Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
08/09/2021
Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu iegriežamies iedzert kafiju Pērnavā. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers. Igaunijā šoreiz bijām pašā vasaras viducī, un es pie kafijas izvēlējos tarti ar vaniļas krēmu un īstām vasaras avenēm. Tas bija tik ļoti garšīgi! Nolēmu, ka man tādas vajadzētu sacept saviem mīļajiem, kuri darba dēļ šoreiz netika līdzi. Gluži jaukas sagadīšanās dēļ Igaunijā trauku veikalā bija dabūjamas tieši vajadzīgā izmēra formiņas. Jauki. Nu varēju ķerties pie cepšanas.
Kafejnīcā "Supelsaksad" 2017. gada vasarā
Ideālo smilšu mīklas recepti palienēju no Skaidrītes Priedeslaipas riekstiņiem, metodi ar aukstas mīklas griešanu ripās – no zviedru piparkūkām, bet vaniļas krēmu – no krēmšnitēm. Tālāk jau viss bija vienkārši, un par rezultātu nebija jāšaubās. Aveņu vietā, protams, var lietot ikvienas citas ogas, kas vislabāk garšo un tobrīd ir sezonā. Bet vienu reizi, lūdzu, pamēģiniet izcept šīs kūkas tieši ar avenēm. Smilšu mīklas, vaniļas krēma un aveņu garšu savienība ir pati pilnība!
No aprakstītā produktu daudzuma izcepu 18 tartes. Ja jums nav šādu formiņu (tartes metāla formas, diametrs augšā 11 cm, apakšā 8 cm augstums 2,5 cm), noteikti var izmantot parasto groziņu formiņas.
#Veģetārs ēdiens #Svētku ēdiens
Sastāvdaļas
Smilšu mīklai
500 g miltu
200 g pūdercukura
200 g sviesta vai labas kvalitātes cepamā margarīna 82 %
1 ola
Šķipsna vaniļas cukura
Šķipsna sāls
Vaniļas krēmam
1 vaniļas pāksts vai nedaudz vaniļas cukura
500 ml pilnpiena
120 g cukura
3 ēdamkarotes vai 50 g kukurūzas cietes
2 ēdamkarotes tumšā ruma pēc izvēles
6 olu dzeltenumi (baltumus paglabājiet, no tiem variet pagatavot Pavlovu vai bezē ruleti ar avenēm)
50 g sviesta
Rotāšanai
- 500 g aveņu vai citu ogu pēc izvēles
Soļi
Solis 1
Gatavo mīklu. Sviestu sagriež gabaliņos vai sarīvē uz rupjās rīves, apkaisa ar miltiem un pūdercukuru, pievieno cepamo pulveri, sāli un vaniļas cukuru, ar pirkstiem saberž drupačās. Pievieno olu, ātri samīca mīklu bumbā. Ar rokām izveido cilindra formu, diametrā apmēram 10 cm, un ietin pārtikas plēvē (sk. attēlus galerijā apakšā). Mīklu liek ledusskapī līdz nākamajai dienai vai vismaz uz divām stundām, lai tā sacietē.
Solis 2
Mīklu izņem no ledusskapja, iztin no pārtikas plēves, liek uz dēļa un ar asu nazi sagriež apmēram 5 mm biezās ripās, ko tūlīt liek formiņās. Mīklas ripas ar pirkstiem iespiež formiņās. Pamatnīti nogludina, sākot no vidus, lai mīkla nosegtu arī maliņas un iegultu krokās.
Solis 3
Mīklas pamatnītes sadursta ar dakšiņu. Formiņas liek ledusskapī un atdzesē vismaz stundu, lai mīkla kļūst stingra.
Solis 4
Gatavo krēmu. Vaniļas pāksti pāršķeļ, ar nazi nokasa sēkliņas. Uzkarsē pienu ar vaniļas pāksti un sēkliņām, noņem no pīts, ļauj 10 minūtes ievilkties aromātam. Var arī vaniļas pāksti aizstāt ar vaniļas cukuru, to pievieno krēma kulšanas laikā.
Solis 5
Pa to laiku olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un kukurūzas cieti viendabīgā masā, nevajag tos saputot putās. Pienu uzvāra, daļu karstā piena strūkliņā lej un iemaisa olu masā. Olu masu pievieno pienam, maisot karsē, līdz krēms sabiezējis. Mazliet atdzesē un vēl siltā krēmā ieputo sviestu un rumu. Atdzesē zem vāciņa vai pārtikas plēves, lai krēma virsma neapkalstu.
Solis 6
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 C grādu temperatūrai. Tartes ņem laukā no ledusskapja un tūlīt liek cepties. Ja mīkla nebūs pietiekami auksta un stingra, maliņas cepoties var noslīdēt uz leju. Cep apmēram 10-15 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna. Ja cepoties mīklas pamatnes tomēr pacēlušās uz augšu, vēl karstas tās var mazliet paspiest uz leju. Jāuzmanās, lai tartes nesadrūp.
Solis 7
Kad formiņas atdzisušas, tartes uzmanīgi apgāž un izņem no formiņām.
Solis 8
Tartes pilda ar krēmu un rotā ar avenēm vai citām ogām pēc izvēles. Tartes pasniedz uz šķīvīšiem un ēd ar kūku dakšiņu vai karotīti, jo mīkla ir ļoti trausla un krēms ir mazliet plūstošs.
Saistītās receptes
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs
Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.