Lieldienu deserts no biezpiena pashas masas. Arī sasaldēts
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
11/04/2017
Pashas receptes atšķiras niansēs. Obligātās sastāvdaļas ir mīksts, ne pārāk skābs pilnpiena biezpiens, sviests, salds krējums un olas. Labāk no zināmām lauku saimniecībām. Piedevas katrs saliek pēc savas patikšanas un rocības. Mēs esam atraduši savu ideālo garšas kombināciju ar lobītām mandelēm, marmelādes gabaliņiem un cukurotām apelsīnu miziņām.
Līdz šim neesam tikuši pie savas pashas formas, tādēļ izlīdzamies ar caurduri, kurā ieklājam marli. Otrs variants, kurš labāks savlaicīgai sagatavošanai, ir masu pildīt formiņās, kuras var ievietot saldētavā. Mums ir silikona forma, no kuras desertus viegli izņemt. Šajā gadījumā masai neatdalās liekais šķidrums, bet tas nekaitē, ja desertu bauda vēl aukstu.

Tā kā mūsu ģimenē cieņā ir šokolādes sieriņi, pamēģinājām desertu pārklāt ar šokolādes glazūru. Garšo lieliski gan saldētajā, gan parastajā variantā.

Paldies Kārinai Pētersonei un Hēlijai Staņislavskai, kuras mūs savulaik iedvesmoja eksperimentiem par pashas tēmu! Viņu abu receptes ir nonākušas mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”.
Lai jums visiem priecīgas Lieldienas!
#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Svētku ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
Masai
- 400 g biezpiena
- 100 g sviesta
- 2 olu dzeltenumi
- 0,5 tasīte saldā krējuma 35 %
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 0,75 tasītes pūdercukura
- 1/3 tasītes cukura
- 1/3 tasītes mandeļu
- 1/3 tasītes apelsīnu miziņu sukāžu, marmelādes gabaliņu pēc izvēles
Glazūrai
- 100 g tumšās šokolādes
- 100 ml salda krējuma
- 1 apelsīna un/vai citrona miziņu strēmelītes rotāšanai
- Caurduris notecināšanai vai silikona formiņas saldēšanai
Ja tiks izmantots caurduris, nepieciešams tik liels jauns, tīrs marles gabals, lai var ieklāt un pēc tam ietīt pashu
Soļi
Solis 1
Biezpienu sablendē viendabīgā masā vai 2 reizes izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.
Solis 2
Mandeles aplej ar verdošu ūdeni, pēc 10 minūtēm nokāš un noloba tumšo miziņu.
Solis 3
Sviestu ar daļu cukura un daļu pūdercukura sakuļ.
Solis 4
Olu dzeltenumus ar atlikušo daļu cukura sakuļ.
Solis 5
Biezpienam pievieno sakulto sviestu un labi samaisa.
Solis 6
Pēc tam pievieno sakultos olu dzeltenumus, atkal labi samaisa.
Solis 7
Sasmalcina un iejauc masā sukādes, marmelādes un mandeles.
Solis 8
Uzputo un iemaisa masā saldo krējumu.
Solis 9
Marli samitrina, nospiež, ieklāj caurdurī. Ielej masu, ietin marlē un uzliek slogu. Caurduri liek uz šķīvja un liek ledusskapī līdz nākamajai dienai.
Solis 10
Pasniegšanas dienā desertu uzmanīgi izceļ no caurdura, noņem marli, pashu apgriež otrādi un pārliek uz cita šķīvja (uz tā šķīvja, kur pasha dzesējās ledusskapī, būs notecējis liekais šķidrums.)
Solis 11
No apelsīna un/vai citrona norīvē vai nogriež garenas miziņu strēmelītes.
Solis 12
Gatavo glazūru. Katliņā uzvāra saldo krējumu, noņem no plīts, tūlīt iemet gabaliņos salauztu šokolādi un maisot izkausē, lai veidotos viendabīga glazūra. Pārlej desertam. Beigās rotā desertu ar miziņām.
Solis 13
Pashu dala gabaliņos un pasniedz pēc Lieldienu brokastu olu kaujām. Atlikušo ledusskapī var uzglabāt un ēst visas Lieldienas.
Solis 14
Ja vēlas, var deserta masu sagatavot vairākas dienas agrāk un mazos trauciņos ievietot saldētavā. Lieldienu rītā izņem no trauciņiem pusstundu pirms pasniegšanas, pārlej ar šokolādes glazūru un rotā pēc vēlēšanās. Pasniedz nedaudz atlaidinātu.

Saistītās receptes

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē
Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Koča. Grūbu biezputra
10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.