Magoņmaizītes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
18/11/2014
Magoņmaizītes ir klasiskas un īsteni latviskas smalkmaizītes, tāpēc publicējam šo recepti Latvijas dzimšanas dienā, novēlot visiem priecīgus svētkus. Svaiga magoņmaizīte rada īstenu labsajūtu. Manai draudzenei Ērikai bērnībā bijusi auklīte, kura ik brīdi pašaizliedzīgi rūpējusies par viņas labo omu. Ja bijušas kādas sirdssāpes, auklīte ģimenei paziņojusi: mazais dusmīgs, skriešu pēc magoņmaizītes! Un tūlīt jozusi uz Āgenskalna tirgu, kur maizītes vienmēr bijušas nopērkamas. Kad magoņmaizīte bijusi notiesāta, visas bēdas aizmirsušās.

Magoņmaizītes varonīgi pārdzīvojušas gan padomju laikus, gan pārmaiņas konditoreju vitrīnās un kafejnīcu repertuāros pēc neatkarības atgūšanas. Tās ir starp tiem nedaudzajiem maizīšu veidiem, kas Rīgā un Latvijā joprojām pieejamas gandrīz visur, kur vien pārdod smalkmaizītes.
Magoņmaizītes mājās izdosies uzmeistarot ikvienam iesācējam. Ja nav drošas pārliecības par rauga mīklas izdošanos, var nopirkt gatavo Dobeles dzirnavnieka rauga mīklas maisījumu. Pašu gatavotu mīklu tā nepārspēs, bet, kamēr siltas un svaigas, būs ļoti garšīgas.
Šeit būs parādīti trīs maizīšu veidi – bez glazūras, ar šokolādes glazūru, un magoņu rulete, kukulītis, ko sagriež šķēlītēs. Maizītes bez glazūras var cept, ja mājās nav vajadzīgo sastāvdaļu glazūrai vai ja maizītes jāņem līdzi, piemēram, skolas ekskursijā, kur nevar nomazgāt rokas. Maizītes ar šokolādes glazūru ir īsteni labas rūdītiem kārumniekiem. Savukārt kukulīšus var ātrāk pagatvot un ilgāk uzglabāt mīkstus, šī magoņmaize ir vissulīgākā.
Esmu izmēģinājusi magones pirms pildījuma pagatavošanas pārliet ar uzvārītu ūdeni un uzbriedināt. Šajā metodē man tomēr nepatīk tas, ka pildījums sāk suloties un pludot. Tāpēc labāk magones lietoju sausas, bet maizītes tūlīt pēc izcepšanas ar otu pamitrinu ar cukura sīrupu un pārklāju ar dvielīti. Tad maizītes ir mīkstas un mutē kūstošas.
Kā pagatavot rauga mīklu, skatieties šeit.
#Veģetārs ēdiens #Rauga mīklas maizītes #Svētku ēdiens

