Otrdiena, 29 maijs, 2012
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Rabarberu plātsmaize. Ir varianti

Veltījums Rutai, Solvitai, Initai un skolotājam Smitam, kuriem šī maize vareni garšoja.

Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize Rabarberu maize

Pavasarim piestāv viss zaļais un kraukšķīgais. Pat plātsmaizi gribas ar svaigāku, skābenāku garšu. Mēs cepam dažādas rabarberu maizes, atkarībā no tā, cik laika un līdzekļu katru reizi varam atļauties.

Pamatrecepte mantota no mūsu vecmammas, ar laiku papildināta ar dažādām variācijām. Plātsmaizes pamatni gatavojam no rauga mīklas. Rabarberus svarīgi pēc sagriešanas apkaisīt ar cukuru, lai atsulojas, citādi pildījums būs par šķidru. Rabarberu maizei vislabāk der brūnais Demeraras cukurs, ja nav, var lietot balto.

Pats ātrākais un vienkāršākais variants – rabarberiem uz plāts pārlej ar skābo krējumu un cukuru sakultas olas un pārkaisa ar cukuru un kanēli. Ja pa rokai ir gana daudz sviesta un nav steigas, var saberzt drumstalas un pārkaisīt īsi pirms cepšanas beigām.

Vēl cits variants – pārlejamo masu gatavo no skābā krējuma, kas sakults ar olu dzeltenumiem un cukuru. Olu baltumus saputo atsevišķi ar šķipsnu sāls un uzmanīgi iecilā dzeltenumu  – krējuma masā. To pārklāj rabarberiem, pārkaisa ar cukuru un kanēli un nekavējoties šauj karstā krāsnī. Šādā veidā ceptai maizītei virspusē izveidojas plāna, kraukšķīga garoziņa. Ja uzglabāšanas vai pārvadāšanas nolūkos maizītes ievieto maisiņā vai slēgtā traukā, šis kraukšķīgums izmirkst.

Šajā reizē cepām garšīgo rabarberu maizi „trīs vienā” un rīkojām degustāciju. Uzvarēja maize ar drumstalām, bet arī citas tika atzītas par ļoti gardām.

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

370 g jeb 2 ½ tējas krūzes miltu (krūze 250 ml),

vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai

250 ml kefīra

150 g sviesta

25 g svaiga rauga

4 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls

5 kardamona pākstis jeb

½ tējkarote malta kardamona

Drumstalām

150 g sviesta

150 g cukura

150 g miltu

1 citrona miziņa (pēc izvēles)

1 paciņa vanilīna curkura (pēc izvēles)

kanēlis pārkaisīšanai

400–500 g rabarberu

200 g cukura

Pildījumam

200 ml skāba krējuma

3 olas

3 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls (variantam ar putotiem olu baltumiem)

Pārkaisīšanai

cukurs

kanēlis

Pasniegšanai

Vaniļas mērce – gatavais maisījums, ko sajauc ar pienu, vai 1 lauku olas dzeltenums, 1 ēd. karote cukura un tējkarote vaniļas cukura uz 250 ml piena (mērci taisa pēc vajadzības – var ½ l vai 1l, mums parasti pietiek ar ½ litra).

