Asie kabači Anniņas gaumē

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu. Mani mīļie, sirsnīgie, dāsnie radi. Lauku, mežu, dārzu un ezeru viedie. Baraviku grozus piegriež, neizbraucot no pilsētas. Zāļu tējas, ievārījumi un citi krājumi ziemai pašu rokām sagādāti. Paldies par Rīgas radu uzņemšanu, lutināšanu un cienāšanu!

Tā kādā viesošanās reizē Anniņa mūs cienāja ar asajiem kabačiem. Tikām arī pie receptes. Kopš tās reizes šos vienkāršos salātus esam vārījuši daudzkārt, bet viena iemesla dēļ publicējam tikai tagad. Kad izvārām lielo katlu, ir ilūzija, ka ir ļoti daudz, kādu dienu jau nobildēsim. Lietojam tos pie siltajiem pamatēdieniem, pie sviestmaizēm un tāpat. Diezgan ātri attopamies, ka viss ir apēsts, pēdējā burciņa izlaizīta, bet nofotografēt nepaspējām, tik garšīgi tie ir. Nu jau nojucis, cik reižu esam pēc pieprasījuma sūtījuši recepti tiem, kas salātus nogaršojuši mūsu mājās. Pieredzes mācīti, šoreiz salātus nofotografējām pirms ēšanas.

Kabači parasti izceļas ar īpašu ražīgumu. Te nu ir veids, kurā var izlietot un apēst lielu daudzumu šo apaļīgo smukuļu. Kabači jāņem tādi lieli, nobrieduši, kuri vāroties neizšķīst. Der arī Squash šķirnes ķirbji. No minētā daudzuma iznāks 5 (0,5 l) burciņas.

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg notīrīta kabača kubiņos
  • 100 g cukura
  • 50–75 g 9% etiķa
  • 100 g augu eļļas
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 2 palielas paprikas
  • 50 g ķiploku
  • 1 čili pipara pāksts
    (abus pēdējos pieliek 5 min. pirms vārīšanas beigām, arī etiķi).
  • 1/2 l tomātu mērces
  • 250 ml ūdens

Soļi

Solis 1

Sagatavo tīras, izplaucētas 0,5 l burciņas ar skrūvējamiem vākiem.

Solis 2

Kabaci nomizo, iztīra sēklas, sagriež kubiņos.

Solis 3

Paprikai izņem sēklotni, sagriež kubiņos (mēs ar mizojamo nazīti plāni nogriežam cieto miziņu).

Solis 4

Ķiploka daiviņas nomizo.

Solis 5

Čili piparam izņem sēklas (uzmanīgi, acis neberzējam, labāk rīkojamies ar gumijas cimdiem!).

Solis 6

Katlā lej ūdeni, eļļu, sāli, cukuru, pievieno kabačus un papriku, uzvāra un turpina vārīt 15 minūtes.

Solis 7

Etiķi, ķiplokus un čili sasmalcina blendera krūzē (var arī ar rokas blenderi, bet uzmaniet, lai nešļakstās – tas ir varen ass maisījums!).

Solis 8

Sablendēto masu un tomātu mērci pievieno katlā, vāra vēl 5 minūtes.

Solis 9

Sapilda burciņās, aizvāko, uzglabā vēsā vietā. Var ēst arī uzreiz, bet īstā garša parādās nākamajā dienā, kad visas sastāvdaļas kārtīgi sadraudzējušās.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pieneņu pumpuri marinādē

Pieneņu pumpuri marinādē

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

Mūsu sadarbības partneri