Sestdiena, 6 jūnijs, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Cepumi Riekstiņi ar iebiezināto jeb kondensēto pienu

Riekstini_VO_5150074

VO_5150031 VO_5150002 VO_5150019 VO_5150023 VO_5150028 VO_5150041 VO_5150002-2 VO_5150022-2 VO_5150028-2 VO_5150033-2 Riekstini_VO_5150074 Skaidrīte ar tēta audzētajiem ziediem Ar mammu un tēti Aktīvā atpūta No izaudzētajām vīnogām izveidots āzis Ar savu iesvētību foto Pavasara saulē

Riekstiņi ir ar vārītu kondensēto pienu pildīti smilšu mīklas cepumi, kuru pagatavošanai vajadzīgas valriekstu čaulām līdzīgas metāla formiņas. Padomju laikā tās ražoja Rīgā rūpnīcā Darba Spars, par ko liecina formās iepresētais pazīstamais logotips. Mums kaimiņos joprojām atrodas Darba Spara firmas veikals, bet tādas formas tur nopirkt vairs nevar. Ja mammas vai vecmammas tās nav atstājušas mantojumā, jāmeklē vai nu Latgalītes tirgū, vai interneta veikalos. Paskatījos, ka tās tiešām tur ir atrodamas, gan jaunas, gan lietotas. Internetā ir nopērkams arī uzlabotais variants – elektriskā riekstiņu panna, kurā atvieglots cepumu veidošanas process. Atliek tikai ielikt mīklu un piespiest vāku – riekstiņi gatavi!

http://www.oreshnitsa.net/Pages/default.aspx

http://www.ebay.ca/itm/NUTS-ELECTRIC-MOLD-MAKER-USSR-12-SWEET-ORESHKI-RUSSIAN-RECIPE-IN-ENGLISH-/171546519369

Cepumi ir ģeniāli vienkārši un garšo gandrīz visiem, īpaši bērniem. Paldies atjautīgajam, šķiet, krievu konditoram, kurš savulaik nolēmis nošpikot no mātes dabas valrieksta formu. Tā ir ne tikai nevainojami skaista, bet arī divas kopā saliktās pusītes glabā noslēpumu – saldo pildījumu. Diemžēl neatradu informāciju par receptes vēsturisko izcelsmi, bet Latvijas konditori atceras, ka recepte nākusi no Krievijas. To apliecina arī fakts, ka internetā arī angļu valodas publikācijās var atrast šos cepumus ar nosaukumu „oreshki”.

Tālajos laikos, kad riekstiņus izgudroja, veikalos nebija iespējams iegādāties jau vārītu kondensēto pienu. Pirkuši balto, šķidro variantu un metāla kārbu vārījuši divas stundas. Ir dzirdēti traki stāsti par kārumniekiem, kuri kārbu vārījuši nevis katlā ar ūdeni, bet „sausā” veidā. Tas beidzies ar briesmīgu sprādzienu, pēc kura visa virtuve bijusi vienmērīgi piešķaidīta ar lipīgo, cukuraino masu. Pēc tādiem notikumiem sekojis remonts, un labi vēl, ja nebija cietuši cilvēki. Tagad varam veikalā nopirkt gatavu, vārītu kondensēto pienu metāla kārbās, tirgū var nopirkt sveramo. Arī smilšu mīklu varam gatavot paši vai arī nopirkt. Es tomēr esmu par mājās gatavotu mīklu, jo tad paši varam izvēlēties, vai lietot sviestu vai labas kvalitātes margarīnu, kuru garša noteikti atšķiras no pasaulē lētākā margarīna garšas. Un ražotāji ir ieinteresēti peļņā.

Šeit publicētās receptes autore ir Skaidrīte Priedeslaipa. Mīļš paldies viņai par veltīto darbu, laiku un padomiem. Skaidrīte no skata ir trausla un smalka, bet tas viņai nav traucējis savulaik apgūt smagā auto un motocikla vadīšanas prasmi, just līdzi Latvijas hokejistiem un dzīvē paveikt smagus darbus. Skaidrītei piemīt neizsīkstoša enerģija, interese par apkārt notiekošo, darba kolektīvā vienmēr bijusi pirmā kā pie ikdienas pienākumiem, tā arī pie dancošanas ballēs. Tagad viņa ir brīvkundze, mīļa omīte savā ģimenē, priecājas par meitu un mazbērniem. Pati bijusi vienīgā meita saviem vecākiem, ļoti mīlēts bērns, dzimusi un augusi Pārdaugavā. Skaidrīte mums atnesa fotogrāfijas no Latvijas pirmskara laikiem, no savas bērnības. Pārdaugavā, tagadējā Lielirbes ielā, viņas tēvam Eduardam Upītim piederējusi māja un lielas siltumnīcas. Vēlāk, pēc kara, padomju vara tās nacionalizējusi, bet tēvs Eduards Upītis kā diplomēts agronoms strādājis pie Mārupes saimniecības dibināšanas. Šoreiz bez ēdiena bildēm pievienojam dažas vēsturiskās fotogrāfijas kā interesantas laikmeta liecības.

