Ērkšķogu ievārījums

Pikantā zilo plūmju mērce

Sallijas plūmju mērci ēd pie dažādiem ēdieniem – sākot no pavisam vienkāršiem krekeriem un jebkura veida siera, līdz pat gaļas ēdieniem un pat desiņām. Ja tev mājās ir šādas burciņas, esi vienmēr gatavs uzņemt negaidītus ciemiņus, arī pats sevi vari palutināt, pasmeļot ar karoti biezo mērci kaut pie karstas Vīnes desiņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ērkšķogu ievārījums man saistās ar bērnu dienām, kad zaļās un sārtās ogas lasījām mammas dārzā aso adatiņu klātajos krūmos. Toreiz tas noteikti nebija mans mīļākais ievārījums, nepatika tā specifiskā vārīto ērkšķogu piegarša, un svaigajām ogām pa kluso mēdzu izsūkt suliņu, mizu aizmetot prom. Ar šodienas prātu saprotu, ka ērkšķogās ir daudz vitamīnu un citu labumu. Ja reiz tās pie mums aug, jāmeklē veidi, kā tās gardi apēst uzreiz vai saglabāt ziemai. Svaigām ērkšķogām ir cietas miziņas, kas daudziem nepatīk. Tur var līdzēt spēcīgs blenderis, tad ogas var lietot pie brokastu smūtijiem.

Ērkšķogu ievārījums

Šovasar nolēmu izmēģināt, kādas garšvielas līdzētu uzlabot ērkšķogu ievārījuma garšas nianses. Sestdien Skultes tirgū sastapu tik skaistas ērkšķogas, ka tās tūlīt pat devās man līdzi. Bija pienākusi tā diena, kad metos kaislīgos garšu izmēģinājumos. Tavu prieku – visi trīs izvārītie ievārījuma veidi izrādījās ļoti veiksmīgi. Visos veidos pievienoju apelsīnu sulu un miziņas – ar tām specifiskā, man netīkamā garša izzuda pilnībā. Ievārījums, kuru izberzu caur sietu, lai atbrīvotos no miziņām un sēklām, kopā ar marmelādes cukuru pārvērtās biezā, skābenā masā, kas ideāli noderēs kūku cepšanā. Noteikti izmēģināšu ātrajām ikdienas kūciņām no cepumiem, skābā krējuma un ievārījuma, ko sasmērē kārtās un pirms kafijas pauzes atstāj mazliet ievilkties dienās, kad negribas neko cept vai jozt uz veikalu, bet tik ļoti gribas kādu kārumu.

Ērkšķogu ievārījums

Otrajam veidam ogu masai piejaucu kivi gabaliņus (šie likās garšas ziņā ērkšķogām radniecīgi) un izfilētas apelsīnu šķēlītes – eksostiskie augļi pieticīgo Latvijas stiķeni padarīja daudz interesantāku. Trešais veids – ērkšķogas ar pirmajiem kritušajiem ābolīšiem (man bija bumbierāboli), apelsīnu, krustnagliņām un kanēli smaržoja kā Ziemassvētki. Šis garšos ikvienam, kuram patīk līdzīgs ievārījums no brūklenēm vai dzērvenēm. Visi ievārījumi derēs arī ar pankūkām vai brokastu putru un jogurtu.

Šoreiz izmantoju Dansukker Marmelādes cukuru, jo ievārījumu gribēju biezu un ne pārāk saldu. Ja jūsmājās ir lieli saldumu un kārumlāči, var izmantot arī Ievārījuma cukuru attiecīgajā uz paciņas norādītajā daudzumā.

Ērkšķogu ievārījums

Sastāvdaļas

Variants ar apelsīnu

Variants ar āboliem un apelsīnu

    • 500 g ērkšķogu
    • 500 g notīrītu ābolu gabaliņu
    • 1 apelsīns
    • Šķipsniņa malta kanēļa
    • Šķipsniņa maltu krustnagliņu
    • 330 g Dansukker Marmelādes cukura

    Variants ar apelsīniem un kivi

    Ērkšķogu ievārījums

    Soļi

    Variants ar apelsīnu
    Solis 1

    Apelsīnu nomazgā, norīvē vai plāni nogriež un sasmalcina oranžo mizas daļu un no augļa izspiež sulu.

    Solis 2

    Katlā lej apelsīnu sulu, pievieno apelsīnu miziņas un ieber ērkšķogas. Visu kopā uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz ogas izšķīdušas.

    Solis 3

    Izvārītās ogas izberž caur sietu un tīro masu atkal lej katlā. Pievieno marmelādes cukuru un pavāra vēl 5-10 minūtes.