Sastāvdaļas
Rauga mīklai
- 370 g jeb 2 ½ tējas krūzes miltu (krūze 250 ml),
- vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
- 250 ml kefīra vai piena
- 100-150 g sviesta (daļu var aizvietot ar augu eļļu)
- 25 g svaiga rauga
- 4 ēdamkarotes cukura
- šķipsniņa sāls
- 5 kardamona pākstis jeb ½ tējkarote malta kardamona
Magoņu pildījumam
- 100 g magoņu
- 100 g cukura
- 100 g sviesta
Glazūrai
- 100 g tumšās šokolādes vai 6 ēdamkarotes kakao pulvera
- 25 – 35 g sviesta
- 3 – 5 ēdamkarotes piena
- 3 ēdamkarotes cukura
Variants bez glazūras
- 1 ola pārsmērēšanai
- Mazajām maizītēm – nedaudz cukura pārkaisīšanai
Soļi
Solis 1
Uzraudzēto mīklu sadala uz pusēm. Nokaisa galdu ar miltiem.
Solis 2
Izkausē sviestu, sajauc ar cukuru un magonēm. No mīklas izrullē taisnstūrus. Magoņu masu izklāj un izlīdzina uz mīklas plātnēm, atstājot vienu maliņu brīvu.
Solis 3
Mīklu saveļ rullītī, sākot no malas, kas noklāta ar magonēm, uz brīvo malu. Savienojuma vietu atstāj apakšā.
Solis 4
Ja cep ruletes, tās liek uz plāts un uzraudzē pusstundu siltā vietā. Ja nelietos glazūru, pārsmērē ar mazliet sakulstītu olu. Cep 200 °C temperatūrā uzkarsētā krāsnī apmēram pusstundu, līdz ruletes brūnas un gatavas. Dažās ēdamkarotēs uzvārīta ūdens iejauc ēdamkaroti cukura. Ar otu pārklāj tikko no plīts izņemtās maizītes, tūlīt pārklāj ar dvielīti un atstāj atdzist.
Solis 5
Ja vēlas, pārsmērē ar šokolādes glazūru (glazūras recepte pie 13. – 15. punkta).
Solis 6
Ruleti sagriež šķēlītēs.
Solis 7
Ja cep mazās maizītes, rullīšus sagriež gabaliņos.
Solis 8
Ar rokām saveļ apaļas maizītes. Liek tās uz plāts un pusstundu uzraudzē siltā vietā.
Solis 9
Ja maizītes būs bez glazūras, pēc sagriešanas tās var no vienas puses kārtu pa kārtai mazliet atvērt, apakšu saspiežot, izveido tādu kā rozi.
Solis 10
Liek uz plāts, uzraudzē pusstundu siltā vietā. Uzkarsē cepeškrāsni uz 200 °C temperatūru.
Solis 11
Ja nelieto glazūru, maizītes apsmērē ar sakultu olu.
Solis 12
Pārkaisa ar cukuru. Cep maizītes, līdz tās brūnas. Dažās ēdamkarotēs uzvārīta ūdens iejauc ēdamkaroti cukura. Ar otu pārklāj tikko no plīts izņemtās maizītes, tūlīt pārklāj ar dvielīti un atstāj atdzist.
Solis 13
Gatavo šokolādes glazūru. Šokolādi salauž gabaliņos. Sagatavo traukus kausēšanai – vajag vienu bļodiņu, kurā ieliet karstu ūdeni, un otru bļodiņu vai šķīvi, kurā kusīs šokolāde. Virsējais trauks nedrīkst saskarties ar ūdeni, tāpēc iepriekš jāpārbauda trauku izmēri. Ūdeni uzvāra, lej bļodiņā, virsū liek trauku ar šokolādes gabaliņiem un izkausē, palaikam maisot.
Solis 14
Pārklāj maizītes ar šokolādes glazūru un atstāj apžūt vēsā vietā vismaz stundu.
Solis 15
Ja gatavo glazūru no kakao, uzkarsē pienu ar sviestu. Kakao sajauc ar cukuru, karsto piena un sviesta maisījumu pakāpeniski iejauc kakao un cukura maisījumā, izberžot kunkuļus. Masai jābūt mazliet plūstošai, ja vajag, piejauc vēl nedaudz karsta piena. Pārklāj maizītēm un apžāvē.
Saistītās receptes

Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.

Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.

Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Trūkst norādījumu, kā sagatavot mīklu.
Kāds lielums mīklas taisnstūriem, cik tiem jābūt bieziem?
Labdien, Lukstiņa kungs! 1. Mīklas pagatavošana pa soļiem redzama, ja uzspiež saitei – izlasiet ievada daļas pēdējo teikumu. 2. Mīklas taisnstūri – izmērs tiešām nav būtisks. Ja pagatavo mīklu pēc norādēm un sadala divās daļā, katru no tām rullē 32-36 cm platā taisnstūrī, augstumu noteikti nevajag mērīt. Ja esat precīzu izmēru cienītājs, pēc sarullēšanas var rulli pārgriezt uz pusēm, tad katru pusi vēl uz pusēm un vēl, līdz iznāk 16 maizītes.
Ja maizītes iznāk plānas, tās ar rokām saveļ tā, la izveidotos bumbiņas forma. Briestot tās drīzāk pletīsies plašumā, ne augstumā. Ja pamēģināsiet izcept, pārliecināsieties, ka ir garšīgi jebkurā gadījumā. Šī nav recepte, kur jātiecas uz milimetru precizitāti.
Labdien!
Gribētos zināt cik ilgi un kādā temperatūrā ir jāraudzē mīkla, ņemot vērā katras sastāvdaļas daudzumu.?
Labdien, Jāni! Ievada nobeiguma teikumā ir saite uz rakstu, kurā pa soļiem parādīta un aprakstīta rauga mīklas gatavošana. Ielieku to arī šeit: http://www.garsigalatvija.lv/rabarberu-platsmaize-ir-varianti/
Ja nu nav laika vērt vaļā to otru recepti, galvenais – mīklai jābūt pārklātai ar dvielīti, raudzē siltumā (ja nav siltas telpas bez caurvējiem, var arī raudzēt cepeškrāsnī, uzsildītā uz 40 Celsija grādiem). Un vēl svarīgi ir atspaidīt, kad pirmo reizi uzrūgst, lai izplūst ogļskābā gāze un sāk veidoties īstā struktūra, tas jādara apmēram pēc 45 min līdz 1 stundai, tad uzraudzē vēlreiz, tur sasegtu siltumā vēl kādu pusstundu līdz stundu. Tad veido maizītes un uz pannas uzraudzē vēlreiz.
Vai var aizstat svaigu raugu ar sauso raugu, un ja var,tad cik gramus sausa rauga?
Noteikti var lietot arī sauso raugu. Rīkojaties pēc pamācības uz paciņas. Tur būs rakstīts, cik gramiem miltu šis raugs ir paredzēts. Ja pareizi atceros, es esmu bērusi 1 paciņu sausā rauga 25 g slapjā rauga vietā.