Lieldienu olu krāsošana 2019

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas. Pērn saņēmām ziņas, ka ne visas sulas iekrāso olas rozā – dažiem bija sanācis pelēcīgs, neizteiksmīgs tonis. Šķiet, ka svarīgi pirkt sulu, kas ir izteiktā, piesātinātā tumšsarkanā krāsā, ne brūnganā. Pievērsiet tam uzmanību.

Baltās olas vispirms jānovāra 10 minūtes, kā jau parasti, un jāpaliek kādu brīdi zem auksta ūdens strūklas, lai vēlāk labi lobītos. Tad tās liek traukā, pārlej ar granātābolu sulu un atstāj ievilkties. Ik pa laiciņam paskatās, cik rozā vai sārtu toni vēlaties. Kad čaumalas ir iekrāsojušās pietiekami, olas uzmanīgi izņem no sulas un noliek uz papīra dvieļa nožūt. Nevajadzētu tās berzēt, jo čaumalu virspuse no skābās sulas kļūst trausla. Kad olas nožūs, tās var droši ņemt rokās un doties olu kaujās.

Maigi dzeltenais tonis ir iegūts no kurkumas šķīduma, gaiši zilais – no sarkanā kāposta novārījuma (ja pievienosiet etiķi, tonis būs zilganzaļš). Ziediņu un punktiņu raksti iegūstami, stingri pielipinot un pietinot dabas materiālus, kā redzams agrāko sezonu fotogrāfijās. Bet arī vienkrāsainas dažādu toņu olas izskatās jauki un svētkiem piemēroti.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Mūsu sadarbības partneri