Vēl pavisam nesen Skaidrīte ir cepusi riekstiņus pēc pasūtījuma kādai privātai konditorejai. Šeit publicējam riekstiņu recepti, kas patiešām ir perfekta. Skaidrīte dalās ar saviem knifiem – reizēm viņa klasisko recepti papildina ar grauzdētiem, sasmalcinātiem lazdu riekstiem, kurus iekaisa starp abām riekstiņu pusītēm. Reizēm pārsteigumam pildījumā ieliek pa veselam rieksta kodolam. Reizēm pildījumā iespiež marmelādes gabaliņus. Lai riekstiņi izdotos labi, mīklas gatavošana jāievēro precīzi pēc receptes. Svarīgi, lai mīkla formiņās būtu ne par biezu un ne par plānu. Jārēķinās, ka tā cepoties pūtīsies. Ja būs par plānu, cepums salūzīs, ņemot ārā no formas. Ja būs par biezu, nebūs vietas pildījumam. Svarīgi arī mīklas gatavošanā lietot pūdercukuru labākas struktūras dēļ. Skaidrīte ievērojusi, ka veikalā var iegādāties riekstiņus, kuros mīklas ir krietni vairāk nekā pildījuma, jo naudas ziņā tas ražotājam ir ietaupījums. Bet tie vairs nav īsteni riekstiņi.

Sastāvdaļas

500 g miltu

160 g pūdercukura

300 g sviesta vai labas kvalitātes cepamā margarīna 82 %

1 ola

Šķipsna vaniļas cukura

1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas

Šķipsna sāls

2 kārbas vārīta kondensētā piena

Darba gaita

VO_51500311. Sviestu sagriež gabaliņos vai sarīvē uz rupjās rīves, apkaisa ar miltiem un pūdercukuru, pievieno cepamo pulveri, sāli un vaniļas cukuru, ar pirkstiem saberž drupačās. Pievieno olu, ātri samīca mīklu bumbā. Ietin mīklu pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu nostāvēties.
VO_51500022. Cepumu formiņas ieziež ar cepamajā eļļā samērcētu otu.
VO_51500193. Mīklu izveltnē garā rullītī, to ar nazi sagriež līdzīgos gabaliņos. Pamēģina, cik liels gabaliņš ir vajadzīgs katrai formiņai.
VO_51500234. Mīklas gabaliņus saliek pa formām.
VO_51500285. Ar pirkstu iespiež mīklu vienmērīgā biezumā pa visu formu.
VO_51500416. Formiņas saliek uz cepamās plāts.
VO_5150002-27. Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 C grādiem. Cepumus cep apmēram 10 minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni.
VO_5150022-28. Cepumus nedaudz padzesē, apmet otrādi. Cepumus izņem no formām. Ja tie ir piecepušies, formu atsit pret galdu, līdz cepums laukā.
VO_5150028-29. Pilda cepumu pusītes ar vārītu kondensēto pienu.
VO_5150033-210. Pusītes saliek kopā. Pēc vēlēšanās šajā brīdī cepumos var ielikt pārsteigumu – lazdu rieksta kodolu, valrieksta vai marmelādes gabaliņu.
Riekstini_VO_515007411. Cepumus sakārto traukā, ēd pats un cienā visus labos cilvēkus savā tuvumā.

21 komentāri

  1. Kapeika
    21/06/2015 at 12:16

    Cik vajag pievienot cepamo pulveri miklai, jo sastavdalas tas nav noradits?!

    • garsigi
      21/06/2015 at 15:05

      Paldies, ka pamanījāt kļūdu, palabosim recepti. Jāpievieno 1 tējkarote cepamā pulvera vai dzeramās sodas.

  2. Irisa
    30/12/2015 at 20:03

    Liels paldies par Riekstin,u recepti. Esmu meeg’inaajusi cept peec daz’aadaam recepteem, bet s’ii ir iistaa! Paldies par beerniibas gars’u!!!!!

    • garsigi
      30/12/2015 at 20:10

      Sveika, Īrisa! Varam tikai pievienoties – mīkla ir vienkārši ideāla! Lai veiksmīgs un laimīgs Jaunais gads!

  3. Laila
    12/10/2016 at 19:53

    Sveiki, cik apmēram riekstiņu sanāk no šāda mīklas daudzuma?

    • garsigi
      14/10/2016 at 20:13

      Sveika, Laila! Mēs šajā nedēļas nogalē esam Latgalē. Kad atgriezīsimies mājās, palūkosim, iespējams, ka pierakstos atradīsies iespējamo riekstiņu skaits. Ja lieta steidzama un tik ilgi nevar gaidīt, var nosvērt vienu riekstiņu veikalā, jo tie visi ir cepti vienādās formiņās. Un tad izdalīt sastāvdaļu aptuveno svaru ar šo viena riekstiņa svaru.

