Cepti lāčpurni jeb murķeļi

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Lāčpurni jeb murķeļi ir pavasara sēnes, atrodamas lapu koku mežos vai parkos. Paldies Norai, kura mums uzdāvināja šo sezonālo delikatesi.

Par šīm izcilajām sēnēm klīst mīti un leģendas. Diemžēl tās bieži jauc ar bisītēm, kuras uzskata par indīgām un tādēļ jānovāra vairākos ūdeņos (uzmanīties vajag tieši vārīšanas laikā, jo toksiskās vielas izdalās no tvaikiem, kas paceļas no katla, tos nedrīkst ieelpot).

Lāčpurnus var ēst apceptus, iepriekš vārīt nevajag, tieši otrādi. Pēc pārāk ilgas karsēšanas sēnes kļūs sīkstas. Pareizi pagatavotiem lāčpurniem ir interesanta struktūra, garša ir bagātīga un patīkama. Sava garša, kas nelīdzinās citu sēņu garšai.

Kā droši atšķirt vienas sēnes no otrām? Lāčpurniem ir izteikts ģeometrisks šūnu raksts cepurītes daļā, un vidū tās ir tukšas. Savukārt bisītes izskatās pēc neregulāri samīcītiem brūniem pikučiem. Tādēļ viegli atcerēties – labāk ņemt harmoniskām un regulārām šūnām klātās sēnes, ne deformēti saņurcītās, bezveidīgās pikas.

 

Lāčpurnus lasa un gatavo gan angļu, gan vācu, gan franču valodā runājošās tautas. Internetā var atrast daždažādas receptes, kur sēnes ar nosaukumu “morel” (angļu, franču val.), “Morchel” (vācu val.) tiek slavētas kā restorānu delikateses, no tām gatavo zupas, mērces, uzkodas, tās pilda, cep un vāra. Pasniedz ar otru sezonas gardumu sparģeļiem. Vai ar ceptu lasi. Vai arī kā piedevu pastai un gaļas ēdieniem.

Pievienojam dažas saites iedvesmai no franču virtuves: lāčpurnu ravioli (http://mimithorisson.com/2016/05/10/the-right-thing-to-do/),

BOUCHÉE À LA REINE (http://mimithorisson.com/2012/05/08/bouchee-a-la-reine/)

un kastaņu pankūkas ar lāčpurniem (http://mimithorisson.com/2012/12/30/heres-to-the-days-ahead/).

Galvenais, lai tavā ceļā patrāpās šī dabas dāvana, un pie rokas ir nazītis un grozs.

Klāt šoreiz gatavojām kartupeļu biezeni (recepti var atrast šeit) un pavasara zaļumu un nezāļu salātus.

Pie Noras un Imanta mēs nogaršojām lāčpurnu mērci ar grūbām un nātru pesto. Bija pavasarīgi, sātīgi un svaigi. Paldies, kā vienmēr, par jaukā kompānijā pavadīto vakaru.

Sastāvdaļas

  • 500 g lāčpurnu jeb murķeļu
  • 1 sīpols
  • 2 daiviņas ķiploka
  • Glāze baltvīna vai portvīna
  • 200 ml salda krējuma
  • Sviests cepšanai
  • Sāls, malti melnie pipari

Salātiem

  • 1 svaigs gurķis
  • Pa saujai mazu skābeņu, spinātu, salātu, jauno pieneņu un gārsu lapu
  • Pēc vēlēšanās dilles, pētersīļi, lociņi
  • Citrona vai laima sula
  • Eļļa
  • Šķipsna sāls un cukura

    Nātru pesto

    • Bļodiņa jauno nātru lapiņu (kad noplaucēsi, tās vairs nedzels)
    • 1 daiviņa ķiploka
    • 100 ml augu eļļas
    • Mazliet citronu sulas
    • Gabaliņš cietā siera
    • Šķipsna sāls un cukura

    Soļi

    Solis 1

    Sēnēm ar saru otu notīra smiltis, iztīra tās arī no šūnām cepurīšu malās.

    Solis 2

    Lāčpurnus horizontāli pārgriež uz pusēm.

    Solis 3

    Notīra sīpolus un ķiplokus, smalki sagriež.

    Solis 4

    Uz pannas karstā sviestā 2 minūtes apcep sēnes, tad liek klāt sīpolus un ķiplokus, maisot pacep vēl 2 minūtes. Tad pielej vīnu, pēc maza brīža krējumu un pavāra vēl dažas minūtes. Bet jāuzmanās, lai sēnes nekļūst sīkstas.

    Solis 5

    Pasniedz ar kartupeļu biezeni un zaļiem pavasara salātiem, kuri aizdarīti ar citronu sulas un eļļas mērci.

    Solis 6

    Cepti lāčpurni gardi arī ar uzbriedinātām grūbām, pievienojot nātru pesto. Nātru pesto: nātru lapiņas vispirms noplaucē ar vārošu ūdeni un atdzesē, tad visas sastāvdaļas sablendē viendabīgā masā.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

    Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

    Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

    Pildīti cukini ziedi

    Pildīti cukini ziedi

    To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

    Viltotais zaķis

    Viltotais zaķis

    Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

    Mūsu sadarbības partneri