Vārītā pasha

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kārinas virtuvē piektdienā pirms Lieldienām aizņemti visi plītsriņķi. Kādā no katliem burbuļo galerts, citā top zandarts marinādē, varbūt citā katliņā – pastēte, bet lielajā katlā noteikti sildās pasha.

Šī recepte Kārinai Pētersonei ir mantota no vīra vecmāmiņas Varvaras Auškāpas, dzimušas Šujevas. Vīra vectēvs Kārlis Auškāps, mācoties Tverā meža zinātnes, nolūkoja tur savu nākamo sievu, un Latvijā atgriezās abi kopā. Viņi uzaudzinājuši trīs bērnus, kuru ģimenes nu krietni sakuplojušas. No Krievijas vestā recepte katru gadu tiek gatavota uz Lieldienām un kopā ar citiem gardumiem baudīta ģimenes pulkā, kur kopā sanāk četras paaudzes. Kārina iesaka arī gatavošanā iesaistīt ģimenes locekļus, būs gan jautrāk, gan ātrāk!

Kārina savā mājas bibliotēkā

Ja vēlaties izmēģināt šo recepti, pašiem vārot apelsīnu mizu sukādes, pashu jāsāk gatavot Lieldienu nedēļas trešdienā. Taupot laiku, var lietot arī veikalā nopērkamās citrusaugļu sukādes.

Kārina pashas gatavošanai vienmēr lietojusi pilnpiena biezpienu, ko vispirms sablendē. Šoreiz viņa izmēģināja jauno “Tukuma piena” biezpiena konditorejas masu un atzina to par ļoti piemērotu pashai. To nevajag blendēt , tā ir maiga un smalka, bez graudiņiem.

Pashas garša var atšķirties no reizes uz reizi atkarībā no pievienotajām garš­vielām, biezpiena konsistences un saimnieces garastāvokļa. Taču tā allaž būs bagātīgām garšām piesātināta svētku mielasta kulminācija.

Savulaik materiāls tapis sadarbībā ar žurnālu “Pie GALDA!”.

Sastāvdaļas

  • 1 kg pilnpiena biezpiena
  • 250 g sviesta
  • 4 olas
  • 0,5 l bieza skābā krējuma
  • 400–500 g cukura
  • 2–3 apelsīnu mizas ar visu baltumu vai
  • 100 g apelsīnu mizu sukāžu
  • 200 g mandeļu
  • 200 g rozīņu
  • 1 paciņa vaniļas cukura
  • 1 citrona miza
  • šķipsniņa sāls
  • tīrs auduma maisiņš (der arī spilvendrāna)

Soļi

Pirmā diena

Solis 1

Noskalo 2–3 apelsīnus, nomizo mizu kopā ar balto daļu, aplej ar aukstu ūdeni un 3 dienas mērcē, katru dienu vairākas reizes nomainot ūdeni.

Trešā diena

Solis 2

Ļoti nelielā ūdens daudzumā uz­­vāra 4–5 ēdamkarotes cukura un deserta karoti sviesta, liek iekšā apelsīnu mizas un vāra, …

Solis 3

… kamēr sī­rups iztvaikojis, kļuvis staipīgs un sāk čūkstēt pie katla dibena, bet nav kļuvis brūns.

Solis 4

Sukādes atdzesē un sagriež gabaliņos.

Solis 5

Divas olas vāra 7 minūtes, at­dzesē zem auksta ūdens strūklas, noloba un sakapā.

Solis 6

Mandeles aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē, kamēr sāk atlekt brūnā miziņa.

Solis 7

Rozīnes aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē, līdz “atdzīvojas”.

Solis 8

Rozīnes sietiņā notecina.

Solis 9

Man­deles nomizo…

Solis 10

… un sakapā.

Solis 11

Norīvē citrona miziņu.

Solis 12

Atlikušo sviestu liek lielākā katlā un izkausē uz mazas uguns, piejauc pusi atlikušā cukura, rozīnes, mandeles, apelsīnu un citronu miziņas, vaniļas cukuru un šķipsnu sāls.

Solis 13

Biezpiena masu bļodā sajauc ar 2 jēlām olām…

Solis 14

… un otru pusi atlikušā cukura.

Solis 15

Pievieno skābo krējumu.

Solis 16

Katlā pievieno biezpiena masu…

Solis 17

… un 2 kapātās vārītās olas.

Solis 18

Nepārtaukti maisot, masu lēni karsē, līdz uzmet burbuli.

Solis 19

Masai jābūt viendabīgai un biezai, to nedrīkst pārkarsēt, palaižot garām brīdi, kad sāk atdalīties sūkalas.
Pashu katlā atdzesē un ļauj savilkties līdz nākamajai dienai.

Ceturtā diena

Solis 20

Atdzisušo pashu lej auduma maisiņā, iesien stūrus, iekar virs trauka un ļauj notecēties līdz nā­kamajai dienai.

Piektā diena

Solis 21

Pashu ņem laukā no auduma maisiņa, liek bļodā, …

Solis 22

… ar karoti glīti veido formu un pasniedz galdā.

Solis 23

Ēd Lieldienu rītā no mazām bļodiņām.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Zivs galerts

Zivs galerts

Galertu vāra gan no gaļas, gan zivīm, klāt liekot arī dažādus dārzeņus un zaļumus. Tas ir ļoti iecienīts ēdiens Jaungada svētku galdam. 30. decembrī nesam mājās lielu karpu, un šeit ir runa ne tikai par garšas baudām, bet arī par tradīcijām.

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Mūsu sadarbības partneri