Mārtiņdienas
pīle pīlē
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
09/11/2021
Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – šie varbūt pārāk ikdienišķi svētku galdam. Blakus uz pannas izcepu krāsainas saknes – kartupeļus, burkānus un kāļus. Un ēdām to visu kopā ar Barbaras Smildzeres vasarā dāvinātu jāņogu un sīpolu mērcīti.
Kopš manās mājās ienākusi stikla pīle (nezinātājiem – par pīli sauc ovālu, palielu cepamo trauku ar vāku, agrāk pīle parasti bija čuguna trauks), lielākus gaļas gabalus vai veselus putnus cepu tikai tajā. Man ļoti patīk sulīgi un aromātiski cepeši, zem pīles liku kārtu ar dažādām garšsaknēm. Stikla caurspīdīgums ļauj pastāvīgi uzraudzīt cepeša garoziņas brūnumu. Bez liekas vāka virināšanas un tvaika izlaišanas ir skaidrs, kad pīlei īstais laiks griezties uz otriem sāniem. Ja mājās ir čuguna pīle, protams, arī tas ir satriecoši labs trauks cepšanai. Vispār jau gaļu var cept jebkādā karstumizturīgā traukā, kas der pēc izmēra un ko drīkst likt cepeškrāsnī. Ja nav vāka, var pārklāt to ar folijas loksni, kurā izdur caurumiņus tvaika noplūdei.
Klasiski pīli var pildīt ar āboliem, sīpoliem un/vai melnajām plūmēm. Vai svaigām plūmēm un āboliem. Kas nu kuram labāk garšo. Šoreiz pirms svētkiem gribējās izmēģināt kādu jaunu pildījumu. Izvēle krita uz apelsīnu un skābiem kāpostiem. Tādējādi tikām pie vēl vienas dārzeņu piedevas, kas bija gatava vienlaikus ar gaļu, nekarsējot lieku plīts riņķi un nesmērējot papildu trauku. Kāpostos sasūcās pīles tauciņi, mērcītei no pildījuma nāca klāt mazs saldumiņš un skābumiņš. Prieks un laime! Kā saka mūsu opis, galvenais lai zostīte būtu gana gara un garda.
Kā zināms, cepot pīli, tauki pludo uz nebēdu. Ja putnu cep uz cepešpannas, taukus iesaka ik pa laikam nosmelt vai noliet. Cepot pīli pīlē, es to procesa laikā nedaru. Kad gaļa ir gatava, mērci var noliet un taukus nosmelt. Bet ir vēl tāds paņēmiens. Mērci atdzesēju viegli siltu un leju trīsstūrveida konditoru maisā, kuram ir slēgts gals. Tad sagatavoju divas bļodiņas. Kad tauki noslāņojas augšpusē, maisiņu lieku virs pirmās bļodas un ar šķērēm nogriežu mazu stūrīti. Mērce satek bļodā. Kolīdz tas noticis un sāk tecēt tauki, maisiņu pārlieku virs otrās bļodas. Pīļu tauki ir ļoti garšīgi, tajos var cept kartupeļus vai citas saknes, omletes, vārdu sakot, jebko, kur vajadzīgas taukvielas. Mērci gardu muti apēdām kopā ar cepeti un piedevām.
Pīles cepeša brangos gabaliņus 3 cilvēku ģimenē apēdām divās pusdienās. No atlikušajiem kauliņiem izvārīju zupu. Buljons bija lielisks. Šoreiz ar burkāniem un sīkiem makaroniņiem, bet var arī zupu vārīt ar brangām zaļumu klimpām.
#Gaļas ēdiens #Svētku ēdiens #Pīles cepetis #Tradicionāls ēdiens
Sastāvdaļas
- Pīle
- 1 apelsīns
- Maza bļodiņa skābētu kāpostu
- 4-6 daiviņas ķiploka
- 1 liels sīpols
- Liels burkāns
- Mazliet augu eļļas sakņu apcepšanai
- Sāls
- Malti melnie pipari
- Gabals selerijas saknes un/vai divi kāti
- Timiāna lapiņas pēc izvēles
- Dziļš trauks cepšanai ar vāku vai folijas gabalu
Piedevām
- Saknes pēc izvēles – kartupeļi, burkāni, kāļi, ķirbis
- 2 daiviņas ķiploka
- Timiāna vai rozmarīna lapiņas pēc izvēles
Pasniegšanai
- Jāņogu (dzērveņu vai brūkleņu) mērce
Soļi
Solis 1
Pīli iemarinē. To var darīt uz divām stundām vai līdz nākamajai dienai, atkarībā, cik daudz laika tam var atvēlēt. Izspiež caur spiedi 2-3 ķiploku daiviņas, pīli no iekšpuses un ārpuses ierīvē ar saspiesto ķiploku, sāli un maltiem melnajiem pipariem (labāk svaigi maltiem). Ja vēlas, var piešaut mazliet timiāna lapiņu. Pīli liek cepamajā traukā un pārsedz ar vāku vai foliju, atstāj istabā uz galda uz pāris stundām.
Solis 2
Ja pīli marinē līdz nākamajai dienai, to liek ledusskapī. Tad pāris stundu pirms cepšanas to izņem no ledusskapja, lai pīle mazliet sasilst.
Solis 3
Pannā ātri apcep nomizotus un rupji sagrieztus sīpolus, burkānus un ķiplokus, uzber šķipsnu sāls. Pīli izņem no cepamā trauka un apakšā saliek apceptās saknes, pievieno lielos gabalos sagrieztu selerijas sakni un/vai kātus.
Solis 4
Nomazgā apelsīnu un pārgriež uz pusēm. Sulu izspiež pār saknēm traukā, abas apelsīnu pusītes liek pīlē pamīšus ar skābajiem kāpostiem tā, lai pīle ir pilna. Pabeidz ar apelsīna pusīti.
Solis 5
Pīli liek traukā uz saknēm ar muguru uz augšu. Pārliek vāku vai foliju. Ja lieto foliju, to dažās vietās pārdur, lai tvaiks tiek laukā.
Solis 6
Trauku liek cepeškrāsnī, ieslēdz uz 220 C grādu temperatūru un cep, līdz pīle apcepas brūna. Tad temperatūru samazina uz 180 C grādiem un turpina cept vēl stundu.
Solis 7
Pa to laiku nomizo saknes – kartupeļus, burkānus un kāļus, sagriež gabalos un ierīvē ar kādu lāsi eļļas, sāli, saspiestu ķiploku un timiāna vai rozmarīna lapiņām pēc izvēles. Kad pīle cepusies stundu, ņem to laukā un apgriež ar krūtiņu uz augšu. Uz pannas paklāj cepamo papīru, liek atpakaļ trauku ar pīli un brīvajās vietās uz plāts saliek saknes.
Solis 8
Turpina visu cept vēl stundu. Cepšanas laiks kopumā būtu jārēķina 1 stunda uz 1 kg gaļas svara. Beigās traukam noņem vāku/foliju, liek atpakaļ krāsnī un pīles ādu apcep kraukšķīgu. Ja vēlas, saknes var viegli pārziest ar pīles taukiem.
Solis 9
Mērci nolej un nosmeļ tai taukus. Lasiet ievada daļā, kā vislabāk taukus atdalīt no buljona.
Solis 10
Pīles gabaliņus pasniedz kopā ar skābajiem kāpostiem un saknēm, ko pārlaista ar pīles mērci. Mums vēl bija jāņogu čatnijs, ko vasarā uzdāvināja Barbara Smildzere ar ģimeni. Tas kopā ar pīli garšoja lieliski!
Saistītās receptes
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.
Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.