Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas. Pērn saņēmām ziņas, ka ne visas sulas iekrāso olas rozā – dažiem bija sanācis pelēcīgs, neizteiksmīgs tonis. Šķiet, ka svarīgi pirkt sulu, kas ir izteiktā, piesātinātā tumšsarkanā krāsā, ne brūnganā. Pievērsiet tam uzmanību.

Baltās olas vispirms jānovāra 10 minūtes, kā jau parasti, un jāpaliek kādu brīdi zem auksta ūdens strūklas, lai vēlāk labi lobītos. Tad tās liek traukā, pārlej ar granātābolu sulu un atstāj ievilkties. Ik pa laiciņam paskatās, cik rozā vai sārtu toni vēlaties. Kad čaumalas ir iekrāsojušās pietiekami, olas uzmanīgi izņem no sulas un noliek uz papīra dvieļa nožūt. Nevajadzētu tās berzēt, jo čaumalu virspuse no skābās sulas kļūst trausla. Kad olas nožūs, tās var droši ņemt rokās un doties olu kaujās.

Maigi dzeltenais tonis ir iegūts no kurkumas šķīduma, gaiši zilais – no sarkanā kāposta novārījuma (ja pievienosiet etiķi, tonis būs zilganzaļš). Ziediņu un punktiņu raksti iegūstami, stingri pielipinot un pietinot dabas materiālus, kā redzams agrāko sezonu fotogrāfijās. Bet arī vienkrāsainas dažādu toņu olas izskatās jauki un svētkiem piemēroti.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Mūsu sadarbības partneri