Mārtiņdienas gailis

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu ģimenē sešpadsmito gadu svinam Mārtiņdienu par godu mūsu dēlam Mārcim. Šogad dēlu viņa mācību ceļi aizveduši uz Vīni, kur gadu jāmācās, un Mārtiņdiena mūsu mājās šoreiz paies bez viņa. Tādēļ rudens brīvlaikā nosvinējām Mārča vārda dienu mazliet ātrāk.

Esmu šais rudens bagātīgajos svētkos cepusi gan zosi (uh, uz to tomēr vajag saņemties!) Atceros pirmo reizi, kad svinējām mūsu Mārča vārda dienu. Zoss bija nopirkta tik liela, ka nelīda cepeškrāsnī nekā citādi kā tikai uz grīdas. Tas noveda pie tā, ka zoss tauki dega sprakšķēdami, dūmi griezās, un vēl nedēļu māja ar visu mantību smaržoja pēc zoss cepeša. Lai to visu kaut kā varētu izturēt, turējām vaļā ārdurvis, un smaržu varēja sajust divu kvartālu attālumā. Taisni brīnums, ka pie durvīm nebija sapulcējušies izbadējušies apkārtnes suņi. Bet baudījums pie galda neizpalika, un šis piedzīvojums mums visiem palicis spilgtā atmiņā kā gana jautrs. Esam cepuši arī pīli, un, protams, vienkāršāko un demokrātiskāko gaili (mēs gribētu tā domāt). Mārtiņdienas gailim piestāv dažādas piedevas, atšķirīgas gan pēc krāsām, gan garšām, gan faktūrām.

Šogad galdā bija gailis, pildīts ar āboliem un kalvadosā izmērcētām plūmēm, papildināts ar rudens dārzeņiem. Īpašo svētku garšu šim cienastam piešķir pildījums, kas cepeti padara sulīgu un aromātisku.

Mīļi sveicot visus Mārtiņus un Mārčus gan Latvijā, gan visā plašā pasaulē, lūdzam – atrakstiet, kā Mārtiņdienu svin jūsu mājās!

Sastāvdaļas

  • 1 broilers
  • koka irbulīši
  • stiprs kokvilnas diegs

Pildījumam

  • 2–3 skābi āboli (mums bija Antonovas šķirnes)
  • nedaudz melno žāvēto plūmju
  • dažas ēdamkarotes kalvadosa, brendija vai melnās tējas
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • nedaudz eļļas vai sviesta cepšanai
  • sāls, cukurs, malti melnie pipari pēc garšas

    Piedevām

    • 2–3 lieli burkāni
    • 8 kartupeļi
    • 1 brokoļa galviņa
    • 4 – 5 ķiploka daiviņas
    • rozmarīna zariņš
    • nedaudz eļļas
    • sāls

    Pasniegšanai

    • Marinēti ķirbji ar cidonijām un paradīzes ābolīšiem

    Soļi

    Solis 1

    Gatavo pildījumu. Plūmes sagriež gabaliņos un aplej ar kalvadosu vai tēju un ļauj ievilkties, kamēr sagatavo pārējās sastāvdaļas. Ābolus, sīpolus un ķiplokus nomizo un sagriež. Uz pannas karstā eļļā vai sviestā apcep vispirms sīpolus, pēc tam pievieno ķiplokus un vēl pēc brīža ābolus, nedaudz cukura un sāls. Cep, līdz āboli kļūst mazliet mīksti, tad pievieno plūmes un visu sajauc vienmērīgā masā.

    Solis 2

    Cepeškrāsni ieslēdz uz 200 °C, režīmā ar ventilatoru. Broileru nomazgā un nosusina. Pilda ar sacepto maisījumu…

    Solis 3

    … un aizsprauž ar kociņiem.

    Solis 4

    Ierīvē ar sāli, pipariem un saspiestiem ķiplokiem.

    Solis 5

    Burkānus un kartupeļus nomizo, sagriež šķēlēs. Pievieno nomizotus un sasmalcinātus ķiplokus, nedaudz sakapāta rozmarīna, sāli, eļļu, saknes ierīvē ar garšaugu un garšvielu maisījumu.

    Solis 6

    Nogriež pietiekami garu diegu, sasien broilera stilbus un spārnus, sākot ar stilbiem, krusteniski savijot pavedienus, lai spārni un stilbi cepoties neapdegtu.
    Uz cepešpannas liek broileru un apkārt kārto saknes. Liek sakarsētajā cepeškrāsnī un cep vienu stundu. Īsi pirms Mārtiņgailis gatavs, sālsūdenī 10 minūtēs novāra gabalos sadalītu brokoli. To nevar darīt par ātru, citādi brokolis zaudēs savu skaisto krāsu.

    Solis 7

    Cepeša gatavību pārbauda, iedurot kociņu. Kad gaļas sula ir caurspīdīga, gailis ir gatavs. Izņem koka irbulīšus, ar ko nostiprināts pildījums, un diegu. Kārto uz liela šķīvja kopā ar dārzeņu piedevām un marinētiem dārzeņiem (vēlams dažādās krāsās). Pasniedz gaili, dalot gabalos un pievienojot saknes, dārzeņus un visām labajām sulām sasūkušos pildījumu. Klāt labi garšo Mārtiņdienas alus. Priekā!

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Viltotais zaķis

    Viltotais zaķis

    Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

    Jēra stilba cepetis

    Jēra stilba cepetis

    Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls.

    Mūsu sadarbības partneri