Lieldienu olu krāsošana 2019

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas. Pērn saņēmām ziņas, ka ne visas sulas iekrāso olas rozā – dažiem bija sanācis pelēcīgs, neizteiksmīgs tonis. Šķiet, ka svarīgi pirkt sulu, kas ir izteiktā, piesātinātā tumšsarkanā krāsā, ne brūnganā. Pievērsiet tam uzmanību.

Baltās olas vispirms jānovāra 10 minūtes, kā jau parasti, un jāpaliek kādu brīdi zem auksta ūdens strūklas, lai vēlāk labi lobītos. Tad tās liek traukā, pārlej ar granātābolu sulu un atstāj ievilkties. Ik pa laiciņam paskatās, cik rozā vai sārtu toni vēlaties. Kad čaumalas ir iekrāsojušās pietiekami, olas uzmanīgi izņem no sulas un noliek uz papīra dvieļa nožūt. Nevajadzētu tās berzēt, jo čaumalu virspuse no skābās sulas kļūst trausla. Kad olas nožūs, tās var droši ņemt rokās un doties olu kaujās.

Maigi dzeltenais tonis ir iegūts no kurkumas šķīduma, gaiši zilais – no sarkanā kāposta novārījuma (ja pievienosiet etiķi, tonis būs zilganzaļš). Ziediņu un punktiņu raksti iegūstami, stingri pielipinot un pietinot dabas materiālus, kā redzams agrāko sezonu fotogrāfijās. Bet arī vienkrāsainas dažādu toņu olas izskatās jauki un svētkiem piemēroti.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Mūsu sadarbības partneri