Kartupeļu biezenis

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kartupeļu biezenim vajadzīgi ļoti labi, miltaini kartupeļi (Adreta vai Vineta). Tiem jābūt labi nobriedušiem, no jaunajiem nekas prātīgs nesanāks. Tāpēc kartupeļu biezenis drīzāk ir rudens un ziemas ēdiens. Esam pateicīgi mūsu piemājas tirgus zemniekiem, kuriem ir vajadzīgā manta līdz pat pavasarim.

Kartupeļus pēc izvārīšanas jāsaspiež ar stampu vai speciālu spiedi. Tos nedrīkst blendēt, tad biezenis iegūs līmīgu, nepatīkamu konsistenci.

Pienu labāk uzkarsēt nedaudz vairāk, jo vajadzīgā proporcija nav droši iepriekš noteicama. Kartupeļi pienu spēju uzsūkt krietni daudz. Ir receptes no seniem laikiem (toreiz neviens īpaši nebēdāja par kaloriju daudzumu, smagi strādājot fizisku darbu, to var atļauties arī mūsu dienās), kurās uz mārciņu kartupeļu ieteica pievienot pusmārciņu sviesta.

Biezenim var pievienot dažādas citas saknes – burkānus, kāļus vai selerijas. Var arī izmēģināt dažādas garšvielas – sinepju sēklas, mārrutkus, rīvētu muskatriekstu. Droši var pievienot jebkurus sasmalcinātus zaļumus.

Ja biezenis paliek pāri, otrā dienā var uzcept uz pannas tāpat vai ar sīki sagrieztu kūpinātu bekonu un sīpoliem.

Sastāvdaļas

  • 12 vidēji lieli kartupeļi
  • ½ l piena
  • 100 g sviesta
  • Sāls pēc garšas
  • Zaļumi, garšvielas pēc patikšanas

Soļi

Solis 1

Kartupeļus nomizo, sagriež lielos gabalos, uzvāra, līdz mīksti, nokāš.

Solis 2

Pienu uzvāra.

Solis 3

Kartupeļus saspiež ar stampu vai izspiež caur spiedi.

Solis 4

Pievieno sviestu, sāli, pakāpeniski pievieno karsto pienu, visu laiku maisot.

Solis 5

Kad konsistence ir patīkama, ja vēlas, biezeni uzputo.

Solis 6

Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem vai rīvētu muskatriekstu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Jēra stilba cepetis

Jēra stilba cepetis

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls.

Mūsu sadarbības partneri