Lieldienu olu krāsošana Pārdaugavā

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Lieldienu olas mūsu mājās tradicionāli krāsojam dabīgajos materiālos, lai var droši ēst arī tad, ja čaumala vārot ieplīsusi. Sīpolu mizas tiek ņemtas par pamatu katru gadu, tās sākam krāt kopš Ziemassvētkiem lielā stikla traukā. Tas piederas pie ikgadēja savdabīga rituāla – sīpolu virtene plok, mizu trauks pildās. Kad tas ir pilns, pavasaris ir klāt.

Krāšņi, ja Lieldienas iegadās vēlākā pavasarī, kad daba piedāvā visādus sīkus zaļumus, lapiņas, puķītes, ko pietīt daudzveidīgai krāsošanai. Ja dārzā un mežā vēl sniegs, jāizlīdzas ar veikalā atrodamiem zaļumiem, izplaucētiem zariem (tos gan jāatceras ienest siltumā kādu nedēļu vai divas iepriekš) vai dažādiem kaltētiem augiem vai ziediem. Katru gadu izmēģinām ko jaunu, un šogad interesantākais atradums ir kaltēti hortenziju ziedi. Mazliet paturēti karstā ūdenī, tie ļoti labi pielīp un veido izteiktus ziedu rakstus.

No iepriekšējiem gadiem esam iecienījuši krokusu ziediņus, ievu un bērzu lapiņas, putraimus, sīkās nūdeles un kurkumu. Visa apsiešanai un ietīšanai – diegus un marles saites gabalus.

Šogad krāsošanai izmēģinājām piecu veidu augu novārījumus – kumelītes, kliņģerītes ar kurkumu, gaiļpiešus, maltas mellenes, kam pievienotas saldētas un atlaidinātas upenes, un tradicionālās sīpolu mizas. Olu krāsošanai domātos ziedus un sīpolu mizas iepriekš uzvārījām katliņos un atdzesējām, lai krāsas ievelkas košas. Melleņu „krāsā” gan vārījām uzreiz. Krāsošanai izmantojām gan baltās olas, gan brūnās. Brūnās krāsojām sīpolu mizās un mellenēs, gaišās krāsas der tikai baltajām olām. Toties brūnās čaumalas šādā veidā iegūst izteikti piesātinātus un košus toņus.

Gaiļpiešu, kliņģerīšu un kumelīšu tējā olas nokrāsojās ļoti gaišas, pelēcīgi dzeltenīgas. Milda secināja, ka pašas par sevi tās nav izteiksmīgas, bet ļoti labi izskatās kopīgā traukā ar tumši krāsotajām olām. Lai jums raibas un priecīgas Lieldienas!

Soļi

Solis 1

Ar abrazīvo katlu beržamo švammīti var labi notīrīt zīmogus no olu čaumalām.

Solis 2

Platu marles saiti vai marli sagriež attiecīga lieluma gabalos un samērcē ūdenī.

Solis 3

Var samitrinātu olu apviļāt miežu putraimos.

Solis 4

Attēlā – ievu lapas, noplaucēts kaltētu kliņģerīšu zieds un sīpolu miza.

Solis 5

Visu nostiprina ar marlīti.

Solis 6

Olas ielikām kliņģerīšu tējā.

Solis 7

Čaumalām ļoti labi pielīp krokusu ziedi.

Solis 8

Krāsojamajai tējai pievienojām kurkumu.

Solis 9

Kaltētos hortenziju un lavandu ziedus noplaucējām ar ūdeni.

Solis 10

Tad tie ļoti labi pielīp čaumalām.

Solis 11

Olas ielikām kumelīšu tējā.

Solis 12

Brūnajai olai pietinām krokusa ziedu un saldētas atlaidinātas upenes.

Solis 13

Olas 10 minūtes vārās gaiļpiešu tējā.

Solis 14

Šeit variants vārīšanai kliņģerīšu tējā ar kurkumu. Tāpat 10 minūtes.

Solis 15

Zemeņu lapiņa un atlaidinātas saldētās upenes.

Solis 16

Skaistu faktūru var iegūt, olu notinot ar diegu.

Solis 17

Neparastāku toņu iegūšanai lietojām blendētas mellenes.

Solis 18

Lai būtu vieglāk olas nolobīt, pēc 10 minūšu vārīšanas tās strauji atdzesējām zem tekoša auksta ūdens.

Kas sanāca

Hortenzija, putraimi, lavanda, zemeņu lapa + sīpolu mizu novārījums.

Ievu lapas, putraimi + sīpolu mizu novārījums

Krokusi, ievu lapas + sīpolu mizu novārījums

Zemeņu lapa, kaķpēdiņas + sīpolu mizu novārījums

Altaidinātas saldētu upeņu ogas, sīpolu miza + melleņu novārījums

Brūnā ola, mazās nūdeles, nezināma nosaukuma nezālīte + sīpolu mizu novārījums

Brūnā ola, krokusa zieds, lavanda + melleņu novārījums.

Zemeņu lapa, diegs + melleņu novārījums

Krokuss + gaiļpiešu novārījums

Kliņģerīšu ziedi, ievu lapas + kliņģerīšu novārījums ar kurkumu

Hortenziju ziedi, bērzu pumpuri + gaiļpiešu novārījums 10 minūtes + sīpolu mizu novārījums 2 minūtes

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Mūsu sadarbības partneri