Kartupeļu biezenis

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kartupeļu biezenim vajadzīgi ļoti labi, miltaini kartupeļi (Adreta vai Vineta). Tiem jābūt labi nobriedušiem, no jaunajiem nekas prātīgs nesanāks. Tāpēc kartupeļu biezenis drīzāk ir rudens un ziemas ēdiens. Esam pateicīgi mūsu piemājas tirgus zemniekiem, kuriem ir vajadzīgā manta līdz pat pavasarim.

Kartupeļus pēc izvārīšanas jāsaspiež ar stampu vai speciālu spiedi. Tos nedrīkst blendēt, tad biezenis iegūs līmīgu, nepatīkamu konsistenci.

Pienu labāk uzkarsēt nedaudz vairāk, jo vajadzīgā proporcija nav droši iepriekš noteicama. Kartupeļi pienu spēju uzsūkt krietni daudz. Ir receptes no seniem laikiem (toreiz neviens īpaši nebēdāja par kaloriju daudzumu, smagi strādājot fizisku darbu, to var atļauties arī mūsu dienās), kurās uz mārciņu kartupeļu ieteica pievienot pusmārciņu sviesta.

Biezenim var pievienot dažādas citas saknes – burkānus, kāļus vai selerijas. Var arī izmēģināt dažādas garšvielas – sinepju sēklas, mārrutkus, rīvētu muskatriekstu. Droši var pievienot jebkurus sasmalcinātus zaļumus.

Ja biezenis paliek pāri, otrā dienā var uzcept uz pannas tāpat vai ar sīki sagrieztu kūpinātu bekonu un sīpoliem.

Sastāvdaļas

  • 12 vidēji lieli kartupeļi
  • ½ l piena
  • 100 g sviesta
  • Sāls pēc garšas
  • Zaļumi, garšvielas pēc patikšanas

Soļi

Solis 1

Kartupeļus nomizo, sagriež lielos gabalos, uzvāra, līdz mīksti, nokāš.

Solis 2

Pienu uzvāra.

Solis 3

Kartupeļus saspiež ar stampu vai izspiež caur spiedi.

Solis 4

Pievieno sviestu, sāli, pakāpeniski pievieno karsto pienu, visu laiku maisot.

Solis 5

Kad konsistence ir patīkama, ja vēlas, biezeni uzputo.

Solis 6

Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem vai rīvētu muskatriekstu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Pildīts patisons

Pildīts patisons

Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Mūsu sadarbības partneri