Jāņogu čatnijs

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

09/11/2021

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri. Tur ir pārpārēm interesantu risinājumu un ideju, ko uzreiz gribas patapināt. Bija karsta vasaras diena, bet ēnā zem lielajiem kokiem pūta spirdzinošs vējiņš. Un bija tik jauki tikties pēc ilgu mēnešu mājsēdēm un attālinātām sarunām.

Smildzeri – Āris, Barbara un viņu meita Līva, kā mākslinieku ģimene strādā kopā. Viņu darbi redzami muzeju ekspozīcijās, vides, arhitektūras un interjera projektos. Tur kopā savijušies talanti, pieredze un dažādas prasmes. Ar Barbaru iepazināmies, kopā apgūstot zinības pie Līgas Lētiņas DigitalGuru kursos. Toreiz mūs sadalīja darba grupās, mēs ar Barbaru kopā radījām saturu mājas lapai, kas bija kā mācību paraugs. Kā jau tas dzīvē mēdz notikt ar mācībās iepazītiem cilvēkiem, vēlāk esam sadarbojušies dažādos projektos, no kuriem apjomīgākais bija Turaidas muzejrezervāta Klaušinieku mājas atjaunošana. Ja vēl neesat bijuši, noteikti iesaku apmeklēt – vienā mājā ar interaktīviem līdzekļiem ir ietilpināts ļoti daudz informācijas. Droši ņemiet līdzi bērnus – šis ir muzejs, kurā ne tikai drīkst visu ko aiztikt ar rokām, bet ir foršas izglītojošas spēles un visādi pārsteigumi. Vien jābrīdina, ka apmeklējumam jāparedz pietiekami daudz laika. Es negribu šeit vairāk neko stāstīt. Tas vienkārši jāpiedzīvo.

Un vēl Barbaras un Līvas lolojums ir tekstila veikals internetā dizzidi.com kurā var pasūtīt daudz jauku lietu, kas padarīs jūsu mājas vai darba vietas omulīgākas, pludmales apmeklējumus – patīkamākus, dzīvi skaistāku, ērtāku un stilīgāku. Es pati sapņoju pašūt priekšautu no viņu piedāvātā auduma, kurš atgrūž šķidrumus un netīrumus. Virtuvē, kur notiek manas drāmas un komēdijas, bieži par to iedomājos. Arī tāds galdauts noderētu. Bet esmu jau tikusi pie jauka un mīksta frotē halāta, kurā satīties vēsās dienās ar kafijas krūzi rokās.

Nu atgriežamies pie jāņogu čatnija. Pēc jaukās pasēdēšanas dāvanā saņēmām burciņu ar pašu gatavotu jāņogu čatniju ar vēlējumu to nogaršot pie kāda gaļas ēdiena. Kad rudenī izcepām pīli, atcerējos par šo dāvanu un ēdām to kopā ar cepeti. Tas bija tiešām ļoti garšīgi! Šādas mērcītes tik labi papildina un bagātina ēdienu, it īpaši, ja svētkos vēlamies to padarīt īpašu.

Aizrakstīju Barbarai jautājumu par recepti. Lūk, ko viņa man atbildēja: “Jāņogu čatnija recepte. Tā noteikti ir iespēja sagatavot jāņogas, ja tradicionālie veidi, kā, piemēram, jāņogu želeja, jau sagatavoti. Ievārījumus un mērces vāru kapara pannā. Tajā vārot, viss vienmēr izdodas! Mūsmājās mērcēm un čatnijiem ir liela piekrišana, tāpēc šo gatavoju vienmēr. Ēdams pie glilētas vai ceptas gaļas, čatnijs sevišķi gards ir ap novembra svētkiem, kad visas garšas burciņā ir vienmērīgi savilkušās.”

Jāņogu čatnijs

Sastāvdaļas

  • 1 kg jāņogu (1 apjoms)
  • 200–250 g sīpolu (1/4 no jāņogu apjoma)
  • 200–250 ml sidra etiķa (Barbaras mīļākā sastāvdaļa)
  • 1 citrona sula
  • Jūras sāls, cukurs pēc garšas
  • Nedaudz svaigi rīvēta ingvera saknes (pēc izvēles, nav obligāti)

Soļi

Solis 1

Pannā ieber notīrītas jāņogas, pievieno smalki sakapātus sīpolus.

Solis 2

Sidra etiķi pielej tik daudz, lai apņem visas sastāvdaļas, pielej izspiestā citrona sulu, pievieno ingveru, sāli un cukuru.

Solis 3

Visu izmaisa un vāra uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot. Vāra apmēram 2 stundas.

Solis 4

Gatavs, kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi un mīksti, ogas pilnībā izšķīdušas, pievienotais ingvers nogaršojot maigi iekož kaklā.

Solis 5

Čatniju karstu pilda burkās. Burkas aizvāko un uz brīdi noliek ar vāciņu uz leju.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Medus piparkūkas

Medus piparkūkas

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Rudzu piparkūkas

Rudzu piparkūkas

Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Mūsu sadarbības partneri