Torte Cielaviņa

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Torte Cielaviņa saistās ar tradicionālām latviskām garšām, tāpēc taupījām šo recepti Latvijas dzimšanas dienai. Mums ir skaista, patriotiska dziesma ar šādu pat nosaukumu. Daudziem šīs tortes ēšana saistās ar atmiņām par bērnību, par tortes ēšanu ar karotēm, sēžot ap to un draudzīgi ķeksējoties milzu drupaču kalnā, jo bezē ir drupans un to ir grūti sagriezt. Bet šī mājas torte ir labāk sadalāma, ja salīdzina ar tradicionālo veikala variantu.

Nevaru apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotā torte precīzi atbilst oriģinālam. Receptēs, kuras atradu internetā, sastāvā bija minēti zemesrieksti. Tā kā man labāk garšo lazdu rieksti, izvēlējos tos, pie tam neapgrauzdēju, kā tas bija ieteikts. Manuprāt, lazdu rieksti un mandeles grauzdējot zaudē savu maigo un īpašo garšu. Ja vēlaties turēties pie oriģinālā varianta, riekstus pirms pievienošanas bezē masai vajag uz sausas pannas apcept.

Šajos attēlos redzamā torte tika cepta par godu mūsu meitas Mildas dzimšanas dienai. Viņa pati, būdama mākslas studente, mēģināja to rotāt radoši. Ja nav laika vai vēlēšanās šiem laiku un pacietību paģērošiem procesiem, var rotāšanai izlīdzēties vien ar krēmu un veseliem riekstu kodoliem. Arī tā būs ļoti garšīgi, pie tam, jo ilgāk torte ievilksies, jo gardāka kļūs.

Torti labāk cept iepriekšēja vakarā, rotāt no rīta un līdz vakaram atstāt ievilkties. Izmēģiniet uz gada nogales svētkiem izcept šo kārumu, un būs priecīgs tas cilvēks, kas ledusskapī atradīs pēdējo gabaliņu!

Sastāvdaļas

Bezē biskvītam

  • 400 g cukura
  • 6 olu baltumi
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzi kartupeļu miltu
  • 200 g lazdu riekstu
  • šķipsniņa sāls
  • cepamais papīrs
  • sviests papīra ietaukošanai
  • divas cepamās plātis

Krēmam

  • 6 olu dzeltenumi
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 40 g ūdens
  • 300 g mīksta sviesta
  • 3–4 ēdamkarotes kakao
  • 150 g vai nedaudz vairāk iebiezinātā piena ar cukuru (nevārīta)
  • 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – ruma, konjaka, brendija vai balzama

    Rotāšanai

    • 100 g tumšās šokolādes
    • 50 ml saldā krējuma
    • 50–100 g lazdu riekstu
    • Papildu, ja vēlas riekstus karamelizēt, nedaudz cukura un sviesta
    • 50 g tumšās šokolādes,
    • metāla pamatne un “špahtelnazis” rotājumu veidošanai

    Soļi

    Solis 1

    Uz griežamā dēlīša ar nazi sasmalcina riekstus. Var riekstus smalcināt ar virtuves kombainu, bet tas jādara uzmanīgi, lai riekstu gabaliņi būtu vēlamā izmēra un nepārvērstos ķepīgā masā.

    Solis 2

    Ieslēdz cepeškrāsni 150 °C temperatūrā režīmā ar ventilatoru. Sagatavo cepamās plātis – uz diviem cepamā papīra gabaliem uzzīmē 26 cm diametra apļus, ietauko ar sviesta piciņu un klāj uz plātīm.

    Solis 3

    Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (baltumā nedrīkst būt ne lāses dzeltenuma), dzeltenumus atstāj atsevišķā bļodiņā, pārklāj, lai neapkalstu, un noliek ledusskapī.

    Solis 4

    Olu baltumus tīrā un sausā lielā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu.

    Solis 5

    Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.

    Solis 6

    Visu samaisa.

    Solis 7

    Ar karoti liek bezē masu uz plātīm, sadalot to uz pusēm, un veido tortes plāksnes, par šablonu ņemot uzzīmētos apļus. Virsu nogludina. Liek plātis cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1stundu, pēc tam biskvītus atstāj uz nakti lēni atdzist cepeškrāsnī.

    Solis 8

    Nākamajā dienā taisa krēmu. Ūdeni ar cukuru uzvāra.

    Solis 9

    Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu. 

    Solis 10

    Kad masa uzputojusies gaišāka un biezāka, putojot pievieno sviestu, kakao, alkoholu un, pašās beigās, kondensēto pienu.

    Solis 11

    Visu vienmērīgi saputo un ievieto krēmu ledusskapī atdzesēt līdz tortes rotāšanai.

    Solis 12

    Bezē pamatnēm noņem cepamo papīru, uzmanīgi apgriežot tās otrādi, un tad liek atkal pareizā virzienā uz skaista šķīvja vai pamatnes.

    Solis 13

    Pusi krēma klāj uz vienas no bezē pamatnēm, otru liek virsū.

    Solis 14

    Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, izkausē šokolādi un ar karoti pārlej tortes virsai. Atdzesē.

    Solis 15

    Torti rotā ar krēmu, ko uzspiež ar rotājamās turziņas robaino uzgali, šokolādes dekoriem un lazdu riekstiem. Liek ledusskapī savilkties.

    Solis 16

    Ja vēlas torti rotāt greznāk, lazdu riekstus rotāšanai var iepriekš apstrādāt ar karameli. Nedaudz cukura uz karstas pannas izkausē. Kad tas kļuvis skaisti brūns, pievieno piciņu sviesta, riekstus, un ātri izmaisa. Liek uz šķīvja un vēl karstus atdala vienu no otra. Kamēr cukurs karsts un staipīgs, no tā var veidot interesantus rotājumus. Šo darbu gan nevar uzticēt bērniem, ļoti viegli var apdedzināties!

    Solis 17

    Šokolādes dekorus var veidot, šokolādi ūdens peldē izkausējot, plānā kārtā uzklājot uz gludas pamatnes, ko liek ledusskapī. Kad šokolāde sacietējusi, to ar šaphteļlāpstiņu, cieši velkot gar pamatni, savelk kruzuļos. Ja šokolāde drūp, to vajag vēl nedaudz atlaidināt, bet ne pārāk daudz. Rotājumus saliek uz šķīvja.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri