Riekstiņi ar iebiezināto pienu
Sviesta cepumi
Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.
Ievads
Gatavo Skaidrīte Priedeslaipa
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
06/06/2015
Riekstiņi ir ar vārītu kondensēto pienu pildīti smilšu mīklas cepumi, kuru pagatavošanai vajadzīgas valriekstu čaulām līdzīgas metāla formiņas. Padomju laikā tās ražoja Rīgā rūpnīcā Darba Spars, par ko liecina formās iepresētais pazīstamais logotips. Mums kaimiņos joprojām atrodas Darba Spara firmas veikals, bet tādas formas tur nopirkt vairs nevar. Ja mammas vai vecmammas tās nav atstājušas mantojumā, jāmeklē vai nu Latgalītes tirgū, vai interneta veikalos. Paskatījos, ka tās tiešām tur ir atrodamas, gan jaunas, gan lietotas. Internetā ir nopērkams arī uzlabotais variants – elektriskā riekstiņu panna, kurā atvieglots cepumu veidošanas process. Atliek tikai ielikt mīklu un piespiest vāku – riekstiņi gatavi!
Paši neesam pārbaudījuši, kā strādā piegādes, interneta dzīlēs atradām arī šādu versiju (paši gan šajā vietā neko neesam pirkuši): elektriskā riekstiņu cepamā panna tirdzniecības vietnē e-bay.
Cepumi ir ģeniāli vienkārši un garšo gandrīz visiem, īpaši bērniem. Paldies atjautīgajam konditoram, kurš savulaik nolēmis nošpikot no mātes dabas valrieksta formu. Tā ir ne tikai nevainojami skaista, bet arī divas kopā saliktās pusītes glabā noslēpumu – saldo pildījumu. Diemžēl neatradu informāciju par receptes vēsturisko izcelsmi.
Tālajos laikos, kad riekstiņus izgudroja, veikalos nebija iespējams iegādāties jau vārītu kondensēto pienu. Pirkuši balto, šķidro variantu un metāla kārbu vārījuši divas stundas. Ir dzirdēti traki stāsti par kārumniekiem, kuri kārbu vārījuši nevis katlā ar ūdeni, bet „sausā” veidā. Tas beidzies ar briesmīgu sprādzienu, pēc kura visa virtuve bijusi vienmērīgi piešķaidīta ar lipīgo, cukuraino masu. Pēc tādiem notikumiem sekojis remonts, un labi vēl, ja nebija cietuši cilvēki. Tagad varam veikalā nopirkt gatavu, vārītu kondensēto pienu metāla kārbās, tirgū var nopirkt sveramo. Arī smilšu mīklu varam gatavot paši vai arī nopirkt. Es tomēr esmu par mājās gatavotu mīklu, jo tad paši varam izvēlēties, vai lietot sviestu vai labas kvalitātes margarīnu, to garša noteikti atšķiras no pasaulē lētākā margarīna garšas. Ražotāji ir ieinteresēti peļņā, tas jau saprotams. Bet mēs varam izvēlēties par labu garšai.
Šeit publicētās receptes autore ir Skaidrīte Priedeslaipa. Mīļš paldies viņai par veltīto darbu, laiku un padomiem. Skaidrīte no skata ir trausla un smalka, bet tas viņai nav traucējis savulaik apgūt smagā auto un motocikla vadīšanas prasmi, just līdzi Latvijas hokejistiem un dzīvē paveikt smagus darbus. Skaidrītei piemīt neizsīkstoša enerģija, interese par apkārt notiekošo, darba kolektīvā vienmēr bijusi pirmā kā pie ikdienas pienākumiem, tā pie dancošanas ballēs. Tagad viņa ir brīvkundze, mīļa omīte savā ģimenē, priecājas par meitu un mazbērniem. Pati bijusi vienīgā meita saviem vecākiem, ļoti mīlēts bērns, dzimusi un augusi Pārdaugavā, Rīgā. Skaidrīte mums atnesa fotogrāfijas no Latvijas pirmskara laikiem, no savas bērnības. Pārdaugavā, tagadējā Lielirbes ielā, viņas tēvam Eduardam Upītim piederējusi māja un lielas siltumnīcas. Vēlāk, pēc kara, padomju vara tās nacionalizējusi, bet tēvs Eduards Upītis kā diplomēts agronoms strādājis pie Mārupes saimniecības dibināšanas. Šoreiz bez ēdiena bildēm pievienojam dažas vēsturiskās fotogrāfijas kā interesantas laikmeta liecības.
