Brūkleņu ievārījums

Pieneņu pumpuri marinādē

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu ģimenē dažu gadu var iztikt bez aveņu vai zemeņu ievārījuma, bet brūklenes ir pilnīgi noteikti nepieciešamas. Bez tām nav baudāmas putraimdesas, arī kūkas ar brūkleņu ievārījumu ir jācep, bez tām nu nekādi. Veikalā nopērkamais ievārījums nekad nav tieši tāds kā mājās vārītais. Ir svarīgs noteikts skābums, saldums, rūgtenums, garšvielu buķete, ogu un augļu konsistence. Mūsu oma ir azartiska ogu lasītāja un ievārījumu vārītāja, par ko viņai esam ļooooti pateicīgi.

Vecajā Ulmaņlaiku pavārgrāmatā izlasīju interesantu ieteikumu – augļu gabaliņus nelikt klāt visus uzreiz, bet pa daļām. Tā esot gan skaistāk, gan gardāk. Būs citā gadā jāizmēģina, tad rakstīsim, vai tā tiesa.

Paldies Norai Daknei, kuras skaistā stikla bļodiņa redzama fotogrāfijā!

Sastāvdaļas

  • Brūklenes
  • Skābas šķirnes āboli
  • Cukurs
  • Malts kanēlis
  • Krustnagliņas

Soļi

Solis 1

Ābolus nomizo, iztīra serdes, sagriež šķēlītēs.

Solis 2

Katlā lej nedaudz ūdens, ieber brūklenes, ābolus, cukuru un garšvielas.

Solis 3

Uzvāra, uz lēnas uguns vāra, līdz ogas izšķīdušas un āboli mīksti.

Solis 4

Lej tīrās, izplaucētās burciņās, aizskrūvē vāciņus, un dažām stundām noliek ar vāciņu uz leju, kamēr atdziest.

Solis 5

Apgriež otrādi, uzglabā vēsā vietā.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pieneņu pumpuri marinādē

Pieneņu pumpuri marinādē

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu.

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Martā Mercendarbes muižā Ineta Karule rādīja, kā gatavot īpašu stipro sieru. Tā kā pērn Baldones garšas meklējumos Inetas siers guva nedalītu žūrijas un baldoniešu atzinību – ieguva pirmo vietu, braucām skatīties, kā tas top.

Mūsu sadarbības partneri