    Solis 4

    Ievārījumu noputo un nekavējoties lej tīrās, izkarsētās burciņās, aizskrūvē iepriekš nomazgātus, novārītus vāciņus, burkas uz desmit minūtēm noliek ar vāciņu uz leju, pēc tam apgriež otrādi un atstāj, kamēr atdziest.

    Solis 5

    Atdzisušu ievārījumu uzglabā vēsā, tumšā vietā. Pēc burkas atvēršanas to turpmāk uzglabā ledusskapī. Šis ir ļoti labs ievārījums biskvīta vai smilšu mīklas kūku pildījumam.

    Variants ar āboliem un apelsīnu
    Solis 1

    Ērkšķogām nokniebj kātiņus un brūnos ziediņus. Ābolus nomizo, iztīra serdes un sagriež šķēlītēs. Apelsīnam norīvē vai plāni nogriež un sasmalcina oranžo mizas daļu un no augļa izspiež sulu.

    Solis 2

    Katlā lej apelsīnu sulu, pievieno apelsīnu miziņas, ieber ērkšķogas un ābolus. Kanēli un krustnagliņas pievieno pa mazai šķipsniņai. Sākumā labāk piebērt mazāk un vēlāk papildināt.

    Solis 3

    Visu kopā uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz ogas izšķīdušas un āboli mīksti. Pievieno marmelādes cukuru un pavāra vēl 5-10 minūtes.

    Solis 4

    Ievārījumu noputo un nekavējoties lej tīrās, izkarsētās burciņās, aizskrūvē iepriekš nomazgātus, novārītus vāciņus, burkas uz desmit minūtēm noliek ar vāciņu uz leju, pēc tam apgriež otrādi un atstāj, kamēr atdziest.

    Solis 5

    Atdzisušu ievārījumu uzglabā vēsā, tumšā vietā. Pēc burkas atvēršanas to turpmāk uzglabā ledusskapī. Izmantoto garšvielu dēļ lieliski iederēsies Ziemassvētku laikā.

    Variants ar apelsīniem un kivi
    Solis 1

    Kivi un apelsīnus nomazgā. Apelsīniem norīvē vai plāni nogriež un sasmalcina oranžo mizas daļu, izfilē šķēlītes un no atlikušās augļa daļas izspiež sulu. Kivi nomizo un sagriež gabaliņos.

    Solis 2

    Katlā lej apelsīnu sulu (ja tās ir par maz un katla dibens nav noklāts, pielej kādu drusku ūdens), pievieno apelsīnu miziņas un ieber ērkšķogas. Visu kopā uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz ogas izšķīdušas.

    Solis 3

    Izvārītās ogas izberž caur sietu un tīro masu atkal pārlej katlā, pievieno augļu gabaliņus, uzvāra un turpina vārīt 10 minūtes. Pievieno marmelādes cukuru un pavāra vēl 5-10 minūtes.

    Solis 4

    Ievārījumu noputo un nekavējoties lej tīrās, izkarsētās burciņās, aizskrūvē iepriekš nomazgātus, novārītus vāciņus, burkas uz desmit minūtēm noliek ar vāciņu uz leju, pēc tam apgriež otrādi un atstāj, kamēr atdziest.

    Solis 5

    Atdzisušu ievārījumu uzglabā vēsā, tumšā vietā. Pēc burkas atvēršanas to turpmāk uzglabā ledusskapī. Dienvidu augļi ievārījumu padara neparastāku. Patiks visiem, kuriem ievārījumā garšo augļu gabaliņi.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Pikantā zilo plūmju mērce

    Pikantā zilo plūmju mērce

    Sallijas plūmju mērci ēd pie dažādiem ēdieniem – sākot no pavisam vienkāršiem krekeriem un jebkura veida siera, līdz pat gaļas ēdieniem un pat desiņām. Ja tev mājās ir šādas burciņas, esi vienmēr gatavs uzņemt negaidītus ciemiņus, arī pats sevi vari palutināt, pasmeļot ar karoti biezo mērci kaut pie karstas Vīnes desiņas.

    Pīlādžu želeja. Ir varianti

    Pīlādžu želeja. Ir varianti

    Pīlādži ir maģiski koki, saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Visu gadu pīlādzis ir pieticīgs, ainavā neizceļas, pavasarī tam raisās ziedu čemuri, bet uz rudens pusi ar sarkaniem ogu ķekariem tas iemirdzas kā krāšņa rota.

    Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

    Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē

    Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

    Mūsu sadarbības partneri