    • Andris
      19/10/2017 at 21:51

      Man sanāca apmēram 50 gab, tātad 24 porcijas. Ņēmu pa 9g mīklas pa vienai pusītei. Jāpiebilst, ka es taisīju pusi no šīs receptes. Ļoti laba recepte tiešām. Es dzīvoju Anglijā, šeit nav vaniļas cukurs, tā kā izmatoju vaniļas essenci, tik 1/3 tējkarotes.

      • garsigi
        20/10/2017 at 04:47

        Paldies, Andri, par dalīšanos pieredzē un labiem vārdiem. Vai Anglijā iespējams nopirkt tādas riekstiņu formiņas? Ja jā, tad cik tās tur maksāja? Runā, ka Rīgas Centrāltirgū varot nopirkt 1 rieksta čaulas pusīti par 1 eiro. Esot liels pieprasījums tieši no ārvalstu tūristiem.

  4. Ingrīda
    24/10/2016 at 15:21

    Labdien!
    Man, nez kāpēc, mīkla sanāk diezgan sausa un vienā lielā bumbā nemaz nevaru samīcīt, taisu mazas un vairākas. Visas sastāvdaļas tiek svērtas un tad pievienotas.
    Bet izcepot, viss ir ļoti garšīgi!

    • garsigi
      24/10/2016 at 15:30

      Sveika, Ingrīda! Milti un taukvielas ir dabīgi produkti, tāpēc reizēm, lai cik precīzi svērtu un mērītu, rezultāts ir atšķirīgs. Es ar labiem panākumiem smilšu mīklas konsistenci palaboju ar skābo krējumu. Ja mīkla ir par drupanu, pa karotei var piemīcīt, līdz ir labi veidojama. To darīt vajag pēc iespējas ātri, ja jūtams, ka būs labi, pārāk aizrauties ar mīcīšanu nevajag. Citādi mīkla kļūst par cietu, kad izcepas.

  5. Inga
    02/11/2016 at 15:13

    Labdien!Vai mīkla pārtikas plēvē jātur istabas temperatūrā vai ledusskapī?

    • garsigi
      02/11/2016 at 22:13

      Labdien, Inga! To pusstundiņu pēc samīcīšanas es mīklu ieteiktu atstāt istabas temperatūrā. Pa to laiku milti mazliet uzbriest un savienojas ar citām sastāvdaļām. Ja mīklu jāuzglabā uz nākamo dienu vai ilgāk, tad gan to jāliek ledusskapī. Bet tad vēlams to dažas stundas pirms cepšanas izņemt, lai atsilst. Aukstu un cietu mīklu formiņās nevar iespiest, bet lieka mīcīšana smilšu mīklu padara cietāku pēc izcepšanas.

  6. Lita
    14/12/2016 at 17:13

    Tad cik riekstiņi galu galā sanāk no šīs receptes?

    • garsigi
      14/12/2016 at 19:36

      Sveika, Lita! Sazinājos ar Skaidrīti – pēc viņas stāstītā no šāda mīklas daudzuma iznāk 60 līdz 70 riekstiņu, atkarībā no mīklas biezuma. Tātad 120 līdz 140 čauliņu. Viena riekstiņa pildīšanai vajag apmēram 10 g vārītā kondensētā piena.

  7. Ingrīda
    22/12/2016 at 23:28

    Sveiki, skatos, ka recepte ir pamainīta. Sviest iepriekš bija 200b,bet tagad jau 300. Kāpēc tā?

    • garsigi
      25/12/2016 at 04:37

      Skaidrītes recepte bija ļoti lielam mīklas daudzumam. Pārrēķinot bija radusies neprecizitāte, kuru labojām. Atvainojamies par šo misēkli.

  8. Inese
    05/11/2017 at 23:55

    Mīkla ar miltiem Saimniece un Latgales saldkrējuma sviestu sanāca ideāla.Pirku sveramo,vārīto iebiezināto pienu, 400g pietiek. Sanāca 51 riekstiņš Paldies par recepti!

  9. Inese
    05/11/2017 at 23:57

    nosvēru – 1 čauliņā sanāca likt 8g mīklas .

    • garsigi
      06/11/2017 at 01:01

      Paldies, Inese, par aprēķiniem – ja kāds vēlas plānot izcepamo daudzumu, tas noder!

  10. Inese
    06/11/2017 at 00:03

    laikam svari uz tiem mazajiem pikucīšiem neprecīzi rādīja ,jo pa 8g iznāk,ka kaut kur pazuda 200g mīklas

    • garsigi
      06/11/2017 at 01:03

      Var jau taisīt tā, kā Skaidrīte to darīja – sarullēt desiņu un griezt gabaliņos aptuveni vienādā izmērā.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas