Rabarberu plātsmaize. Ir varianti

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Veltījums Rutai, Solvitai, Initai un skolotājam Smitam, kuriem šī maize vareni garšoja.

Pavasarim piestāv viss zaļais un kraukšķīgais. Pat plātsmaizi gribas ar svaigāku, skābenāku garšu. Mēs cepam dažādas rabarberu maizes, atkarībā no tā, cik laika un līdzekļu katru reizi varam atļauties.

Pamatrecepte mantota no mūsu vecmammas, ar laiku papildināta ar dažādām variācijām. Plātsmaizes pamatni gatavojam no rauga mīklas. Rabarberus svarīgi pēc sagriešanas apkaisīt ar cukuru, lai atsulojas, citādi pildījums būs par šķidru. Rabarberu maizei vislabāk der brūnais Demeraras cukurs, ja nav, var lietot balto.

Pats ātrākais un vienkāršākais variants – rabarberiem uz plāts pārlej ar skābo krējumu un cukuru sakultas olas un pārkaisa ar cukuru un kanēli. Ja pa rokai ir gana daudz sviesta un nav steigas, var saberzt drumstalas un pārkaisīt īsi pirms cepšanas beigām.

Vēl cits variants – pārlejamo masu gatavo no skābā krējuma, kas sakults ar olu dzeltenumiem un cukuru. Olu baltumus saputo atsevišķi ar šķipsnu sāls un uzmanīgi iecilā dzeltenumu – krējuma masā. To pārklāj rabarberiem, pārkaisa ar cukuru un kanēli un nekavējoties šauj karstā krāsnī. Šādā veidā ceptai maizītei virspusē izveidojas plāna, kraukšķīga garoziņa. Ja uzglabāšanas vai pārvadāšanas nolūkos maizītes ievieto maisiņā vai slēgtā traukā, šis kraukšķīgums izmirkst.

Šajā reizē cepām garšīgo rabarberu maizi „trīs vienā” un rīkojām degustāciju. Uzvarēja maize ar drumstalām, bet arī citas tika atzītas par ļoti gardām.

Rabarberu maizes variants ar drumstalām

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

  • 370 g jeb 2 ½ tējas krūzes miltu (krūze 250 ml)
  • vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
  • 250 ml kefīra (var lietot pienu vai ūdeni)
  • 150 g sviesta
  • 25 g svaiga rauga
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 5 kardamona pākstis jeb
  • ½ tējkarote malta kardamona

Drumstalām

  • 150 g sviesta
  • 150 g cukura
  • 150 g miltu
  • 1 citrona miziņa (pēc izvēles)
  • 1 paciņa vanilīna curkura (pēc izvēles)
  • kanēlis pārkaisīšanai

 

  • 400–500 g rabarberu
  • 200 g cukura

    Pildījumam

    • 200 ml skāba krējuma
    • 3 olas
    • 3 ēdamkarotes cukura
    • šķipsniņa sāls (variantam ar putotiem olu baltumiem)

    Pārkaisīšanai

    • cukurs
    • kanēlis

      Soļi

      Solis 1

      Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.

      Solis 2

      Kardamonu izloba no pākstīm un smalki saberž.

      Solis 3

      Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām (var lietot arī pienu vai ūdeni, vai maisījumu no šiem, bet kefīra baktērijas labāk palīdz mīklai uzrūgt). Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.

      Solis 4

      Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.

      Solis 5

      Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai. Pēc pusstundas mīlu ar rokām atspaida, lai izplūst liekā ogļskābā gāze un mīkla labāk turpinātu rūgt.

      Solis 6

      Rabarberus noskalo, nomizo (ja grib krāsainākas maizītes, var sārtās miziņas atstāt), sagriež, ber traukā un pārkaisa ar cukuru. Pa laikam apmaisa, līdz atdalās sula.

      Solis 7

      Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C temperatūrai. Uzrūgušo mīklu liek ar cepamo papīru izklātā plātī, pārkaisa ar miltiem, izrullē vai izlīdzina ar rokām, veidojot pie malām mazu valnīti.

      Solis 8

      Rabarberiem nospiež lieko sulu un vienmērīgi pārkaisa mīklai.

      Solis 9

      Olas ar cukuru un krējumu bļodiņā nedaudz sakuļ ar dakšiņu vai putojamo slotiņu, lai veidojas viendabīga masa.

      Solis 10

      Masu pārlej rabarberiem.

      Solis 11

      Visbeidzot pārkaisa ar cukuru un kanēli un liek cepties apmēram 45 minūtes.

      Variants ar drumstalām

      Solis 12

      Aukstu sviestu uz rupjās rīves sarīvē, pieber cukuru, vanilīna cukuru un miltus, pievieno uz smalkās rīves norīvētu citrona mizu. Miltus ātri saberž ar cukuru un sviestu, lai veidojas irdenas drupačas.

      Solis 13

      Kad maize cepusies pusstundu, pārkaisa drumstalas un cep vēl 15 minūtes.

      Variants ar atsevišķi putotu olu baltumu

      Solis 14

      Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus viegli saputo ar krējumu un cukuru.

      Solis 15

      Baltumus saputo ar šķipsnu sāls stingrās putās. Baltumus iecilā krējuma un dzeltenumu masā.

      Solis 16

      Masu pārklāj rabarberiem uz plāts.

      Solis 17

      Pārkaisa ar cukuru un kanēli, cep apmēram 45 minūtes.

      Rabarberu maizes variants ar atsevišķi putotu olu baltumu

      Mūsu grāmata

      Saistītās receptes

      Kuskusa kūka

      Kuskusa kūka

      Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

      Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

      Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

      Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

      Cēsu kliņģeris

      Cēsu kliņģeris

      Kliņģeri galdā ceļam nopietnu svinību gadījumos, tas ir cieņā visā Latvijā. Pirms godiem vienmēr notiek spriešana – ko labāk izvēlēties – torti vai kliņģeri?

      Mūsu sadarbības partneri