Nevārītā pasha
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
22/03/2016
Šo brīnišķīgo recepti mums iedeva Hēlija Staņislavska. Tā ir mantota ģimenes recepte, Hēlijas mammas Kētes skaistā rokrakstā pierakstīta. Savulaik mamma recepti dabūjusi no kādas pareizticīgo sievietes Marijas, kas bijusi spiesta bēgt no Krievijas un nonākusi Latvijā. Tā tiešām ir labākā pasha, kādu nācies baudīt. Katram pašam jāatrod sava ideālā piedevu kombinācija, lai tā nenomāktu svaigo un krēmīgo biezpiena masas garšu. Ja kādam ir vēlme pievienot svaigas un aromātiskas apelsīnu miziņu sukādes, tās var pagatavot pēc Kārinas Pētersones dotās receptes.

Paldies Hēlijai par skaisto pashas formu, kuru aizņēmāmies fotografēšanai – mūsu dienās pie tādas tikt ir neiespējami!
Pat ja var atrast un iegādāties mūsdienu darinājumus, vecie koka dēlīši ir pievilkušies ar kādu netveramu maģiju, ko nekad nevarēs sajust no jaunām lietām. Pashas nošķeltā piramīdas forma līdzinās Jēzus Kristus zārka formai, uz tās katra sāna iegrebti simboli – krusts, kauss, mēdz būt arī ziedi, šķēpi, reizēm balodis, un noteikti burti XB, «Христос Воскресе!» (Kristus ir augšāmcēlies!). Tie visi ir Kristus ciešanu un augšāmcelšanās simboli. Divi dēlīši ir ar mazām austiņām, divi – ar caurumiņiem. Tos saliek kopā un sastiprina ar maziem koka ķīlīšiem.
Paldies Zuzannai Peonijai no Facebook, kura mums atstūtīja kontaktus galdniekmeistaram Mārtiņam Ķizulim. Pie viņa iespējams iegādāties elegantas koka pashas formas.
Ja tavās mājas nav tādas formas, var izlīdzēties ar caurduri, kurā ieklāj marli, vai arī ar jaunu, tīru, nelietotu brūnā māla puķu podu – galvenais, lai būtu caurumiņš, pa kuru notecēt liekajam šķidrumam. Tad pashas rotājumus no marmelādes, miziņām un riekstiņiem var izveidot paši.
Sastāvdaļu daudzumus esmu ierakstījusi trīs variantos. Pirmais ir oriģinālais, bet jārēķinās, ka tur sanāk liels daudzums masas. Hēlija no tās gatavo divas pashas, un viņas lielā ģimene ar dēliem un mazbērniem saldo ēd visu Lieldienu garumā. Ja svētkos būsiet mazākā kompānijā, pietiks arī ar pusi vai pat trešo daļu masas. Pasha ir ļoti sātīga, to nevar apēst daudz.
Priecīgas Lieldienas!

Sastāvdaļas
- 1200 g (600 vai 400 g) biezpiena
- 300 g (150 vai 100 g) sviesta
- 6 (3 vai 2) olu dzeltenumi
- 1,5 (0,75 vai 0,5) tasīte saldā krējuma
- 3 (1,5 vai 1) tējkarote vaniļas cukura
- 2 (1 vai 0,75) tasītes pūdercukura
- 1 (1/2 vai 1/3) tasītes cukura
- 1 (1/2 vai 1/3) tasītes mandeļu
- 1 (1/2 vai 1/3) tasītes sukāžu, citrusu miziņu, marmelādes gabaliņu pēc izvēles
- Forma, jauns māla puķupods vai caurduris
- Tik liels jaunas, tīras marles gabals, lai var ieklāt formā un pēc tam pārlocīt pāri pashai.
Soļi
Solis 1
Biezpienu sablendē viendabīgā masā vai 2 reizes izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.
Solis 2
Sviestu ar daļu cukura un daļu pūdercukura sakuļ.
Solis 3
Olu dzeltenumus ar atlikušo daļu cukura sakuļ.
Solis 4
Biezpienam pievieno sakulto sviestu un labi samaisa.
Solis 5
Pēc tam pievieno sakultos olu dzeltenumus, atkal labi samaisa.
Solis 6
Iemaisa sasmalcinātas sukādes, miziņas un mandeles.
Solis 7
Saldo krējumu uzputo un iejauc masā.
Solis 8
Marli samitrina, nospiež, ieklāj formā. Ielej masu, uzliek slogu un liek ledusskapī līdz nākamajai dienai.
Solis 9
Pirms pasniegšanas uzmanīgi atver formu, noņem marli un pārliek uz cita šķīvja (uz tā šķīvja, kur pasha dzesējās ledusskapī, būs notecējis liekais šķidrums).
Solis 10
Pashu dala gabaliņos un pasniedz Lieldienu rītā pēc brokastu olu kaujām.
Solis 11
Atlikušo pashu var uzglabāt ledusskapī un ēst visas Lieldienas.
Saistītās receptes

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē
Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Koča. Grūbu biezputra
10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.
Brīnišķīga recepte, tieši tas ko meklēju!! Liels paldies raksta un receptes autoriem, atklājums- speciālais koka trauciņš!
Ar cieņu, Inga
Priecīgas Lieldienas, Inga! Nodosim Staņislavsku ģimenei īpašu sveicienu!
Cik ml ir domāts zem vārda tasīte ? Paldies
Tasīte varētu būt aptuveni 200 ml.
Paldies!