Skaidrīte ar tēta audzētajiem ziediem
Skaidrītes tēvs ar draugu savā siltumnīcā Lielirbes ielā, un no pašu audzētajām vīnogām izveidots āzis
Ar mammu un tēti
Skaidrīte ar zirgiem un savu moci
Skaidrīte ar savu iesvētību bildi no 1957. gada
Vēl pavisam nesen Skaidrīte ir cepusi riekstiņus pēc pasūtījuma kādai privātai konditorejai. Šeit publicējam riekstiņu recepti, kas patiešām ir perfekta. Skaidrīte dalās ar saviem knifiem – reizēm viņa klasisko recepti papildina ar grauzdētiem, sasmalcinātiem lazdu riekstiem, kurus iekaisa starp abām riekstiņu pusītēm. Reizēm pārsteigumam pildījumā ieliek pa veselam rieksta kodolam. Reizēm pildījumā iespiež marmelādes gabaliņus. Lai riekstiņi izdotos labi, mīklas gatavošana jāievēro precīzi pēc receptes. Svarīgi, lai mīkla formiņās būtu ne par biezu un ne par plānu. Jārēķinās, ka tā cepoties pūtīsies. Ja būs par plānu, cepums salūzīs, ņemot ārā no formas. Ja būs par biezu, nebūs vietas pildījumam. Svarīgi arī mīklas gatavošanā labākas struktūras dēļ lietot pūdercukuru. Skaidrīte ievērojusi, ka veikalā var iegādāties riekstiņus, kuros mīklas ir krietni vairāk nekā pildījuma, jo naudas ziņā tas ražotājam ir ietaupījums. Bet tie vairs nav īsteni riekstiņi.
Sastāvdaļas
- 500 g miltu
- 160 g pūdercukura
- 300 g sviesta vai labas kvalitātes cepamā margarīna 82 %
- 1 ola
- Šķipsna vaniļas cukura
- 1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas
- Šķipsna sāls
- 2 kārbas vārīta kondensētā piena
Soļi
Solis 1
Sviestu sagriež gabaliņos vai sarīvē uz rupjās rīves, apkaisa ar miltiem un pūdercukuru, pievieno cepamo pulveri, sāli un vaniļas cukuru, ar pirkstiem saberž drupačās. Pievieno olu, ātri samīca mīklu bumbā. Ietin mīklu pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu nostāvēties.
Solis 2
Cepumu formiņas ieziež ar cepamajā eļļā samērcētu otu.
Solis 3
Mīklu izveltnē garā rullītī, to ar nazi sagriež līdzīgos gabaliņos. Pamēģina, cik liels gabaliņš ir vajadzīgs katrai formiņai.
Solis 4
Mīklas gabaliņus saliek pa formām.
Solis 5
Ar pirkstu mīklu vienmērīgā biezumā izlīdzina pa visu formu.
Solis 6
Formiņas saliek uz cepamās plāts.
Solis 7
Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 °C temperatūru. Cepumus cep apmēram 10 minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni.
Solis 8
Cepumus nedaudz padzesē un apmet otrādi. Cepumus izņem no formām. Ja tie ir piecepušies, formu atsit pret galdu, līdz cepums izlec laukā.
Solis 9
Pilda cepumu pusītes ar vārītu kondensēto pienu.
Solis 10
Pusītes saliek kopā. Pēc vēlēšanās šajā brīdī cepumos var ielikt pārsteigumu – lazdu rieksta kodolu, valrieksta vai marmelādes gabaliņu.
Solis 11
Cepumus sakārto traukā, ēd pats un cienā visus labos cilvēkus savā tuvumā.
Saistītās receptes
Sviesta cepumi
Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ķimeņu kartupeļu cepumi
Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.
Cik vajag pievienot cepamo pulveri miklai, jo sastavdalas tas nav noradits?!
Paldies, ka pamanījāt kļūdu, palabosim recepti. Jāpievieno 1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas.
Liels paldies par Riekstin,u recepti. Esmu meeg’inaajusi cept peec daz’aadaam recepteem, bet s’ii ir iistaa! Paldies par beerniibas gars’u!!!!!
Sveika, Īrisa! Varam tikai pievienoties – mīkla ir vienkārši ideāla! Lai veiksmīgs un laimīgs Jaunais gads!
Sveiki, cik apmēram riekstiņu sanāk no šāda mīklas daudzuma?
Sveika, Laila! Mēs šajā nedēļas nogalē esam Latgalē. Kad atgriezīsimies mājās, palūkosim, iespējams, ka pierakstos atradīsies iespējamo riekstiņu skaits. Ja lieta steidzama un tik ilgi nevar gaidīt, var nosvērt vienu riekstiņu veikalā, jo tie visi ir cepti vienādās formiņās. Un tad izdalīt sastāvdaļu aptuveno svaru ar šo viena riekstiņa svaru.
Man sanāca apmēram 50 gab, tātad 24 porcijas. Ņēmu pa 9g mīklas pa vienai pusītei. Jāpiebilst, ka es taisīju pusi no šīs receptes. Ļoti laba recepte tiešām. Es dzīvoju Anglijā, šeit nav vaniļas cukurs, tā kā izmatoju vaniļas essenci, tik 1/3 tējkarotes.
Paldies, Andri, par dalīšanos pieredzē un labiem vārdiem. Vai Anglijā iespējams nopirkt tādas riekstiņu formiņas? Ja jā, tad cik tās tur maksāja? Runā, ka Rīgas Centrāltirgū varot nopirkt 1 rieksta čaulas pusīti par 1 eiro. Esot liels pieprasījums tieši no ārvalstu tūristiem.
Es ar dzīvoju Anglija un esmu cepusi riekstiņus angļiem garšo
Es izmantoju veikalā Lidl pirktu elektrisko panniņu kurai mainās cepama virsa ir gan riekstiņu forma gan vafeļu
Pāris reizes esmu cepusi visiem garšo
Paldies par recepti
Sveicieni Anglijas latviešiem! Riekstiņi, ļoti iespējams, garšo visiem. Vai Anglijā var nopirkt gatavu varīto kondensēto pienu?
Kas ir tā par pannu – firma? Man arī tāda interesētu! 🙂
es nopirku forminas lidzigas eBay, ari metala bet izskatas vairak pec gliemezvaka. tapat Loți labi sanaca un nebija parak dargas.
Paldies, Madara, par dalīšanos pieredzē!
Labdien!
Man, nez kāpēc, mīkla sanāk diezgan sausa un vienā lielā bumbā nemaz nevaru samīcīt, taisu mazas un vairākas. Visas sastāvdaļas tiek svērtas un tad pievienotas.
Bet izcepot, viss ir ļoti garšīgi!
Sveika, Ingrīda! Milti un taukvielas ir dabīgi produkti, tāpēc reizēm, lai cik precīzi svērtu un mērītu, rezultāts ir atšķirīgs. Es ar labiem panākumiem smilšu mīklas konsistenci palaboju ar skābo krējumu. Ja mīkla ir par drupanu, pa karotei var piemīcīt, līdz ir labi veidojama. To darīt vajag pēc iespējas ātri, ja jūtams, ka būs labi, pārāk aizrauties ar mīcīšanu nevajag. Citādi mīkla kļūst par cietu, kad izcepas.
Labdien!Vai mīkla pārtikas plēvē jātur istabas temperatūrā vai ledusskapī?
Labdien, Inga! To pusstundiņu pēc samīcīšanas es mīklu ieteiktu atstāt istabas temperatūrā. Pa to laiku milti mazliet uzbriest un savienojas ar citām sastāvdaļām. Ja mīklu jāuzglabā uz nākamo dienu vai ilgāk, tad gan to jāliek ledusskapī. Bet tad vēlams to dažas stundas pirms cepšanas izņemt, lai atsilst. Aukstu un cietu mīklu formiņās nevar iespiest, bet lieka mīcīšana smilšu mīklu padara cietāku pēc izcepšanas.
Tad cik riekstiņi galu galā sanāk no šīs receptes?
Sveika, Lita! Sazinājos ar Skaidrīti – pēc viņas stāstītā no šāda mīklas daudzuma iznāk 60 līdz 70 riekstiņu, atkarībā no mīklas biezuma. Tātad 120 līdz 140 čauliņu. Viena riekstiņa pildīšanai vajag apmēram 10 g vārītā kondensētā piena.
Sveiki, skatos, ka recepte ir pamainīta. Sviest iepriekš bija 200b,bet tagad jau 300. Kāpēc tā?
Skaidrītes recepte bija ļoti lielam mīklas daudzumam. Pārrēķinot bija radusies neprecizitāte, kuru labojām. Atvainojamies par šo misēkli.
Mīkla ar miltiem Saimniece un Latgales saldkrējuma sviestu sanāca ideāla.Pirku sveramo,vārīto iebiezināto pienu, 400g pietiek. Sanāca 51 riekstiņš Paldies par recepti!
nosvēru – 1 čauliņā sanāca likt 8g mīklas .
Paldies, Inese, par aprēķiniem – ja kāds vēlas plānot izcepamo daudzumu, tas noder!
laikam svari uz tiem mazajiem pikucīšiem neprecīzi rādīja ,jo pa 8g iznāk,ka kaut kur pazuda 200g mīklas
Var jau taisīt tā, kā Skaidrīte to darīja – sarullēt desiņu un griezt gabaliņos aptuveni vienādā izmērā.
Kur palika ola?
Sveika, Saldā! Ola ir 1. darbības apraksta punktā, varbūt darba gaitā tā paslīdēja garām nepamanīta.
Liels, paldies, par recepti. Tik gardi sanāca. 🙂
Paldies, priecājamies!
Labdien! Šo recepti kāds ieteica Facebook grupā Latvieši UK gatavo un es izcepu!
Ļoti garšīgi. Paldies! UK riekstiņu formas var nopirkt ebay un ir arī elektriskās. UK ir pieejami gandrīz visi produkti,gan vaniļas cukurs,gan vārīts iebiezinātais piens,jau gatavs kā karamele.
Paldies! Lai priecīgi un garšīgi!
Pec atsauksmem izskatas, ka ir laba recepte – driz izmeginasu! Tacu pec receptes apraksta ir skaidrs, ka jalieto cepamais pulveris, lai ari izejvielas ka iespejams aizvietotajs mineta dzerama soda. Tas neizklausas pareizi, jo cepamais pulveris un dzerama soda nav viens un tas pats un parak daudz dzeramas sodas var miklai pieskirt sliktu garsu. Turklat, ta ari mikla “darbojas” savadak ka cepamais pulveris.
Protams, tā ir jūsu izvēle – lietot kā irdinātāju dzeramo sodu vai cepamo pulveri, kurā bez sodas sastāvā ir arī citronskābe un kartupeļu ciete. Mīkla pacelsies gan no viena, gan otra irdinātāja.
Nejauši uzgāju šo recepti. Abas ar meitu izbaudījām gatavošanas procesu. Recepte ir fantastiski garda. Paldies! 😍
Paldies par labiem vārdiem, Lolita! Skaidrīte priecātos to lasīt.
Tiešām lieliska recepte! Samazināju gan apjomu uz pusi, citādi tādu apjomu apēst nevajadzētu (varētu, bet nevajadzētu :D) . LIels paldies!
Paldies, Anita, prieks, ka noderēja recepte. Daudzums jau katrā mājā pēc izvēles.
Paldies par lielisko recepti! Riekstiņi izdodas perfekti!
Paldies, Inga, prieks, ja noder!
Skaidrite paldies!
Lai ir luste un veseliba radit!
loti veletos ar jums sakomunicet un tikties klatiene.
Atrakstat ludzu man zinu uz epastu
pienene772@inbox.lv
Ar cienu Ilze
Paldies par lielisko recepti, sacepām ar bērniem uz 1.septembri šos gardumiņus kā dāvaniņas. Mīklu taisīju kā receptē, viss sanāca ļoti labi!
Paldies par paldies! Mīļi sveicieni Zinību dienā, lai lielisks jaunais mācību gads, vecākiem gudri bērni, bērniem bagāti vecāki!
Es ieteiktu kondensēto pienu sajaukt ar sviestu, un būs mazliet garšīgāk.
Paldies, Gundega, par dalīšanos pieredzē!