Lieldienu deserts no biezpiena pashas masas. Arī sasaldēts

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/04/2017

Pashas receptes atšķiras niansēs. Obligātās sastāvdaļas ir mīksts, ne pārāk skābs pilnpiena biezpiens, sviests, salds krējums un olas. Labāk no zināmām lauku saimniecībām. Piedevas katrs saliek pēc savas patikšanas un rocības. Mēs esam atraduši savu ideālo garšas kombināciju ar lobītām mandelēm, marmelādes gabaliņiem un cukurotām apelsīnu miziņām.

Līdz šim neesam tikuši pie savas pashas formas, tādēļ izlīdzamies ar caurduri, kurā ieklājam marli. Otrs variants, kurš labāks savlaicīgai sagatavošanai, ir masu pildīt formiņās, kuras var ievietot saldētavā. Mums ir silikona forma, no kuras desertus viegli izņemt. Šajā gadījumā masai neatdalās liekais šķidrums, bet tas nekaitē, ja desertu bauda vēl aukstu.

Tā kā mūsu ģimenē cieņā ir šokolādes sieriņi, pamēģinājām desertu pārklāt ar šokolādes glazūru. Garšo lieliski gan saldētajā, gan parastajā variantā.

Paldies Kārinai Pētersonei un Hēlijai Staņislavskai, kuras mūs savulaik iedvesmoja eksperimentiem par pashas tēmu! Viņu abu receptes ir nonākušas mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”.

Lai jums visiem priecīgas Lieldienas!

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Svētku ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Masai

  • 400 g biezpiena
  • 100 g sviesta
  • 2 olu dzeltenumi
  • 0,5 tasīte saldā krējuma 35 %
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 0,75 tasītes pūdercukura
  • 1/3 tasītes cukura
  • 1/3 tasītes mandeļu
  • 1/3 tasītes apelsīnu miziņu sukāžu, marmelādes gabaliņu pēc izvēles

 

Glazūrai

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 100 ml salda krējuma
  • 1 apelsīna un/vai citrona miziņu strēmelītes rotāšanai
  • Caurduris notecināšanai vai silikona formiņas saldēšanai

Ja tiks izmantots caurduris, nepieciešams tik liels jauns, tīrs marles gabals, lai var ieklāt un pēc tam ietīt pashu

Soļi

Solis 1

Biezpienu sablendē viendabīgā masā vai 2 reizes izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.

Solis 2

Mandeles aplej ar verdošu ūdeni, pēc 10 minūtēm nokāš un noloba tumšo miziņu.

Solis 3

Sviestu ar daļu cukura un daļu pūdercukura sakuļ.

Solis 4

Olu dzeltenumus ar atlikušo daļu cukura sakuļ.

Solis 5

Biezpienam pievieno sakulto sviestu un labi samaisa.

Solis 6

Pēc tam pievieno sakultos olu dzeltenumus, atkal labi samaisa.

Solis 7

Sasmalcina un iejauc masā sukādes, marmelādes un mandeles.

Solis 8

Uzputo un iemaisa masā saldo krējumu.

Solis 9

Marli samitrina, nospiež, ieklāj caurdurī. Ielej masu, ietin marlē un uzliek slogu. Caurduri liek uz šķīvja un liek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

Solis 10

Pasniegšanas dienā desertu uzmanīgi izceļ no caurdura, noņem marli, pashu apgriež otrādi un pārliek uz cita šķīvja (uz tā šķīvja, kur pasha dzesējās ledusskapī, būs notecējis liekais šķidrums.)

Solis 11

No apelsīna un/vai citrona norīvē vai nogriež garenas miziņu strēmelītes. 

Solis 12

Gatavo glazūru. Katliņā uzvāra saldo krējumu, noņem no plīts, tūlīt iemet gabaliņos salauztu šokolādi un maisot izkausē, lai veidotos viendabīga glazūra. Pārlej desertam. Beigās rotā desertu ar miziņām.

Solis 13

Pashu dala gabaliņos un pasniedz pēc Lieldienu brokastu olu kaujām. Atlikušo ledusskapī var uzglabāt un ēst visas Lieldienas.

Solis 14

Ja vēlas, var deserta masu sagatavot vairākas dienas agrāk un mazos trauciņos ievietot saldētavā. Lieldienu rītā izņem no trauciņiem pusstundu pirms pasniegšanas, pārlej ar šokolādes glazūru un rotā pēc vēlēšanās. Pasniedz nedaudz atlaidinātu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Gaiļbiksīšu saldējums

Gaiļbiksīšu saldējums

Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Mūsu sadarbības partneri