Kartupeļu biezenis
Jāņogu čatnijs
Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
18/02/2015
Kartupeļu biezenim vajadzīgi ļoti labi, miltaini kartupeļi (piemēram, šķirne Vineta). Tiem jābūt labi nobriedušiem, no jaunajiem nekas prātīgs nesanāks. Tāpēc kartupeļu biezenis drīzāk ir rudens un ziemas ēdiens. Esam pateicīgi mūsu piemājas tirgus zemniekiem, kuriem ir vajadzīgā manta līdz pat pavasarim.

Kartupeļus pēc izvārīšanas jāsaspiež ar stampu vai speciālu spiedi. Tos nedrīkst blendēt, tad biezenis iegūs līmīgu, nepatīkamu konsistenci.

Pienu labāk uzkarsēt nedaudz vairāk, jo vajadzīgā proporcija nav droši iepriekš noteicama. Kartupeļi spēj uzsūkt krietni daudz piena. Ir receptes no seniem laikiem (toreiz neviens īpaši nebēdāja par kaloriju daudzumu; smagi strādājot fizisku darbu, to var atļauties arī mūsu dienās), kurās uz mārciņu kartupeļu ieteica pievienot pusmārciņu sviesta.

Biezenim var pievienot dažādus citus dārzeņu – ķirbi, burkānus, kāļus vai selerijas. Var arī izmēģināt dažādas garšvielas – sinepju sēklas, mārrutkus, rīvētu muskatriekstu. Droši var pievienot jebkurus sasmalcinātus zaļumus.
Ja biezenis paliek pāri, otrā dienā to var uzcept uz pannas. Sviestiņā vai ar sīki sagrieztu kūpinātu bekonu un sīpoliem.
Sastāvdaļas
- 12 vidēji lieli kartupeļi
- ½ l piena
- 100 g sviesta
- Sāls pēc garšas
- Zaļumi, garšvielas pēc patikšanas
Soļi
Solis 1
Kartupeļus nomizo, sagriež lielos gabalos, uzvāra, līdz mīksti, un nokāš.
Solis 2
Kartupeļus saspiež ar stampu vai izspiež caur spiedi.
Solis 3
Pienu uzvāra.
Solis 4
Kartupeļiem pievieno sviestu, sāli un pakāpeniski pievieno karsto pienu, visu laiku maisot.
Solis 5
Kad konsistence ir patīkama, ja vēlas, biezeni uzputo.
Solis 6
Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem vai rīvētu muskatriekstu.
Saistītās receptes

Jāņogu čatnijs
Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Mārtiņdienas pīle pīlē
Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Apiņu dzinumi
Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!
Ļoti laba kartupeļu biezeņa versija izdodas arī, pievienojot biezenim sasmalcinātu ķiploku un dāsnu daudzumu kausētā siera “Dzintars”. Sanāk sātīgāks, krēmīgāks biezenītis.