Darba gaita

Rabarberu maize1. Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.
Rabarberu maize2. Kardamonu izloba no pākstīm un smalki saberž.
Rabarberu maize3. Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.
Rabarberu maize4. Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.
Rabarberu maize5. Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.
Rabarberu maize6. Rabarberus noskalo, nomizo (ja grib krāsainākas maizītes, var sārtās miziņas atstāt), sagriež, ber traukā un pārkaisa ar cukuru. Pa laikam apmaisa, līdz atdalās sula.
Rabarberu maize7. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C temperatūrai. Uzrūgušo mīklu liek ar cepamo papīru izklātā plātī, pārkaisa ar miltiem, izrullē vai izlīdzina ar rokām,…
Rabarberu maize…veidojot pie malām mazu valnīti.
Rabarberu maize8. Rabarberiem nospiež lieko sulu un vienmērīgi pārkaisa mīklai.
Rabarberu maize9. Olas ar cukuru un krējumu bļodiņā nedaudz sakuļ ar dakšiņu vai putojamo slotiņu, lai veidojas viendabīga masa.
Rabarberu maize10. Pārlej rabarberiem.
Rabarberu maize11. Visbeidzot pārkaisa ar cukuru un kanēli un liek cepties apmēram 45 minūtes.
Rabarberu maize12. Variants ar drumstalām. Aukstu sviestu uz rupjās rīves sarīvē, pieber cukuru, vanilīna cukuru un miltus, pievieno uz smalkās rīves norīvētu citrona mizu. Miltus ātri saberž ar cukuru un sviestu, lai veidojas irdenas drupačas.
Rabarberu maize13. Kad maize cepusies pusstundu, pārkaisa drumstalas un cep vēl 15 minūtes.
Rabarberu maize14. Variants ar atsevišķi putotu olu baltumu. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus viegli saputo ar krējumu un cukuru.
Rabarberu maize15. Baltumus saputo ar šķipsnu sāls stingrās putās. Baltumus iecilā krējuma un dzeltenumu masā.
Rabarberu maize16. Masu pārklāj rabarberiem uz plāts.
Rabarberu maize17. Pārkaisa ar cukuru un kanēli, cep apmēram 45 minūtes.
Rabarberu maizeRabarberu plātsmaize
Rabarberu maizeVariants ar drumstalām
Rabarberu maizeVariants ar putotiem olu baltumiem

4 komentāri

  1. Olis
    03/06/2012 at 14:44

    Recepte laba. Sanāca garšīgi, bērniem ļoti garšoja, bet kad cepšu to nākošreiz noteikti vismaz par trešdaļu samazināšu cukuru un uz pusi likšu mazāk sviesta. Man gan cukurs gan sviests bija par daudz, bet tā ir gaumes lieta. Paldies par recepti!

    • garsigi
      04/06/2012 at 00:18

      Protams, protams, tās sastāvdaļas jau ļaujas visādām variācijām. Man pašai šī recepte ir no mammas, un pēc ilgiem un neatlaidīgiem mēģinājumiem (neveiksmīgiem) šī recepte beidzot rullē!
      Vienkārši mamma vienmēr taisa “uz aci”. Es kādreiz mēģināju tāpat, bet daudzumus ņēmu no grāmatām. Manuprāt, visa nelaime neveiksmēm bija iekš pārlieku liela miltu daudzuma. Bet sviestu var likt arī mazāk, droši vien. Īpaši, ja piedomā pie kalorijām. Lai izdodas :)

  2. Dana
    06/10/2014 at 21:40

    Nevaru saprast kāpēc man nesanāc tas drumstalas? Sākumā viss labi turās, bet beigās izplūst pa virsmu vienā kārtā. Man tas drumstalas ir viena no garšīgākām sastāvdaļam plātsmaizē,bet nu ne kā ar tam netikšu galā. Varbūt varat kau to ieteikt?

    • garsigi
      06/10/2014 at 22:27

      Labdien, Dana! Ja drumstalas izplūst, pie vainas var būt divi iemesli – vai nu tās ir pārāk treknas, vai arī masa zem tām ir pārāk šķidra. Var mēģināt mīklai pievienot vairāk miltu, bet tad jāuzmanās pie drupaču veidošanas – labāk, lai kunkulīši paliek lielāki. Jāskatās, lai visa masa nepārvēršas tādā kā rupjā grantī. Otrs ieteikums – ja masa zem drupačām ir pašķidra (Ola+krējums+cukurs), tad var drupačas pārkaisīt tad, kad krējuma masa ir mazliet savilkusies. Tas cepšanas procesā neizbēgami notiek. Drupačas var pārkaisīt 10-15 minūtes pirms cepšanas beigām un pacept mazliet ilgāk, lai ir tiešām kraukšķīgas. Lai izdodas!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas