinājām no zāļu sievas Vairas Kārkliņas Zaubes savvaļas kulinārā festivāla tiešsaistes lekcijās. Nātres ir ar lielu uzturvērtību, neliela nātru piedeva ēdienu padara ļoti sātīgu.

Sastāvdaļas

  • 100 g griķu putraimu (vai bļodiņa vārītu griķu, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas)
  • 50 g labi kūstoša siera (Tilzītes, Holandes, Čedaras vai cita)
  • 1 ola
  • 1 sīpols
  • 1 ķiploku daiviņa
  • Nedaudz kviešu miltu pēc vajadzības
  • Pētersīļu zaļumi pēc izvēles
  • Šķipsna sāls
  • Šķipsna maltu melno piparu
  • Šķipsna rīvēta muskatrieksta vai malta muskatzieda pēc izvēles
  • Sviests un augu eļļa cepšanai

Piedevām

  • Saldskābā Āzijas čili mērce vai brūkleņu ievārījums, skābais krējums pēc garšas
  • Dārzeņu salāti

Soļi

Solis 1

Griķus sausā katliņā maisot apgrauzdē, pārlej ar ūdeni (tilpuma attiecība 1 daļa griķu pret 2 daļām ūdens), piemet šķipsnu sāls un izvāra griķus mīkstus. (Enerģijas taupībai griķus var uzvārīt, katliņu ietīt avīzēs un segās, apspraudīt ar spilveniem, un pēc pusstundas vai četrdesmit minūtēm griķi būs mīksti.)

Solis 2

Sīpolu un ķiploku sasmalcina un maigi apcep sviestā, līdz tie kļūst caurspīdīgi.

Solis 3

Sieru sarīvē uz rupjās rīves. Pētersīļu zaļumus sasmalcina.

Solis 4

Griķus liek bļodā, pievieno olu, rīvēto sieru, ceptos sīpolus un ķiplokus, sakapātos pētersīļus, piemet sāli, maltus melnos piparus, uz smalkās rīves pierīvē mazliet muskatrieksta vai piemet šķipsniņu malta muskatzieda (šie abi un arī pētersīļi nav obligāti, bet piedod labu garšu).

Solis 5

Mīklu samaisa un 10 minūtes atstāj, lai garšas sajaucas. Ja griķi ir izvārījušies irdeni un šķiet, ka mīkla, kotletes veidojot, neturēsies kopā, var pēc vajadzības piejaukt nedaudz kviešu miltu.

Solis 6

Ar mitrām rokām veido kotletes. Pannā uzkarsē sviestu un eļļu, kotletes cep no abām pusēm brūnas. Pasniedz karstas vai atdzesētas kopā ar saldskābo Āzijas čili mērci vai brūkleņu ievārījumu. Klāt labi piederas dārzeņu salāti.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri